Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Grip ölüme kadar götürüyor

Grip ölüme kadar götürüyor

Uzmanlar, grip mevsiminin başladığını belirterek önemli uyarılarda bulundu.


Dünya çapında her yıl 500 bin kiÅŸinin grip sonucu hayatını kaybettiÄŸini kaydeden Ä°mmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Kutlu, “Gripte genellikle 38,5 dereceyi aÅŸan ateÅŸ, boÄŸaz aÄŸrısı, kas ve eklem aÄŸrıları ortaya çıkar. Ağır olgularda genel durum bozukluÄŸu, alt solunum yollarının tutulmasıyla solunum yetmezliÄŸi ve özellikle riskli gruplarda ölüm ortaya çıkabilir” dedi.

Grip, soğuk algınlığı ile karıştırılıyor

Prof. Dr. Ali Kutlu gribe yol açan virüslerde sürekli yapısal deÄŸiÅŸiklikler oluÅŸtuÄŸunu belirterek, “Dünya SaÄŸlık Örgütü (DSÖ) gribe yol açan yapısal deÄŸiÅŸiklikleri takip ederek grip aşısı içeriÄŸi için yıllık önerilerde bulunur. Aşılar DSÖ tavsiyeleri dikkate alınarak yıllık olarak hazırlanır. Hazırlanan aşı o seneki virüsle benzerlik gösteriyorsa yüzde 50-80 oranında korunma saÄŸlayabilir” diye konuÅŸtu.

Aşının özellikle yaşlı hastalarda koruyuculuğu daha düşük olsa bile daha yüksek oranlarda grip komplikasyonlarını ve ölümleri azalttığının gözlemlendiğini belirten Kutlu, şu bilgileri verdi:

“Zayıflatılmış veya ölü mikroplardan hazırlanmış aşılar bünyenin ihtiyacı olan süreyi ve mikroplarla savaÅŸacak antikorları, hastalık baÅŸlamadan önce savunma hücrelerini uyararak hastaları korur. Halk arasında grip sıklıkla hapşırık, öksürük, burun akıntısı gibi hafif semptomlara yol açan yaklaşık 200 farklı virüsün yol açtığı soÄŸuk algınlığı-nezleyle karıştırılmaktadır. Grip aşısı yaptırmalarına raÄŸmen grip geçirdiklerini söyleyen hastaların çoÄŸu aslında soÄŸuk algınlığı geçirmektedir. Gripte genellikle 38,5 dereceyi aÅŸan ateÅŸ, boÄŸaz aÄŸrısı, kas ve eklem aÄŸrıları ortaya çıkar. Ağır olgularda genel durum bozukluÄŸu, alt solunum yollarının tutulmasıyla solunum yetmezliÄŸi ve özellikle riskli gruplarda ölüm ortaya çıkabilir. Bu nedenle riskli grupların aşılanması önemlidir. 65 yaÅŸ üzeri, bağışıklık sistemi yetmezliÄŸi bulunanlar (AIDS, kanser ve immün sistemi baskılayan ilaçlar kullanan hastalar ) ÅŸeker, böbrek, kalp, yüksek tansiyon, astım gibi solunum hastalıkları olanlar, gebeler ve 6 yaÅŸ altındaki çocuklar riskli gruplardır. HamileliÄŸin her evresinde aşılama yapılabilir. 6 aydan küçük bebekler aşılanmaz. Astımlı hastalar gribe daha yatkın olmamalarına raÄŸmen grip geçirdiklerinde astım atakları ve zatürre daha sık geliÅŸebilir. Özellikle orta ve ağır ÅŸiddetli astım hastalarının aşılanması önerilir.”

Salgından 2 hafta önce aşı yapılmalı

Grip aşısının grip sezonu öncesi ideal olarak ekim-kasım-aralık ayları içinde yapılması gerektiÄŸini söyleyen Prof. Dr. Ali Kutlu, “Aşının yaklaşık 6-8 ay boyunca koruyuculuÄŸu devam etmektedir. Riskli hastalar gerekirse mart ayına kadar aşılanabilir. Aşı grip salgınından en az 2 hafta önce yapılırsa daha etkilidir. Grip aşısına karşı alerjik reaksiyon geçiren hastalar aşılanmamalı, yumurtayla ciddi alerjik reaksiyonu olanlar (nefes darlığı, anjioödem, tansiyon düşmesi vs.) ve adrenalin kullanma ihtiyacı olan kiÅŸiler grip aşısını acil müdahale edilebilecek imkanlara sahip kliniklerde yaptırmalı ve 30 dakika gözlemde tutulmalıdır. Artan yaÅŸlı nüfus ve yeni bağışıklık baskılayıcı ilaçların yoÄŸun kullanımına baÄŸlı olarak grip aşılarının önemi her geçen gün artmaktadır” açıklamasında bulundu.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük4
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo