Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

“İŞ DÜNYASINA YENİ SOLUK: ARA BULUCULUK”

“Ä°Åž DÃœNYASINA YENÄ° SOLUK: ARA BULUCULUK”

"İşçi-işveren uyuşmazlıklarında dava şartı haline gelen ara buluculuk iş dünyasında yeni bir dönem başlatacak…"


Karadeniz EreÄŸli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Sertan Yalçın, 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girecek olan 7036 Sayılı Ä°ÅŸ mahkemeleri Kanunu’nu ile iÅŸ uyuÅŸmazlıklarında dava ÅŸartı haline gelen ara buluculuÄŸun iÅŸ dünyasına olan etkilerini deÄŸerlendirdi. 
Yalçın, yazılı açıklamasında, Dava Şartı arabuluculuk ile iş dünyasına yeni bir soluk geldiğini vurguladı, camia olarak sistemin başarısı için üzerlerine düşen ne varsa yapmaya devam edeceklerini ifade etti.
Yalçın, konuya ilişkin şunları kaydetti:
SORUN OLMAKTAN ÇIKACAK”
“Arabuluculuk görüşmeleri sonunda anlaÅŸmaya varan işçi ve iÅŸverenin, üzerinde anlaşılmış olan hususları tekrar dava konusu yapmasının mümkün olmadığını belirtirken, düzenlemenin iÅŸ dünyası için önemli bir zamandan tasarruf saÄŸlayacağını belirtti. İşçi de iÅŸveren de ihtiyacını karşılarken bu sorunla uÄŸraÅŸmayı bırakacak, enerjisini, potansiyelini ve zamanını baÅŸka iÅŸler için kullanabilecektir.
Arabuluculuk sürecindeki gizlilik emsal kararlar oluÅŸmasını engelleyecek. Klasik yargılama usulleri ile iÅŸ dünyası için büyük sorun haline gelen emsal kararlar, işçi ve iÅŸverenin aralarında yapacağı arabuluculuk anlaÅŸma metni gizli olacağından ve tüm taraflar ve arabulucu bu gizliliÄŸe uymak zorunda olduÄŸundan bir sorun olmaktan çıkacak ve emsal oluÅŸturmayacaktır.”
YENÄ° DÃœZENLEME Ä°LE SÄ°STEM NASIL Ä°LERLEYECEK?
Uzun yargılama süreleri nedeniyle yıllarca uğraşılan iş davalarının arabuluculuk ile son bulacağını düşündüğünü dile getiren Sertan Yalçın, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:
“Vakit nakittir. Arabuluculuk sürecinde işçi ve iÅŸverenin çözüm üretemediklerinin ortaya çıkması halinde arabulucunun bir çözüm önerisi getirebilecek. İşçi iÅŸveren alacağı ve tazminatı ile iÅŸe iade talepli iÅŸ uyuÅŸmazlıklarında arabuluculuÄŸun dava ÅŸartı haline gelmesi ile birlikte taraflar artık ilk oturumda arabuluculuk yolunu deneyecekler, arabuluculukta anlaşılmaması halinde mahkemeye baÅŸvurabilecekler. Sistem adliyelerdeki arabuluculuk büroları üzerinden iÅŸleyecek. Arabulucu yapılan arabuluculuk baÅŸvurusunu 3 hafta içinde sonuçlandıracaktır. Tarafların anlaÅŸamaması halinde ilk iki saatlik ücret Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanacak. Taraflardan birinin ilk toplantıya katılmaması sebebiyle arabuluculuk faaliyetinin sona ermesi durumunda toplantıya katılmayan taraf, son tutanakta belirtilecek ve bu taraf davada kısmen veya tamamen haklı çıksa bile yargılama giderinin tamamından sorumlu tutulacaktır.”

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

hayran1
gülücük0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo