Islah Edilen Çöplükte Organik Sebze Yetiştiriliyor
Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde vatandaşlar tarafından çöplük olarak kullanılan ve ıslah edildikten sonra tarımsal faaliyete açılan 20 dönümlük arazide organik sebze yetiştiriliyor.
Daha önce köylülerin çöp alanı olarak kullandığı araziyi 20 yıllığına kiralayan Alaplı Ziraat Odası Başkanlığı, 500 kamyona yakın hafriyat ve çöpün toplandığı bölgenin 10 dönümüne domates, biber, patlıcan, patates ve fasulye dikimi yaptı. Damla sulama sistemi sayesinde kısa sürede organik ürünlerin toplandığı tarladan elde edilen sebzeler, büyük şehirlerdeki organik ürün pazarlarında satışa sunulmaya başlandı.
- Eleştirilere rağmen çalışmalar yapıldı
Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köylülerin çöplük olarak kullandığı 20 dönümlük arsayı, uzun süren temizlik çalışmalarının ardından tarım alanına çevirmeyi başardıklarını söyledi.
Türkoğlu, "Buranın hafriyatını ve çöpünü, 20 kişilik ekibimizle gece gündüz çalışarak temizledik. 500 kamyona yakın atık çıktı. Zaman, zaman taş toplanıyor. Ardından arsaya toprak doldurarak etrafını çevirdik." dedi.
Söz konusu arazide "hiçbir mahsulün yetişmeyeceği" yönünde yapılan eleştirilere rağmen bahçeden sivri biber, dolma biber ve patlıcan toplamaya başladıklarını aktaran Türkoğlu, "Arsanın kenarından Alaplı Çayı aktığı için bu bölgenin tarıma son derece elverişli olduğunu düşünerek, yaklaşık 10 dönümüne çeşitli sebzelerden diktik, kısa sürede de ilk mahsullerimizi topladık." diye konuştu.
Türkoğlu, 10 dönümlük bir alandan yaklaşık 3 ton civarında biber, domates, patlıcan ve fasulye toplamayı hedeflediklerine dikkati çekerek, yetiştirdikleri ürünlerin organik olduğunu ve pazarlama konusunda da hiçbir sıkıntı çekmediklerini dile getirdi.
Sebzeleri satışa sunmaya başladıklarını kaydeden Türkoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Damla sulama sistemi sayesinde kısa sürede ilk mahsullerimizi toplamaya başladık. 10 dönümlük alandan yaklaşık 3 ton civarında biber, domates, patlıcan ve fasulye toplamayı hedefliyoruz. Ürünlerimizi, İstanbul ve Ankara’daki organik pazarlarda satışa sunmaya başladık. Büyük bir ilgi var. İlimizdeki marketler de organik sebzelerimizden satıyor. Önümüzdeki yıllarda 5 ila 10 ton sebze toplamayı hedefliyoruz. Bunu için sürekli çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca bu alanda üyelerimize tarımsal faaliyetlerle ilgili eğitimler vereceğiz."
İlk Yorumu Siz Yazın!