Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Fiyatı 40 lira... Yok satıyor...

Fiyatı 40 lira... Yok satıyor...

www.ereglifm.com.tr -BÖLGENİN NABZI-


Zonguldak’ın EreÄŸli ilçesinde yetiÅŸen ve kokusu, aroması ve rengi ile diÄŸer çilek türlerinden farklı olan Osmanlı ÇileÄŸi ilk meyvelerini verdi. PadiÅŸah sofralarının vazgeçilmez meyvelerinden olan Osmanlı ÇileÄŸi pazara inmeden fiyatı 40 liradan alıcı buluyor. 
Farklı rengi, aroması ve kokusu ile çilek türlerinin en lezzetlisi olan Osmanlı ÇileÄŸi’nin üretiminin artırılması için EreÄŸli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Åž. (ERDEMÄ°R) tarafından desteklenen proje ile oluÅŸturulan bahçede bu yılın ilk meyvesi toplanmaya baÅŸlandı. Bölgede yetiÅŸen diÄŸer çilek türleri kilosu 10-15 liradan satışa sunulurken Osmanlı ÇileÄŸi’nin kilosu ise 35-40 liradan satılıyor. 
Osmanlı ÇileÄŸi altın deÄŸerinde 
Kdz. EreÄŸli Osmanlı ÇileÄŸini YaygınlaÅŸtırma ve Ãœreticileri Koruma DerneÄŸi BaÅŸkanı, Erdemir emeklisi Åžaban Çetinkaya müşteri bulmakta zorlanmadıklarını belirterek, Osmanlı ÇileÄŸi’nin bahçeden direk satın alındığını ifade etti. Erdemir tarafından oluÅŸturulan fide üretim bahçesinde geçtiÄŸimiz yıl 20 üreticiye fide dağıtımı gerçekleÅŸtirerek üretimi artırmayı hedeflediklerini belirten Çetinkaya, önümüzdeki yıllarda bu ürünü bol miktarda alabileceklerini söyledi. Çetinkaya konuÅŸmasında “Geçen dönem fide ürettik. Burada ki çiftçilerimize fideler verdik. Buna paralel olarak elbette ki rekoltede ciddi bir artış gözlemliyoruz bu yıl. Åžunu çok rahatlıkla söyleyebiliyoruz, geçen dönemlerde ‘Osmanlı ÇileÄŸi EreÄŸli’de yok oldu, bitti sıfır üretme düştü’ diyorduk. Geçen sene 1 tona yakın rekolte vardı EreÄŸli’de. Bu sene ÅŸunu söyleyebiliriz; rekolteyi yüzde yüz arttırdık daha da aÅŸtık. Yani bu attığımız adımlar gerçekten Osmanlı ÇileÄŸi’nin hayatta kalması adına çok güzel geliÅŸmeler saÄŸladı, bu devam ediyor devam da edecek. Zaten yıllardır da Osmanlı ÇileÄŸi’nin yaygınlaÅŸtırılmasına ben inanıyorum. Osmanlı ÇileÄŸi halk arasında biliyorsunuz ‘Krallar YiyeceÄŸi’ olarak adlandırılır çok lezzetli olduÄŸu için. Ama biz Osmanlı ÇileÄŸi’ni halkın yiyeceÄŸi kadar üretime de çıkaracağız, EreÄŸli’de bunu tekrar saÄŸlayacağız. Osmanlı ÇileÄŸi’ne talep çok fazla, ürün az olduÄŸu fiyatlar haliyle yüksek. Pazara inmiyor, indiÄŸinde halkımızın alabileceÄŸi seviyede deÄŸil. Kilosu 30- 40 lira arasında deÄŸiÅŸiyor. Standart bir fiyat yok. Esnek bir ÅŸekilde devam ediyor. Ciddi talepler olduÄŸu için fiyatlar düşmez. Osmanlı ÇileÄŸini özel bir meyve kılan çileÄŸin aromatik yapısıdır. Ä°nsanlar bunu yediÄŸinde lezzetli, tatlı çok güzel diyorlar. Ancak bunu sanayide, gıda sektörü de çok ÅŸiddetli bir ÅŸekilde arıyor. Bunu dondurma da, pastada ve meyve suyu gibi birçok yerde kullanıyor. Ä°laç sektörü kullanıyor, kokusundan aromatik yapısından dolayı tatlandırıcı olarak kullanıyor. Dolayısıyla kullanım alanı çok yani sofralık olarak elit kesim neredeyse yiyebiliyor dersek daha doÄŸru olur. Bugün pazara indiÄŸinde kimse 40 TL vererek Osmanlı ÇileÄŸi alamaz ama bir Ä°stanbul, Ankara piyasası hem hediyelik olarak hem de belli bir kesime sunabilmek için son derece talepkâr buna. Onu da karşılayamıyoruz yani bu senede karşılayamadık, seneye de karşılamayız. Ondan sonra ki süreçlere artık bakacağız. Bölgemizde üretimin artışına göre çaba sarf edeceÄŸiz” dedi. 
Osmanlı ÇileÄŸi’nde kalite için frigo fide üretimine baÅŸlandı 
Bu yıl ilk defa frigo denilen farklı yetiÅŸtirilme metodu olan, kokusu, aroması ve rengi aynı olmasına karşın daha iri meyve veren Osmanlı ÇileÄŸi fidesi yetiÅŸtirdiklerini ve baÅŸarı elde ettiklerini anlatan Çetinkaya, bu sayede hem yazın hem kışın dikim yapılabileceÄŸini vurguladı. Çetinkaya konuÅŸmasında ÅŸu bilgilere yer verdi; "Biz normalde bölgemizde fresh fide denilen yani fide üretilip Kasım ayında sökülür, söküldüğünde hemen diÄŸer tarafa dikilerek oluÅŸturulan bahçelerden Osmanlı ÇileÄŸi yetiÅŸtiriliyordu. Biz bu yıl ilk defa frigo fideyi ürettik. Fideyi bulunduÄŸu ortamdan söküyoruz zamanı geldiÄŸinde Kasım veya Aralık ayında. SoÄŸuk hava deposuna koyuyoruz, orada 8 ay gibi bir sürede beklettikten sonra yaz dikimi yapabiliyoruz. Yazın dikilen bu fideler daha kaliteli ve daha erken meyve verebiliyor. Åžu anda bulunduÄŸumuz alan bizim geçen sene AÄŸustos ayının sonunda Eylül ayının başında diktiÄŸimiz fidelerin meyveleri var. Meyveler hem daha iri, kaliteli, daha da leziz. Böyle kaliteli bir geliÅŸimle oluyor. Bu ÅŸunu getiriyor, yaz dikimi de kış dikimi de yapabileceÄŸiz. Yani yılda iki sezon Osmanlı ÇileÄŸi fidesini bahçelerimize dikeceÄŸiz. Bizde normal ÅŸartlarda çilek bahçeye dikildiÄŸinde Kasım ayında, 6 ay sonra Mayıs, Haziran’a geldiÄŸinde iÅŸte bu yavru bahçe bu sene pek verimi olmaz dediler. Ä°kinci sene anaç olduÄŸu zaman verimliliÄŸi yüksek olur. Bu frigo olayı bir yıllık zaman kaybını da ortadan kaldırıyor. AÄŸustosta diktiÄŸinizde bunu bir sonra ki Mayıs-Haziran ayında gördüğünüz bu ÅŸekli alabiliyor. Yani yavruluk olayını atlatmış.” 
Kdz. EreÄŸli Belediyesi tarafından ilçeye özgü ürünün tanıtımı için her yıl geleneksel olarak Mayıs ayının sonlarına doÄŸru yapılan Osmanlı ÇileÄŸi Kültür Åženlikleri için hazırlıklarını sürdürüyor. 

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük4
hayran1
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo