Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

FINDIK FİYATLARI...

FINDIK FÄ°YATLARI...

Ãœretici merakla fiyatların yükselmesini beklerken bir türlü istenilen seviyeye çıkmadı. Alt seviyelerde dolaÅŸan rakamlar için üreticinin kafasındaki rakam en az 15 TL olarak düşünülüyor. Özellikle Karadeniz bölgesinde geçim kaynağının önemli kaynaklarından olan bu ürün için üreticiler hergün yükselmesini dört gözle bekliyor.Bir çok ilin ticaret borsası ücretleri online olarak internetten üreticiye sunuyor. Son bir yıldır düzenli olarak yapılan bu iÅŸlemi üreticilerde yakından takip ediyor. 

 

Güncel fındık fiyatları

 

Åžube                 En düşük        En yüksek

Akçakoca          09,00 TL          09,50 TL

Düzce               09,10 TL          09,60 TL

Fatsa                09,15 TL          09,65 TL

Gi̇resun            09,48 TL          09,98 TL

Ordu                 09,20 TL          09,70 TL

Sakarya            09,00 TL          09,50 TL

Samsun            09,20 TL          09,70 TL

Terme               09,00 TL          09,50 TL

Trabzon            09,00 TL          09,50 TL

Ãœnye                 08,75 TL          09,25 TL

 

KORKULAN OLDU

 

Karadeniz Bölgesi’ni etkisi altına alan soÄŸuk hava dalgasının fındıkta zarara neden olduÄŸunu belirten Giresun Ziraat Odası BaÅŸkanı Nurittin Karan yaptığı açıklamada, "Ne yazık ki, 2016 ürünümüz zirai dona maruz kalmıştır. Fındıkta korkulan olmuÅŸtur. 300 rakımın üzerinde ciddi oranda hasar oluÅŸtuÄŸunu tahmin ediyoruz. Åžu anda zirai donun boyutunu söylemek için erken, ancak ürünümüz buz tuttu. Yetkililerin yapacağı incelemelerin ardından zararın boyutu ortaya çıkacaktır. Mevsimsel deÄŸiÅŸikliklere baÄŸlı olarak fındıkta zirai don riskinin artık kaçınılmaz bir gerçek olduÄŸu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Dün gece etkili olan soÄŸuk hava dalgasının meteoroloji verilerine göre bu gecede etkili olması beklenmektedir. Fındıktaki zirai don geçmiÅŸ deÄŸil, üreticilerimizin eli yüreÄŸinde.Yılın 12 ayı dalın ucundaki 500 kilogram fındığa bakan üreticilerimiz var. Ä°nÅŸallah 2004 ve 2014 yılında yaÅŸadığımız afetle karşı karşı kalmayız" dedi.  

 

Türkiye Ziraat Odaları BirliÄŸi (TZOB) Yönetim Kurulu Ãœyesi ve Ordu Ziraat Odaları Ä°l Koordinasyon Kurulu BaÅŸkanı Arslan Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üreticilerin, fındığını pazara indirme konusunda piyasaya takip ederek hareket ettiÄŸini ve son günlerde çıkış olduÄŸunu söyledi. Fındığın borsada haftaya 10,75 lira ile baÅŸladığını anlatan Soydan, ÅŸu an ise 11,80 liraya çıktığını dile getirdi. Soydan, serbest piyasada fındığın 13 lira seviyesinde olduÄŸunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu duruma bakıldığında, fındığın artık bugünlerden sonra kademe kademe yukarıya doÄŸru çıkacağı anlamına geliyor. Ãœreticinin ÅŸu anda aklındaki ve fikrindeki ÅŸey 15 lira civarıdır. 14 liranın üzerine çıktığı zaman piyasaya biraz daha inecektir. Bu da üreticinin memnun olduÄŸu noktadır. Çünkü bu ÅŸekilde hiç kimse kaybetmeyecektir. Burada ülke kazanacaktır, döviz girdisi fazla olacaktır. Sanayici de üretici de kazanacaktır. Bu anlamda rakamların yukarıya doÄŸru çıkması piyasada psikolojik olarak bir rahatlama göstermiÅŸtir.” Geçen sezon yaÅŸanan don olayı nedeniyle üreticilerin maÄŸdur olduÄŸunu anımsatan Soydan, “Don olayı gerçekleri herkese gösterdi. Fındığın kıymetli, bölge ekonomimize katkısı olduÄŸunu hep beraber gördük. Sadece üretici, ihracatçı, manav deÄŸil, tüm esnaf ile vatandaÅŸ olmak üzere herkes fındığın bölgemizde tek geçim kaynağı olduÄŸunu anladık” dedi.

 

“Kıymetli ve deÄŸerli bir ürün”

 

Soydan, don olayı sonrası fındığın çok kıymetli bir ürün olduÄŸunun anlaşıldığını belirterek, “Fındık fiyatı geçen sezon 22 liraya yükseldi. Sezonu da 22 liradan kapattı. Demek ki fındık kıymetli bir ürün. Bundan dolayı üreticilerimiz de fındığına en iyi ÅŸekilde sahip çıkıyor. Åžu anda fındığın 13 lira seviyelerinde olması üreticiyi mutlu ediyor. Aynı zamanda bu durum üreticiyi bahçeye sokuyor” diye konuÅŸtu. Fındık üreticisinin ürününe bilinçli ÅŸekilde bakması gerektiÄŸine dikkati çeken Soydan, “Ãœretici, özellikle geçen seneki rakamlardan dolayı bahçesine daha çok bakıyor. Geçen sezon don olayı yaÅŸayan üreticilerimiz bahçesine ’iyi paraya satarım’ diye sahip çıkıyor.  istikrarlı bir ÅŸekilde devam ederse bölge insanımız bölgesinde kalacaktır, bölge ekonomisi canlanacaktır, ülkede döviz kazanacaktır. Bu durum çok önemli” ifadelerini kullandı.

 

Dünya üretiminin yüzde 75’ini, ihracatının yüzde 70’ini elinde bulunduran Türkiye’de üreticinin yüzü bir türlü gülmüyor. Geçen sezon 20 TL’ye çıkan ürün, bu sezon üreticiyi maÄŸdur etti.

 

1 Eylül’de sezona 12 liradan baÅŸlayan, Ekim ayında 14 liraya yükselen fındık Kasım ayından itibaren düşüşe geçti. Önce yeniden 12 liraya inen, ardından 11 lirayı görüp 10 liraya düşünce üretici isyan etti. Ziraat Odaları hükümeti fındığa müdahale etmeye çağırırken, fındık ücreti önce 9.75 TL’ye, ardından 9.50 TL’ye kadar düştü. Geçen haftayı 9.35 TL’den kapatırken Trabzon’da yapılan toplantı üreticiyi umutlandırdı. Ancak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in katıldığı toplantıdan müdahale kararı çıkmayınca 29 Åžubat Pazartesi günü serbest piyasa haftaya 9.35 TL’den baÅŸlayarak üreticide ÅŸok etkisi bıraktı.

 

Türkiye Ziraat Odalar BirliÄŸi (TZOB) Yönetim Kurulu Ãœyesi Arslan Soydan, 8.75 TL görünce ÅŸok olduklarını belirterek “Bu gidiÅŸle kaos olur. Hükümetin buna bir çare üretmesi gerekir” dedi. Arslan Soydan, yaptığı açıklamada, Trabzon’da yapılan toplantıdan bir karar çıkmamasına raÄŸmen piyasaya olumlu yansıyacağını tahmin ettiklerini ancak tahminlerinin tutmadığını belirterek, “Ãœcretin neden bu kadar düştüğüne anlam veremiyoruz. Tabiri caizse ÅŸok etkisi yaşıyoruz. Ãœretici maÄŸdur olmuÅŸtur. Serbest piyasa üreticiyi ezmiÅŸtir. EÄŸer böyle giderse toplumsal kaos olur, hükümetten bir müdahale ve çözüm bekliyoruz” diye konuÅŸtu.

 

Fiyatların düşmesinde üreticinin fındığını saklayacak yer olmadığı için tüccara emanet vermesinin de etkili olduÄŸuna dikkat çeken Soydan, “Bugünkü tabloda emanetin de etkisi var” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Giresun Belediye BaÅŸkanı Kerim Aksu öncülüğünde Sivil Toplum KuruluÅŸları (STK) ve sektör temsilcilerinin de görüş bildirdiÄŸi fındıkta yaÅŸanan sorunların çözümü için belirlenen öneriler kalabalık bir vatandaÅŸ topluluÄŸu önünde açıkladı. Fındığın etkilediÄŸi tüm kesimlerinin temsilcileri ile hazırladıkları tespit ve önerileri, tüm siyasi partilere iletmek, kamuoyu ile paylaÅŸmak amacında olduklarını belirten Belediye BaÅŸkanı Aksu "1930’lu yıllarda Giresun’da 30 AÄŸustos’ta fındık bayramı yapılırdı. Yeniden fındığımızın gerçek deÄŸerine ulaÅŸmasını saÄŸlayıp, bayram yapmak istiyoruz" dedi.

 

"Dünyanın en kaliteli fındığının yetiÅŸtiÄŸi Giresun’da son zamanlarda üreticimiz, esnafımız, sektör temsilcileri büyük bir moral çöküntüsü içine girmiÅŸtir" diyen BaÅŸkan Aksu, "Fındık fiyatlarındaki istikrarsızlık, iniÅŸ ve çıkışlar altın deÄŸerindeki ürünümüzü ve üreticisini zora sokmuÅŸtur. Türkiye’nin hiçbir girdi olmadan 2 milyar dolar döviz geliri saÄŸlayan tek tarım ürünü olan fındık ve üreticisi sahipsizliÄŸe, yalnızlığa ve adeta kaderine terk edilmiÅŸtir. Cumhuriyetimizin kuruluÅŸuna, geliÅŸmesine en büyük kaynağı saÄŸlayan fındık ve fındık üreticisini sadece doÄŸrudan gelir desteÄŸine mahkum etmenin büyük bir haksızlık olduÄŸuna inanıyoruz. Fındıkta birkaç tane yabancı büyük alıcının egemen olduÄŸu dünya piyasası karşısında üretici örgütsüz ve serbest piyasanın çarklarına terk edilmiÅŸtir. Fındık serbest piyasaya bırakılmayacak kadar özel bir üründür. Bu altın deÄŸerindeki besin kaynağı fındığın en büyük üreticisi (yüzde 70) Türkiye’dir. Fındıktan elde edilen gelirin bir bölümünün üreticinin, sanayicinin ve sektörün geliÅŸmesine aktarılması, bir hakkın teslimi olacaktır" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

 

Fındıkta yaşanan sorunun çözümü için ise şu önerilerde bulunuldu:

 

"Fındık üreticilerinin 1938 yılında kurduğu bir dünya markası olan FİSKOBİRLİK, bu doğrultuda gerçek kooperatifçilik statüsüne kavuşturulmalıdır. Yeniden üreticinin güçlü örgütü olması sağlanmalıdır. Giresun Ticaret Borsası tarafında dünyada ilk olacak Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası teşvik edilip yaygınlaştırılmalıdır. Birçok sektörde olduğu gibi Fındık Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurulu oluşturulmalıdır. Dünya piyasalarında Türk Fındığının egemen olabilmesi için kalite ve fiyat istikrarı sağlanmalıdır. Bunun için yüksek rekolte yıllarında arz fazlasını depolayacak, düşük rekolte yıllarında stok fındığı devreye sokacak bir yapı oluşturulmalıdır.

 

KAYNAK: haber61

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

kızgın1
gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo