Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

FINDIKTA BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI...

FINDIKTA BÃœYÃœK HAYAL KIRIKLIÄžI...

TZOB Genel BaÅŸkanı Bayraktar: Tahmini 590 bin ton olarak açıkladığımız fındık rekoltesi açıkladığımızdan daha düşük gerçekleÅŸecek. Fındıkta bu yıl boÅŸ oranı da yüksek. Bazı bölgelerimizde bu oran yüzde 25-30’u buluyor.

Türkiye Ziraat Odaları BirliÄŸi (TZOB) Genel BaÅŸkanı Åžemsi Bayraktar, hasadı ve kurutması devam eden fındıkta bu sezon iklim ve hastalıkların etkili olduÄŸunu, bazı bölgelerde boÅŸ oranının yüksek görüldüğünü bildirerek, “Fındıkta bu yıl boÅŸ oranı bazı bölgelerimizde yüzde 25-30’a kadar çıkıyor. Tüm bu nedenlerle bu yılki rekolte, açıkladığımız 590 bin ton tahmininden düşük gerçekleÅŸecek” dedi.  

HASTALIK VE BOÅž ORANI YÃœKSEK

Bayraktar, yaptığı açıklamada, geçtiÄŸimiz yıl don afeti nedeniyle üreticinin büyük bölümünün ürün alamadığını ve çok önemli gelir kaybı yaÅŸadığını, bu sezonda da fındıkta görülen hastalık ve boÅŸ oranının yüksek olması nedeniyle rekoltenin beklenenden daha düşük gerçekleÅŸeceÄŸinin anlaşıldığını belirtti.  

GÃœNEÅž YANIÄžINA NEDEN OLDU

Bayraktar, şöyle devam etti: “Fındık hassas bir bitki olması sebebiyle her türlü hava ÅŸartlarından çok çabuk etkilenmektedir. Haziran ve Temmuz ayında mevsim normallerinin üzerinde yaÄŸan yaÄŸmur, sonrası oluÅŸan yüksek nem, küf hastalığına sebep olmuÅŸtur. Tam bunların etkisi geçti derken hızla artan hava sıcaklıkları bu kez bazı bölgelerimizde güneÅŸ yanığına yol açmıştır.  DiÄŸer taraftan son günlerde DoÄŸu Karadeniz Bölgemizde havanın kapalı olması ve yağışlı gitmesi, üreticilerimizin fındığını tam olarak kurutamamasına yol açmakta, kurutma süresini uzatmaktadır. Bütün bu olumsuzluklar verim ve kalitede düşüşlere neden olmuÅŸtur.  

BÃœYÃœK HAYAL KIRIKLIÄžI YAÅžADILAR

YaÅŸanan olumsuz hava ÅŸartları ve hastalıkların etkisiyle, bazı bölgelerde fındıkların içini tam dolduramadığı tespit edilmiÅŸ, fındıklarda içi boÅŸ oranının bazı bölgelerde yaklaşık %25-30’u bulduÄŸu anlaşılmıştır. Bu durum üreticilerimizde büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır.’’ TZOB olarak sezon öncesi yaptıkları ayrıntılı çalışmalarla bu yılki fındık rekoltesinin 590 bin ton civarında olacağını açıkladıklarını hatırlatan Bayraktar, ’’Ancak hasada girdikten sonra, Ziraat Odalarımızdan aldığımız bilgiler gösteriyor ki, bu yılki rekolte, daha önce açıkladığımız 590 bin tondan daha düşük kalacak’’ dedi.  

GEÇEN YIL DA SIKINTI VARDI

Geçen yıl yaÅŸanan don afeti nedeniyle sezona sıfıra yakın stokla girildiÄŸinin altını çizen Bayraktar, ÅŸunları kaydetti: ’’Fındık üreticilerimiz geçtiÄŸimiz yıl büyük sıkıntı yaÅŸadı. Bu yılki beklenti, temenni ve talebimiz, üreticilerimizin emeklerinin karşılığını alabilmeleri; rekoltenin beklediÄŸimizden daha düşük gerçekleÅŸeceÄŸi bu sezonda fındığın hak ettiÄŸi deÄŸeri bulmasıdır. Bunun için, üreticilerimizin ihtiyacı kadar ürünü pazara indirmesi, emanete dökmemesi büyük önem taşımaktadır.’’ 

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo