14 o C Kdz. Ereğli

’İŞÇİYE SADECE 10 MİLYON ÖDENDİ’

Gündem 8 yıl 2 ay 3 saat 53 dakika önce 1419

Haberi Paylaşın

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, AK Parti iktidarı döneminde çıkarılan kanunlar ve uygulamaların emekçilerin aleyhine olduğunu ileri sürdü.

Demirtaş, TBMM’deki 2016 Yılı bütçe Görüşmeleri sırasında CHP’nin Mesleki Yeterlilik Kurumu ve çalışma yaşamı ile ilgili görüşlerini ifade etmek amacıyla yaptığı konuşmada, Türkiye’de 18 milyon işçinin bulunduğunu, son 9 yılda ise sadece 35 bin işçiye yeterlilik belgesi verildiğini belirtti.

Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun ’yetersiz kaldığını’ savunan Demirtaş, şunları kaydetti:

EMEKÇİ ALEYHİNE KANUNLAR

“Soma’da yandaş şirketinizin madeninde yanarak ölen Nurettin Kara’yı hiç düşünmediniz. Yandaş havuzcu şirketinizin yaptığı üçüncü Boğaz Köprüsü viyadüğünden düşüp parçalanarak ölen Lütfi Bulut’u düşünmediniz. Eşi Güliman Bulut’u ve üç çocuğunu da düşünmediniz. Bursa’da merdivenaltı yandaş atölyede kayıtdışı, asgari ücretin altında çalışan başörtülü Zehra Çelik bacımı da düşünmediniz. Kütahya’da yandaş seramik fabrikasında silikozise yakalanarak ölümü bekleyen Cengiz Altun’u düşünmediniz. Ermenek’te yırtık kara lastik ayakkabı ile oğlunun cenazesini bekleyen Recep amcayı ve Ayşe anayı da düşünmediniz. Binlerce, milyonlarca işçiyi hiç düşünmediniz. Peki kimi düşündünüz? Yandaş şirketleri ve kendinizi düşündünüz.

AKP’NİN YÜZ KARASIDIR

13 yılda meydana gelen 1 milyon 400 bin iş kazasında, işgöremez hale gelen 75 bin işçi, 17 bin iş cinayeti Cumhuriyet tarihinin rekorlarıdır. İişçi ölümleri adeta iç savaş ölümleri gibi. Türkiye, iş kazalarında Avrupa birincisi ve dünya üçüncüsü olması, AKP iktidarının yüz akı değil yüz karasıdır.

İş kazalarının iki temel sebebinden birinin denetimsizliktir. Denetim mekanizması işletilmiyor, şirketler ’yandaş’ hale geldi ve AKP’nin yandaşları denetlenmiyor. Diğer bir sebep de, AKP iktidarının Türkiye’yi taşeron cumhuriyetine döndürmesidir. Biz bu taşerona karşı çıkarken, siz şimdi taşeronluktan daha geri, daha ilkel olan özel istihdam bürolarını yasallaştırmaya çalışıyorsunuz. İşçiyi adeta leasingli bir makine gibi, bir mal gibi kiralayacak, işçiyi köle gören anlayışa sahip çıkıyorsunuz.”

İŞÇİYE SADECE 10 MİLYON ÖDENDİ

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, işsizlik fonuna ilişkin sözlerinde ise şu görüşlere yer verdi:

“İşsizlik sigortası fonundan yararlanmak son derece ağır. Fon için 16 yılda 140 milyar lira toplanmasına rağmen, işsizlere sadece 10 milyar lira ödendi. Fon, amacı dışında birçok alanda kullanıldı, daha da önemlisi fon kaynaklarıyla AKP’nin, bütçe açıkları finanse etti.

Şu anda bütün bakanlarınız koro halinde kıdem tazminatını fona devredeceklerini söylüyorlar. İşçiler bunu istemiyor. Hatta işverenler dahi istemiyor. Ama AKP’li bakanlar koro halinde bunu istiyor. Çünkü kıdem tazminatı fonu ile işçinin sırtından 15 yıl bütçe açıklarını finanse edeceksiniz. Kkul hakkı yemeyin, kul hakkı yenmesine de aracılık etmeyin. İşçinin cebinden de elinizi derhal çekin.”

Gündem

AĞIR YARALI !

EN ÇOK OKUNAN

5 gün 3 saat 10 dakika önce EREĞLİ'YE ACI HABER
1 gün 18 saat 22 dakika önce İŞ ARAYANLARIN DİKKATİNE !
2 gün 1 saat 23 dakika önce ÇARŞI İÇİNDE DENETİMLER SIKLAŞIYOR
5 gün 22 saat 27 dakika önce HAKİM KARŞISINA ÇIKTI !
5 gün 22 saat 1 dakika önce DOĞUM GÜNÜNDE SON GÖREV
6 gün 19 saat 40 dakika önce ESKİ İLÇE BAŞKANI ÖLÜ BULUNDU !
4 gün 16 saat 16 dakika önce AĞIR YARALI !
3 gün 2 saat 44 dakika önce HASAN HOCA HAYATINI KAYBETTİ
1 gün 20 saat 51 dakika önce UYARI ÜSTÜNE UYARI YAPILIYOR !
2 gün 17 dakika önce PLAJLAR BÖLGESİNDE KAZA ; 2 YARALI