Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Eş Onayı Olmadan...

Eş Onayı Olmadan...

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, eş rızası alınmadan aile konutu üzerine yaptırılan ipoteğin geçersiz sayılacağına hükmetti.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, eÅŸ rızası alınmadan aile konutu üzerine yaptırılan ipoteÄŸin geçersiz sayılacağına hükmetti. Kararda, konutun sahibi eÅŸin, evdeki yaÅŸantıyı güçlüğe sokacak biçimde, gayrimenkulu ipotek ettiremeyeceÄŸi, bu iÅŸlemin ancak diÄŸer eÅŸin açık rızasıyla yapılabileceÄŸi kaydedildi.

Bursa’da bir kiÅŸi, bankadan kredi aldı ve teminat için tapusu kendi üzerine olan evini ipotek ettirdi. Borcun ödenmemesi üzerine bankanın icra takibi baÅŸlatmasının ardından bu kiÅŸinin eÅŸi, ipotek edilen evin aile konutu olduÄŸunu belirterek, ipoteÄŸin kaldırılması talebiyle dava açtı.

Gemlik 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, davayı reddetti. Yerel mahkeme kararında, ev sahibinin birden fazla taşınmazının olduğu, davalı bankanın söz konusu evin aile konutu olduğunu bildiğinin kanıtlanamadığı belirtildi.

Türk Medeni Kanunu’nda eÅŸlerin birbirleri ve üçüncü kiÅŸilerle hukuki iÅŸlemlerinde özgürlük alanı tanındığı ancak bazı hukuksal iÅŸlemlerin diÄŸer eÅŸin rızasına baÄŸlı olduÄŸu kuralı getirilerek, aile birliÄŸinin korunmasının amaçlandığı kaydedildi.

Kararda, ÅŸu deÄŸerlendirmelere yer verildi:

"Aile konutunun maliki olan eÅŸ, aile konutundaki yaÅŸantıyı güçlüğe sokacak biçimde, aile konutunun ipotek edilmesi gibi ’tek başına’ bir ayni hakla sınırlandıramaz. Bu sınırlandırma ancak diÄŸer eÅŸin açık rızası alınarak yapılabilir. Her ne kadar ipotek doÄŸrudan doÄŸruya aile konutundan faydalanma ve oturma hakkını engellemiyorsa da hak sahibi eÅŸin kötü niyetli ve muvazaalı iÅŸlemleriyle aile konutunun elden çıkarılma tehlikesi nedeniyle ipotek iÅŸlemine diÄŸer eÅŸin açık rızası ÅŸarttır."

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo