Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

GMİS Yönetim Kurulu, TÜRK-İŞ Genel Kurulunda

GMİS Yönetim Kurulu, TÜRK-İŞ Genel Kurulunda

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil ve yönetim kurulu, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) 23’üncü Genel Kuruluna katıldı.


Programda konuşan Yeşil, "5 bin maden şehidimizin kanıyla, canıyla ve on binlerce çalışanıyla Zonguldak Maden Havzası, ülkemiz sanayinin ve ekonominin itici gücü oldu" dedi.

Ankara’da düzenlenen Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-Ä°ÅŸ) 23’üncü Genel Kurulunda, Türk-Ä°ÅŸ’in aldığı karar doÄŸrultusunda Zonguldak’tan bir maden işçisi madenci elbisesi ile protokolde diÄŸer sektörlerin işçileriyle birlikte en ön sırada yer aldı.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMÄ°S) Genel BaÅŸkanı Hakan YeÅŸil, genel kurulun ikinci gününde bir konuÅŸma yaptı. YeÅŸil, “Genel Maden İşçileri Sendikamız, Türkiye’de kurulan ilk 3 sendikamızdan birisidir. 17 Kasım’da 73’üncü yaşımızı kutladık. Bu yıl aynı iÅŸ yerinde 28’inci dönem toplu iÅŸ sözleÅŸmemizi imzaladık. 1965 yılında madenci kardeÅŸlerimiz Satılmış Tepe ve Mehmet Çavdar’ı Kozlu’daki hak ve demokrasi mücadelemizde ÅŸehit verdik. 1990 yılının sonunda, Zonguldak Maden İşçileri olarak Türkiye’ye ve dünyaya örnek bir grevi hayata geçirdik. 29 yıl önce 4-8 Ocak 1991 tarihlerinde Zonguldak ve bölge halkıyla bütünleÅŸerek, yaklaşık 150 bin kiÅŸiyle Zonguldak-Ankara yolunda haklı mücadelemizi haykırdık ve sesimiz tüm dünyada yankılandı. 1994 yılında maden ocaklarımızı ve demir-çelik fabrikalarımızı kapatmak, satmak isteyenlere karşı, maden işçileri ve bölge halkı olarak yine meydanlara çıktık, sesimizi yükselttik; iÅŸimize, aşımıza, ülkemizin ve milletimizin geleceÄŸine sahip çıktık. Mücadelenin önderi, Genel BaÅŸkanımız ve Türk-Ä°ÅŸ Genel Sekreteri Åžemsi Denizer’i 1999 yılında bir cinayet sonucu kaybettik. Hiçbir baskı ve tehdit bizi mücadelemizden vazgeçiremedi” dedi.

"Maden işçilerimiz tek ses, tek yürek"

Sonraki yıllarda da maden ocaklarının özelleÅŸtirilmesine ve madenlerde, yer altında taÅŸeron uygulamasına ÅŸiddetle karşı çıktıklarını ifade eden BaÅŸkan YeÅŸil, “Madenciler olarak tek yürek, tek ses olduk, Zonguldak’ta Türkiye TaÅŸkömürü Kurumunda taÅŸeron uygulamasının kaldırılmasını saÄŸladık. Bu acı deneyimlere raÄŸmen, 2017’de yasal düzenleme yaparak TTK’nın küçük parçalara bölünerek özelleÅŸtirilmesini gündeme getirdiler. Maden işçilerimiz yine tek ses, tek yürek oldu ve sesimiz Ankara’da, TBMM’de duyuldu ve bu yanlış düzeltildi. Maden işçileri olarak sesimizin duyulmasını saÄŸlayan muhalefet partilerine ve gerekli düzenlemeyi yapan iktidar partisi temsilcilerine teÅŸekkür ediyoruz. Önceki yıllarda olduÄŸu gibi bu haklı mücadelemizde her zaman yanımızda olan Türk-Ä°ÅŸ Genel BaÅŸkanı Sayın Ergün Atalay’a ve yönetim kurulu üyelerine huzurlarınızda bir kez daha teÅŸekkür ediyoruz. Türkiye işçi sınıfının en büyük çatı kuruluÅŸu olan Türk-Ä°ÅŸ’in üyesi olan böyle bir sendikanın 18’inci Genel BaÅŸkanı olarak karşınızda olmanın haklı gururunu yaşıyorum. Beni bu göreve layık gören arkadaÅŸlarıma, huzurlarınızda, bir kez de buradan teÅŸekkür ediyorum” diye konuÅŸtu.

“171 yıldır kömür üretiyoruz”

Zonguldak Maden Havzasında 171 yıldır taÅŸ kömürü üretildiÄŸini ifade eden GMÄ°S Genel BaÅŸkanı Hakan YeÅŸil, “Yaklaşık 5 bin maden ÅŸehidimizin kanıyla, canıyla ve on binlerce çalışanıyla Zonguldak Maden Havzası, ülkemiz sanayinin ve ekonominin itici gücü oldu. Ancak 1990 sonrası uygulanan dış kaynaklı ekonomik politikalarla ülkemizdeki üretim ekonomisi tahrip edildi. Madencilik sektörü de bundan nasibini aldı. Tüketime ve dış krediye bağımlı büyüyen Türkiye borç batağına sürüklendi. Genel Maden İşçileri Sendikası olarak iÅŸimize, aşımıza, ülkemizin ve milletimizin geleceÄŸine sahip çıkarken her ortamda ve her ÅŸart altında çözüm önerilerimizi de ortaya koyduk” dedi.

“TTK, tam kapasite ile çalışır hale getirilmelidir”

Türkiye’nin taÅŸ kömürü ithalatı için yılda 4-5 milyar dolarını dışarıya verecek lüksü olmadığını sözlerine ekleyen GMÄ°S Genel BaÅŸkanı Hakan YeÅŸil, “Türkiye TaÅŸkömürü Kurumu en kısa sürede tam kapasite ile çalışır hale getirilmeli ve yıllık 5 milyon ton üretim hesabı yapılmalıdır. Türkiye TaÅŸkömürü Kurumunda yer üstünde çalışan işçi arkadaÅŸlarımız ve Maden Tetkik Arama Kurumunda çalışan arkadaÅŸlarımız arasındaki ücret farklılıklarının giderilmesini ve eÅŸit iÅŸe eÅŸit ücret verilmesini istiyoruz. Bölgede bulunan Kardemir ve Erdemir’in ihtiyacı havzamızdan karşılanmalı, olası ambargolara karşı demir-çelik sektörü güvence altına alınmalıdır. Türkiye Kömür Ä°ÅŸletmelerine, Türkiye TaÅŸkömürü Kurumuna ve Maden Tetkik Arama Kurumuna sahip çıkılmalı ve bu kurumlar daha aktif hale getirilmelidir. Örgütlenme önündeki engeller kaldırılmalı, sendikalaÅŸmayı teÅŸvik edecek düzenlemeler yapılmalıdır. Kamuda ve özel sektörde yandaÅŸ sendika uygulamalarına son verilmelidir. Türkiye’de Emek Platformu’nun yeniden oluÅŸturulması için işçi ve memur sendikaları tüm samimiyetlerini ortaya koymalıdır. Kayıt dışı ekonominin sendikal örgütlenme ile ortadan kaldırılacağı, sendikal örgütlenme arttıkça Sosyal Güvenlik Kurumunun daha saÄŸlıklı bir yapıya kavuÅŸacağı ısrarla anlatılmalıdır. Asgari ücret vergi dışı bırakılmalı, gelir vergisi dilimleri ücretliler lehine yeniden düzenlenmelidir. İşçilerin kıdem tazminatına el uzatılmamalıdır. Bugün içinde bulunduÄŸumuz ekonomik krizin sorumlusu biz işçiler, emekçiler deÄŸiliz. Ãœlkemizi yönetenleri buradan bir kez daha uyarıyoruz; Asgari ücreti düşük tutarak ve vergi keserek, Toplu iÅŸ sözleÅŸmelerinde kazanımlarımızı sınırlayarak, enflasyonun altında ücret zammını dayatarak, yeni vergiler çıkartarak, tüketim mallarına zam yaparak, ekonomik krizin faturasını bize kesmenize izin vermeyeceÄŸiz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Genel kurula GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreter Hüseyin Kolçak, Genel Mali Sekreter Volkan Yıldız, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir, Karadon, Kozlu, Üzülmez, Armutçuk, Amasra, MTA ve Merkez Servisleri Şubelerinin şube başkan ve yöneticileri ile eski Genel Başkan Ahmet Demirci katıldı.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük6
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo