Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

İŞTE BU İYİ HABER!.

Ä°ÅžTE BU Ä°YÄ° HABER!.

www.ereglifm.com.tr -BÖLGENİN NABZI-


  ÖZEL HABER/ÅžAFAK NEGÃœZEL  

Karadeniz EreÄŸli’de 0 ile 18 yaÅŸ aralığında çocuklarda beslenme problemleri, büyüme geliÅŸmesinin takip edilmesi, alerjik hastalıkları, biyolojik hastalıkları, kas ve sinir hastalıklarını belirleyecek muayenehane açıldığı bildirildi.
İlçede önemli bir açığı giderecek muayenehanede ayrıca emzirme danışmanlığı ve yeni doğan takibi hizmetlerinin verildiği, diğer çocuk hastalıkları ile ilgili de teşhis ve tedavi edilebileceği belirtildi.

TRAKYA, SAMSUN VE ŞİMDÄ° DE EREÄžLÄ°…
Samsun’da 19 Mayıs Ãœniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki görevini sonlandırarak Zonguldak'ın EreÄŸli ilçesine gelen Çocuk Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Ahmet Güzel, Meydanbaşı Caddesi’ndeki KeleÅŸler Ä°ÅŸhanı’nda açtığı muayenehanede EreÄŸli FM’e konuÅŸtu.
Bir süre Trakya Ãœniversite AraÅŸtırma Hastanesi’nde de önemli çalışmalara imza atan Güzel, 20 yıllık çocuk hekimliÄŸi hayatında çocuk saÄŸlığı hastalıklarında uzmanlaÅŸtığını söyledi. Karadeniz EreÄŸli’deki çocukların daha saÄŸlıklı büyüyebilmeleri için bir muayenehane açtığını ifade eden Güzel, “burada 0 ile 18 yaÅŸ aralığında çocuklara; beslenme problemleri, büyüme geliÅŸmesinin takip edilmesi, alerjik hastalıklar, biyolojik hastalıklar, kas ve sinir hastalıkları, emzirme danışmanlığı, yeni doÄŸan takibi ve diÄŸer hastalıkları ile iliÅŸkili yardımcı olmak için muayenehanemizi açtık” dedi.

İLÇEDE, DENVER II GELİŞİMSEL TARAMA TESTİ İLE
ÖNEMLİ BİR SAĞLIK AÇIĞINI KAPATACAK!.
Profesör Doktor Ahmet Güzel, uyguladığı Denver II Gelişimsel Tarama Testi ile çocuklarda oluşabilecek bazı hastalıkları tespit ettiklerini, aileleri ise doğru kanallara yönlendirdiklerini anlatarak şu sözlerle konuştu:
“Süreç içinde, çocuklarımızın saÄŸlıklı bireyler olabilmesi için “Denver II GeliÅŸimsel Tarama Testi”ni burada yapmaya baÅŸladık. Denver II GeliÅŸimsel Tarama Testlerimiz 0 ila 6 yaÅŸ arasında en az 3 sefer yapılması gereken 0-2 yaÅŸ, 2-4 ve 4-6 yaÅŸ aralığında bir testtir. KiÅŸisel sosyal, dil geliÅŸimi, kaba motor, ince motor geliÅŸimleri ile iliÅŸkili çocuÄŸunuz hangi yaÅŸ aralığında nasıl bir geliÅŸmeye sahip olduÄŸunu test ediyoruz.
Bunun neticesinde, oluÅŸabilecek ve ortaya çıkabilecek hastalıklar konusunda da danışmanlık veriyoruz. Amacımız; 18 yaşına kadar tüm çocuklara saÄŸlık hizmeti ve danışmanlığını yapabilmektir. Çocuk saÄŸlığı hastalıkları konusundaki deneyimlerimizi sizlerle paylaÅŸabilmektir.”

MOTOR BECERÄ°LERÄ°NE BAKIYOR
Çocuklarda kaba ve ince motor bozukluklarını tespit ettiklerini ifade eden Güzel, “Denver II GeliÅŸimsel Tarama Testinde özellikle çocuÄŸun kendi yaşına uygun becerilerini belirlemiÅŸ oluyoruz. KonuÅŸma bozukluklarının tespitinde, dil becerisini kullanma becerisindeki tespitinde, ‘ince motor’ dediÄŸimiz çocuÄŸun el becerileri ve ‘kaba motor’ dediÄŸimiz çocuÄŸun yürüme, zıplama, koÅŸma esnasındaki motor becerilerini deÄŸerlendirmiÅŸ oluyoruz” diye konuÅŸtu.

AİLELER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ!.
Profesör Doktor Ahmet Güzel, 134 basamaktan oluşan testin bir zekâ testi olmadığını belirterek konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“Bu bir zekâ testi deÄŸil bir geliÅŸimsel tarama testidir. Ama çocuklarımızın özellikle el becerisini konuÅŸurken, kiÅŸisel-sosyal iletiÅŸimi nasıl? Yaşına uygun bir iletiÅŸim saÄŸlıyor mu? KonuÅŸma ve dil kullanma becerisinde hangi aÅŸamada? Hangi yaÅŸ gurubundaki becerileri rahatlıkla yapabiliyor? Yani bu geliÅŸimsel süreci, belli bir yaÅŸ içinde hangi aralığa denk geldiÄŸini tespit etmiÅŸ oluyoruz. Peki, bu bize neyi saÄŸlar: Kaba motor bozukluklarını bu tarama ile yakalayabiliyoruz. Aileleri en azından alması gereken eÄŸitimler konusunda yönlendirebilmek için çocuÄŸun geliÅŸimsel sürecinde ailenin hangi yaÅŸ aralığında tespit edebilmesi için büyük önem arz ediyor.”

EREÄžLÄ°’DE ÖNEMLÄ° BÄ°R AÇIÄžI KAPATACAK…
Testin, 0 ile 6 yaş arasındaki çocuklara en az 3 kez uygulanması gerektiğinin altını da çizen Çocuk Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Ahmet Güzel, şu bilgileri verdi:
“Bu testin EreÄŸli’ye bir kazanım olduÄŸunu düşünüyoruz. Bu test genellikle saÄŸlam çocuklara yapılıyor. Yani saÄŸlıklı bireyler üzerinde yapılıp hastalıklarının tespitinde kullanılan bir testtir. Özellikle erken doÄŸan bebeklerin, motor fonksiyonlarını, iletiÅŸimlerini ve konuÅŸma durumlarının tespitinde oldukça etkin bir testtir. Bu test 30 ila 40 dakika arasında sürüyor. KiÅŸinin bu deÄŸerlendirme sürecini birebir yapıyoruz. Ondan sora da aileye bunu raporlandırıyoruz.
Hangi aÅŸamada gecikme var ve neler yapılması gerektiÄŸi konusunda da danışmanlık hizmeti veriyoruz. O anlamda bu testin, EreÄŸli’ye bir kazanım olduÄŸunu düşünüyoruz.”

AİLE, ÇOCUĞUNUN SAĞLIKLI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR AMA!.
Güzel, testin, hastalıklı olan veya şüphelenilen değil her sağlam çocuğa mutlaka yapılması gerektiğini vurgulayarak şunları aktardı:
“Normalde, aile çocuÄŸunu saÄŸlıklı olduÄŸunu düşünüyor fakat geliÅŸimsel sürecini takip edebilmesi için tüm saÄŸlam çocuklara 6 yaşına kadar en az 3 kez yapılması gerekiyor. Bu 134 basamaklı bir testtir. Her yaÅŸ grubunun kendine özel becerileri vardır. O yaÅŸ gurubundaki becerileri yapıp yapmadığını kendi yaÅŸ gurubu içinde deÄŸerlendirerek aileye ifade ediyoruz. Yani o yüzden hastalıklı olan veya şüphelenilen deÄŸil her saÄŸlam çocuÄŸa mutlaka bunun yapılması gerekliliÄŸi var. Hastalıklı ya da patolojik olduÄŸunu düşündünüz deÄŸil de tüm saÄŸlam çocuklara yapılarak onların geliÅŸimsel sürecini görmek açısından önemlidir."

TESTÄ° YAPMAK ve TESTÄ° MULTÄ°DÄ°SÄ°PLÄ°NEL
BÄ°R YAKLAÅžIM Ä°LE YORUMLAMAK!.
Yapılacak testin mutlaka uzman görüşü ve kapsamlı değerlendirmesi ile neticeleneceğine inandığı, bunu ise açılan muayenehanede sağlayacaklarını ifade eden Güzel, şunları kaydetti:
“Denver GeliÅŸimsel Tarafa Testinin uygulanabilirliÄŸi konusunda biz ÅŸunu önemsiyoruz: Bu test, uygulandıktan sonra yorumlanabilmesi, hastalıklara yönelik olarak kazanımlarını, becerilerini ve bunun neticesinde oluÅŸabilecek hastalık problemlerin ortaya konulabilmesi uzman deÄŸerlendirmesi açısından önemlidir. Yani bir çocuÄŸun, bu testi yapıldıktan sonra multidisiplinel bir yaklaşım ile deÄŸerlendirilerek bir sonuç alınabilir. Yoksa sadece test bazı ÅŸeyleri tespit etmekte yeterli deÄŸildir. Onun geliÅŸimsel süreci içindeki diÄŸer hastalık parametreleri ile birlikte burada deÄŸerlendiriyoruz. Bir çocuÄŸun büyüme geliÅŸesi, daha önceden olan boy eÄŸriliÄŸi, tartısı, boy ve ağırlık yaÅŸları ile birlikte; aynı zamanda takip sürecinde meydana gelmiÅŸ olan ek hastalıklarını multidisiplinel süreç içinde deÄŸerlendirdiÄŸimizde anlamları ortaya çıkıyor. O yüzden sadece test açısından bakmıyoruz. Birçok hastalığın bize öncül bulgusu olabilmesi açısından önemsiyoruz. Bununda bir uzman görüşü ve kapsamlı deÄŸerlendirmesi ile neticeleneceÄŸine inanıyorum.”


  -NOT-  
Hatırlatmakta yarar var; Çocuk Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Ahmet Güzel’in eÅŸi de bir doktor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı olan Doçent Doktor Aygül Güzel ise Özel Echomar Hastanesi’nde görev yapıyor.  

  HABERÄ°N İÇİNDEN               
 
(EDÄ°TÖR YORUMU) 
*Karadeniz EreÄŸli’de, çocukları hasta olan veya hasta olduÄŸundan şüphelen pek çok ailenin tedavi olmak için ÅŸehir dışına tahmin ediliyor.
*Ä°lçede, çocuk hastalıkları alanında uzman sayısının geçmiÅŸ yıllara nazaran arttığı görülse de özellikle alerji testlerinin en yakın Zonguldak’ta BEÃœ’de yapıldığı biliniyor.
*Öte yandan ilçe halkı, bir Devlet ve 2 özel hastanenin olduÄŸu EreÄŸli’de uzun müddet çocuk kardiyoloji bölümünün bulunmaması; yakın zamanda ise açılan çocuk kardiyoloji bölümünde bir veya iki doktorun oluÅŸu düşündürücü bulunuyor.
*İlçede halen Pedagog olmayışı (çocuk psikoloğu) üzüntü verici bulunuyor. Aileler, bu nedenle en yakın şehir İzmit olmak üzere diğer illere gitmek zorunda kalıyor. Zaman ve para kaybı yaşayan aileler hasta çocuklarına şifa bulmak için şehir dışına gitmek istemiyor.

 

Ä°ÅžTE BU Ä°YÄ° HABER!.

www.ereglifm.com.tr -BÖLGENİN NABZI-

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük13
hayran3
şaşkın3
kızgın2
üzgün1
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo