Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Haklı istifaya işsizlik maaşı

Haklı istifaya işsizlik maaşı

Sadece iÅŸten atılanlar deÄŸil kendi isteÄŸiyle iÅŸinden ayrılanlar da iÅŸsizlik maaşı alabiliyor. ’Haklı fesih’ nedeniyle iÅŸten ayrılanların da bu maaşı alması mümkün.

Çalışanların elini rahatlatan güvencelerden biri olan işsizlik maaşını işten ayrılanlar prim günlerine göre 10 aya kadar alabiliyor. Maaşlarını İŞKUR vasıtasıyla alan çalışanlar bazı şartları yerine getirmek zorunda. Sadece işten atılanlar değil belli şartlarda istifa edenler de işsizlik maaşı alabiliyor.

İşte çalışanların akıllarına takılan sorular ve cevapları:

İşsizlik maaşını kimler alabilir?

Bu haktan 4A’lı yani SSK’lı çalışanlar yararlanabiliyor. Banka sandıklarına tâbi olan çalışanlar da alabiliyor. Maaşı alabilmenin en önemli ÅŸartı çalışanın iÅŸten kendi istek ve kusuru dışında ayrılması.

İstifa eden maaş alamaz mı?

Kendi isteÄŸiyle hiçbir gerekçesi olmadan iÅŸten ayrılanlar, yani istifa edenler iÅŸsizlik maaşına baÅŸvuramıyor. Ancak Ä°ÅŸ Kanunu’nda ’haklı fesih’ tanımına giren durumlarda çalışanın iÅŸsizlik maaşı alma hakkı var. Haklı fesihle istifa edenler, haklı olduklarını ispatlarsa iÅŸsizlik maaşına baÅŸvurabiliyor. EÄŸer konu mahkemeye intikal etmiÅŸse sonucuna göre yine iÅŸsizlik maaşı alınabiliyor. Maaşın ödenmemesi, gerçek ücretin saklanması, mobbing, iyi niyet ve ahlak kurallarına uyulmaması, saÄŸlık gerekçeleri haklı fesih kapsamına giriyor.

Her sigortalı işsizlik maaşı alır mi?

İşsizlik maaşı alabilmek için son 3 yıl içinde farklı işyerlerinde de olsa en az 600 gün prim ödemek gerekiyor. Yine işten ayrılmadan önceki 120 günde de eksiksiz prim ödenme şartı aranıyor.

İşsizlik maaşının bir sınırı var mı?

Maaşın süresi yatırılan prime göre değişiyor. Buna göre son 3 yılda 600 gün primi olan çalışan 6 ay, 900 gün primi olan 8 ay ve 3 yılın tamamında yani bin 80 gün primi olanlar 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabilir.

Herkes aynı maaşı mı alıyor?

Rakam çalışanın maaşına göre deÄŸiÅŸiyor. Yüksek maaÅŸ alan çalışanların iÅŸsizlik ücreti de yükseliyor. Ancak burada bir sınır da var. Ä°ÅŸsizlik maaşı brüt asgari ücretin yüzde 40’ı kadar oluyor. Ancak üst sınır brüt asgari ücretin yüzde 80’i kadar. Bu da 2017 için 1.411,21 lira olarak uygulanıyor. Bu paradan sadece damga vergisi kesilebilir.

İşsizlik maaşı alanın sigortası devam eder mi?

İşsizlik maaşı alanların Genel Sağlık Sigortası primleri İŞKUR tarafından ödeniyor. Kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları çocukları ve eşleri de sağlık hizmetinden yararlanıyor. Ancak bu süreler emeklilik hesabından sayılmıyor.

Ä°ÅŸ bulurlarsa para kesilir mi?

MaaÅŸ alanlar bu süre içinde yeni bir iÅŸ bulurlarsa durumu Ä°ÅžKUR’a bildirmek zorundalar. Bu durumda maaÅŸları kesiliyor. Bildirim yapmayanların çalıştığı tespit edilirse ödenen paralar faiziyle geri alınır. Yeniden iÅŸsiz kalan çalışan belli ÅŸartlarda kalan iÅŸsizlik maaşını alabilir.

Emekli olan işsizlik maaşı alabilir mi?

Emeklilik ya da 15 yıl 3.600 gün şartıyla ayrılanlar alamıyor. Askere gitmek için ayrılanlar ise askere gidene kadarki sürede alabiliyor. Kalan kısmı ise askerden döndükten sonra alıyor.

Başvuru için süre var mı?

Ä°ÅŸten ayrıldıktan sonra 1 ay içinde Ä°ÅžKUR’a baÅŸvurmak gerekiyor. Bu süreyi geçirirseniz geçen her zaman sizin alacağınız iÅŸsizlik maaşı süresinden kesiliyor.

BaÄŸ-Kur’lular da alabilir mi?

Esnaf Ahilik Sandığı ile artık bu yol açıldı. 1 Ocak’tan itibaren belli miktarda prim yatıran BaÄŸ-Kur’lular da iÅŸyerlerini kapattıklarında iÅŸsizlik maaşı alabilecek.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo