‘HAYIRLI EVLADIN’ “MÜZELİK” YAŞANTISI
EREÄžLÄ°
Zonguldak’ın EreÄŸli ilçesinde, çoÄŸu kimsenin ismini bile bilmediÄŸi eskiden kalan köy gereçlerini biriktirerek dedesinden kalan 100 yıllık eve ’köy müzesi’ kurmak istediÄŸini belirten 35 yaşındaki Serdar GebeÅŸ, köy yaÅŸantısından uzak nesil yetiÅŸmesinden üzüntü duyduÄŸunu bildirdi.
Ä°lçenin Kışla Mahallesi Kültür Sokak’ta eÅŸi ve 2 çocuÄŸu ile yaÅŸayan, geçimini ise oto aksesuar iÅŸleri yaparak saÄŸlayan Serdar GebeÅŸ, EreÄŸli FM’e açıklamasında, dede ve ananesinden kalan yaklaşık 100 yıllık 2 katlı ahÅŸap evde, onlardan kalan anıları yaÅŸatmaya çalıştığını söyledi.
Büyüklerinden O’na kalan, yıllar içinde de çevreden edindiÄŸi; aralarında annesinin içinde sallandığı 100 yıllık beÅŸiÄŸinde bulunduÄŸu yüzlerce köy gereçlerini sakladığını anlatan GebeÅŸ, “rahmetli dedem ve ananemden kalan bu eski evde, onların anılarını yaÅŸatmaya çalışıyorum. Onlara saygım sonsuz çünkü üzerimde çok emekleri vardır. Dedeme, O’na da babasından kalan en yüz yıllık göy gereçleri bana hatıra kaldı ve onları biriktiriyorum” dedi.
BOYUNDURUK… PONDURUK… DÄ°REN..!
Köy yaÅŸantısında bulunan yaÅŸlı kesimin anımsayacağı, yeni neslin ise daha önce ismini hiç duymadığı ’boyunduruk’, ’diren’, ’düven’, ’ponduruk’ ve ’kara saban’ gibi tarımsal gereçleri, dedesinden kalan ancak içinde yaÅŸanmayan eve astığını ifade eden GebeÅŸ, ÅŸu sözlerle konuÅŸtu:
“Eskiye sahip çıkmak istiyorum. Gençler, köy yaÅŸantısını pek bilmedikleri için, geçmiÅŸimizi unutmak istemediÄŸimden köylerde kullanılan materyalleri saklamaya karar verdim. Eskilerden kalan örf ve adetlerimizi yaÅŸatmak için elimden geleni yapacağım.
Eski evin üzerindeki tarihi eser dediklerimiz 100-120 yıllık araç ve gereçler, bana rahmetli ananemden, ananemin annesinden ve dedelerimden kalma köy ürünleridir. Bunlara sahip çıkmaya çalışıyorum. Çocuklarıma da tanıtmaya çalışıyor, bunları bilip öğrenmelerini istiyorum. Yıllar içinde biriktirdiÄŸim 100’den fazla tarihi eser denilebilecek deÄŸerli araç-gereçler var. Hayalim ise bunları ileride bir araya getirerek müze haline getirmektir.”
ANNESÄ°NÄ°N BEŞİĞİ… SOBACININ EL MATKABI..!
GebeÅŸ, oturduÄŸu eve yakın mesafede tuttuÄŸu depoda, muhafaza ettiÄŸi gereçlerin içinde bulunan ’annesine ait’ 100 yıllık tahta beÅŸiÄŸi gösterdiÄŸinde ise duygularını gizleyemediÄŸi görüldü.
Zamanında, soba imalatı yapan zanaatkarların kıllandığı bir asırlık ’el matkabı’ ise en ilgi uyandıran gereçler arasında gösterildi.
İlk Yorumu Siz Yazın!