Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

ERKEKLERDE SAÇ DÖKÜLMESİ

ERKEKLERDE SAÇ DÖKÜLMESİ

Çanakkale Onsekiz Mart Ãœniversitesi (ÇOMÃœ) Tıp Fakültesinde yapılan araÅŸtırma, erkeklerde kellik sorununun böbrek taşının habercisi olabileceÄŸini ortaya çıkardı.

Çalışmada böbrek taşı hastalığına yakalanma oranı, saçı tepeden dökülenlerde 1,5, total dökülenlerde ise 2 kat daha fazla bulundu.

ÇOMÃœ Tıp Fakültesi Ãœroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Ãœyesi Doç. Dr. Berkan ReÅŸorlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, erkeklerde hem saç dökülmesi hem de böbrek taşı oluÅŸumunda testosteronun (erkeklik hormonu) Ã¶nemli payı bulunduÄŸunu anlattı.

ReÅŸorlu, dünyada yüzde 1-15  olan böbrek taşı görülme sıklığının Türkiye’de daha yüksek bulunduÄŸunu ifade ederek "Ãœlkemiz bu konuda dünyada başı çekiyor. Türkiye’de taÅŸ görülme sıklığı yüzde 15 olarak bildiriliyor" dedi. 

Böbrek taşı görülme sıklığının sıcak iklime sahip GüneydoÄŸu ve Akdeniz bölgelerinde yüzde 50’lere yaklaÅŸtığını kaydeden ReÅŸorlu, hastalığın, erkeklerde kadınlara göre 3 kat daha fazla izlendiÄŸini bildirdi.

Elde ettikleri sonuçların kendileri için yol gösterici olacağını belirten ReÅŸorlu, bulguların, patofizyolojik mekanizmalar kullanılarak erkeklik hormonu üzerinden tedaviler geliÅŸtirilebilmesi bakımından önemli bir saptama özelliÄŸi taşıdığını sözlerine ekledi.

AA

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo