13 o C Kdz. Ereğli

FINDIK FİYATLARI...

Gündem 8 yıl 1 ay 8 gün 4 saat 38 dakika önce 6374

Haberi Paylaşın

Üretici merakla fiyatların yükselmesini beklerken bir türlü istenilen seviyeye çıkmadı. Alt seviyelerde dolaşan rakamlar için üreticinin kafasındaki rakam en az 15 TL olarak düşünülüyor. Özellikle Karadeniz bölgesinde geçim kaynağının önemli kaynaklarından olan bu ürün için üreticiler hergün yükselmesini dört gözle bekliyor.Bir çok ilin ticaret borsası ücretleri online olarak internetten üreticiye sunuyor. Son bir yıldır düzenli olarak yapılan bu işlemi üreticilerde yakından takip ediyor.

Güncel fındık fiyatları

Şube En düşük En yüksek

Akçakoca 09,00 TL 09,50 TL

Düzce 09,10 TL 09,60 TL

Fatsa 09,15 TL 09,65 TL

Gi̇resun 09,48 TL 09,98 TL

Ordu 09,20 TL 09,70 TL

Sakarya 09,00 TL 09,50 TL

Samsun 09,20 TL 09,70 TL

Terme 09,00 TL 09,50 TL

Trabzon 09,00 TL 09,50 TL

Ünye 08,75 TL 09,25 TL

KORKULAN OLDU

Karadeniz Bölgesi’ni etkisi altına alan soğuk hava dalgasının fındıkta zarara neden olduğunu belirten Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan yaptığı açıklamada, "Ne yazık ki, 2016 ürünümüz zirai dona maruz kalmıştır. Fındıkta korkulan olmuştur. 300 rakımın üzerinde ciddi oranda hasar oluştuğunu tahmin ediyoruz. Şu anda zirai donun boyutunu söylemek için erken, ancak ürünümüz buz tuttu. Yetkililerin yapacağı incelemelerin ardından zararın boyutu ortaya çıkacaktır. Mevsimsel değişikliklere bağlı olarak fındıkta zirai don riskinin artık kaçınılmaz bir gerçek olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Dün gece etkili olan soğuk hava dalgasının meteoroloji verilerine göre bu gecede etkili olması beklenmektedir. Fındıktaki zirai don geçmiş değil, üreticilerimizin eli yüreğinde.Yılın 12 ayı dalın ucundaki 500 kilogram fındığa bakan üreticilerimiz var. İnşallah 2004 ve 2014 yılında yaşadığımız afetle karşı karşı kalmayız" dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üreticilerin, fındığını pazara indirme konusunda piyasaya takip ederek hareket ettiğini ve son günlerde çıkış olduğunu söyledi. Fındığın borsada haftaya 10,75 lira ile başladığını anlatan Soydan, şu an ise 11,80 liraya çıktığını dile getirdi. Soydan, serbest piyasada fındığın 13 lira seviyesinde olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu duruma bakıldığında, fındığın artık bugünlerden sonra kademe kademe yukarıya doğru çıkacağı anlamına geliyor. Üreticinin şu anda aklındaki ve fikrindeki şey 15 lira civarıdır. 14 liranın üzerine çıktığı zaman piyasaya biraz daha inecektir. Bu da üreticinin memnun olduğu noktadır. Çünkü bu şekilde hiç kimse kaybetmeyecektir. Burada ülke kazanacaktır, döviz girdisi fazla olacaktır. Sanayici de üretici de kazanacaktır. Bu anlamda rakamların yukarıya doğru çıkması piyasada psikolojik olarak bir rahatlama göstermiştir.” Geçen sezon yaşanan don olayı nedeniyle üreticilerin mağdur olduğunu anımsatan Soydan, “Don olayı gerçekleri herkese gösterdi. Fındığın kıymetli, bölge ekonomimize katkısı olduğunu hep beraber gördük. Sadece üretici, ihracatçı, manav değil, tüm esnaf ile vatandaş olmak üzere herkes fındığın bölgemizde tek geçim kaynağı olduğunu anladık” dedi.

“Kıymetli ve değerli bir ürün”

Soydan, don olayı sonrası fındığın çok kıymetli bir ürün olduğunun anlaşıldığını belirterek, “Fındık fiyatı geçen sezon 22 liraya yükseldi. Sezonu da 22 liradan kapattı. Demek ki fındık kıymetli bir ürün. Bundan dolayı üreticilerimiz de fındığına en iyi şekilde sahip çıkıyor. Şu anda fındığın 13 lira seviyelerinde olması üreticiyi mutlu ediyor. Aynı zamanda bu durum üreticiyi bahçeye sokuyor” diye konuştu. Fındık üreticisinin ürününe bilinçli şekilde bakması gerektiğine dikkati çeken Soydan, “Üretici, özellikle geçen seneki rakamlardan dolayı bahçesine daha çok bakıyor. Geçen sezon don olayı yaşayan üreticilerimiz bahçesine ’iyi paraya satarım’ diye sahip çıkıyor. istikrarlı bir şekilde devam ederse bölge insanımız bölgesinde kalacaktır, bölge ekonomisi canlanacaktır, ülkede döviz kazanacaktır. Bu durum çok önemli” ifadelerini kullandı.

Dünya üretiminin yüzde 75’ini, ihracatının yüzde 70’ini elinde bulunduran Türkiye’de üreticinin yüzü bir türlü gülmüyor. Geçen sezon 20 TL’ye çıkan ürün, bu sezon üreticiyi mağdur etti.

1 Eylül’de sezona 12 liradan başlayan, Ekim ayında 14 liraya yükselen fındık Kasım ayından itibaren düşüşe geçti. Önce yeniden 12 liraya inen, ardından 11 lirayı görüp 10 liraya düşünce üretici isyan etti. Ziraat Odaları hükümeti fındığa müdahale etmeye çağırırken, fındık ücreti önce 9.75 TL’ye, ardından 9.50 TL’ye kadar düştü. Geçen haftayı 9.35 TL’den kapatırken Trabzon’da yapılan toplantı üreticiyi umutlandırdı. Ancak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in katıldığı toplantıdan müdahale kararı çıkmayınca 29 Şubat Pazartesi günü serbest piyasa haftaya 9.35 TL’den başlayarak üreticide şok etkisi bıraktı.

Türkiye Ziraat Odalar Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, 8.75 TL görünce şok olduklarını belirterek “Bu gidişle kaos olur. Hükümetin buna bir çare üretmesi gerekir” dedi. Arslan Soydan, yaptığı açıklamada, Trabzon’da yapılan toplantıdan bir karar çıkmamasına rağmen piyasaya olumlu yansıyacağını tahmin ettiklerini ancak tahminlerinin tutmadığını belirterek, “Ücretin neden bu kadar düştüğüne anlam veremiyoruz. Tabiri caizse şok etkisi yaşıyoruz. Üretici mağdur olmuştur. Serbest piyasa üreticiyi ezmiştir. Eğer böyle giderse toplumsal kaos olur, hükümetten bir müdahale ve çözüm bekliyoruz” diye konuştu.

Fiyatların düşmesinde üreticinin fındığını saklayacak yer olmadığı için tüccara emanet vermesinin de etkili olduğuna dikkat çeken Soydan, “Bugünkü tabloda emanetin de etkisi var” şeklinde konuştu.

Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu öncülüğünde Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve sektör temsilcilerinin de görüş bildirdiği fındıkta yaşanan sorunların çözümü için belirlenen öneriler kalabalık bir vatandaş topluluğu önünde açıkladı. Fındığın etkilediği tüm kesimlerinin temsilcileri ile hazırladıkları tespit ve önerileri, tüm siyasi partilere iletmek, kamuoyu ile paylaşmak amacında olduklarını belirten Belediye Başkanı Aksu "1930’lu yıllarda Giresun’da 30 Ağustos’ta fındık bayramı yapılırdı. Yeniden fındığımızın gerçek değerine ulaşmasını sağlayıp, bayram yapmak istiyoruz" dedi.

"Dünyanın en kaliteli fındığının yetiştiği Giresun’da son zamanlarda üreticimiz, esnafımız, sektör temsilcileri büyük bir moral çöküntüsü içine girmiştir" diyen Başkan Aksu, "Fındık fiyatlarındaki istikrarsızlık, iniş ve çıkışlar altın değerindeki ürünümüzü ve üreticisini zora sokmuştur. Türkiye’nin hiçbir girdi olmadan 2 milyar dolar döviz geliri sağlayan tek tarım ürünü olan fındık ve üreticisi sahipsizliğe, yalnızlığa ve adeta kaderine terk edilmiştir. Cumhuriyetimizin kuruluşuna, gelişmesine en büyük kaynağı sağlayan fındık ve fındık üreticisini sadece doğrudan gelir desteğine mahkum etmenin büyük bir haksızlık olduğuna inanıyoruz. Fındıkta birkaç tane yabancı büyük alıcının egemen olduğu dünya piyasası karşısında üretici örgütsüz ve serbest piyasanın çarklarına terk edilmiştir. Fındık serbest piyasaya bırakılmayacak kadar özel bir üründür. Bu altın değerindeki besin kaynağı fındığın en büyük üreticisi (yüzde 70) Türkiye’dir. Fındıktan elde edilen gelirin bir bölümünün üreticinin, sanayicinin ve sektörün gelişmesine aktarılması, bir hakkın teslimi olacaktır" şeklinde konuştu.

Fındıkta yaşanan sorunun çözümü için ise şu önerilerde bulunuldu:

"Fındık üreticilerinin 1938 yılında kurduğu bir dünya markası olan FİSKOBİRLİK, bu doğrultuda gerçek kooperatifçilik statüsüne kavuşturulmalıdır. Yeniden üreticinin güçlü örgütü olması sağlanmalıdır. Giresun Ticaret Borsası tarafında dünyada ilk olacak Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası teşvik edilip yaygınlaştırılmalıdır. Birçok sektörde olduğu gibi Fındık Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurulu oluşturulmalıdır. Dünya piyasalarında Türk Fındığının egemen olabilmesi için kalite ve fiyat istikrarı sağlanmalıdır. Bunun için yüksek rekolte yıllarında arz fazlasını depolayacak, düşük rekolte yıllarında stok fındığı devreye sokacak bir yapı oluşturulmalıdır.

KAYNAK: haber61

EN ÇOK OKUNAN

2 gün 11 saat 59 dakika önce ANKARA'DAN EREĞLİ'YE ACI HABER
2 gün 13 saat 11 dakika önce İŞ ARAYANLARIN DİKKATİNE !
3 gün 7 saat 16 dakika önce HAKİM KARŞISINA ÇIKTI !
4 gün 4 saat 29 dakika önce ESKİ İLÇE BAŞKANI ÖLÜ BULUNDU !
3 gün 6 saat 50 dakika önce DOĞUM GÜNÜNDE SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI
2 gün 1 saat 5 dakika önce EREĞLİ'DE FECİ KAZA ; AĞIR YARALI !
11 saat 33 dakika önce HASAN HOCA HAYATINI KAYBETTİ
3 gün 9 saat 12 dakika önce YAZA AYINA YETİŞECEK !
2 gün 5 saat 21 dakika önce EREĞLİ'DE YANGIN !
5 gün 10 saat 19 dakika önce ŞÜPHELİ ARAÇTA UYUŞTURUCU !