Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

ERDEMİR'DE YENİ HEDEFLER

ERDEMÄ°R'DE YENÄ° HEDEFLER

OYAK Grubu Şirketleri arasında yer alan Erdemir ve İsdemir,`de yeni hedefler.


OYAK Grubu Åžirketleri arasında yer alan Erdemir ve Ä°sdemir, Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefine katkı verecek ÅŸekilde Net Sıfır Yol Haritası’nı açıkladı. YeÅŸil dönüşüm adımlarını ÅŸekillendiren Erdemir ve Ä°sdemir, 2030 yılına kadar, baz yıl olarak belirlediÄŸi 2022 yılına göre ton başına karbon emisyonunu yüzde 25, 2040 yılına kadar yüzde 40 oranında azaltmayı ve 2050’de net sıfır emisyona ulaÅŸmayı hedefliyor. Avrupa’nın ikinci, dünyanın sekizinci büyük çelik üreticisi konumunda olan Türkiye’nin sektördeki öncü üreticileri Erdemir ve Ä°sdemir, yeÅŸil dönüşüm uyum çalışmalarıyla da çelik sektöründe etkin bir rol oynamaya devam edecek.

"GELECEĞİN İŞ DÜNYASINA ŞEKİL VERİYORUZ"

OYAK Grubu Åžirketlerinin sürdürülebilirlik yatırımlarına ve emisyon azaltımına yönelik çalışmalarına dikkat çeken OYAK Genel Müdürü Süleyman SavaÅŸ Erdem, “Pek çok ülkede karbon emisyonu azaltma hedeflerinin açıklanmasıyla birlikte dünya çapında endüstriler, buna uygun yol haritaları belirliyor. GeleceÄŸe yatırım yapan ÅŸirketler net sıfır emisyon hedeflerini taahhüt ederek gerekli düzenlemeleri gerçekleÅŸtirmek üzere yola çıkıyor. Daha yeÅŸil ve sürdürülebilir bir dünya için atılan bu adımlar ÅŸirketlerin küresel pazarlarda rekabet güçlerini korumalarını da saÄŸlıyor. Net sıfır emisyon nihai hedefine yönelik belirlenen stratejileri uygulamaya alabilmek önemli. Bunun için net sıfır emisyon yol haritasının tasarlanması kadar, bu dönüşümü gerçekleÅŸtirecek yeteneklere, sürece ve yönetiÅŸime de ihtiyaç var” dedi.

OYAK’ın son sekiz yılda gerçekleÅŸtirdiÄŸi dönüşüm ve yapılanma ile geleceÄŸin iÅŸ dünyasına ÅŸekil verdiÄŸini vurgulayan Erdem, sözlerini şöyle sürdürdü: “OYAK’ın baÅŸarı hikâyesinin sırrı deÄŸiÅŸime öncülük etme yeteneÄŸinde yatıyor. YaÅŸadığımız deÄŸiÅŸim ve dönüşüm çağında, tüm sektörlerde sürdürülebilir büyüme, sorumlu üretim ve insan odaklı anlayışla hareket ediyoruz. Örnek baÅŸarılarımızla her alanda sürdürülebilir deÄŸer üretmeye odaklanıyor; ekonomiye, çevreye ve topluma yönelik sorumluluk bilinciyle faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Çevre ve yeÅŸil dönüşüm ilkelerimize sadık kalarak sürdürülebilir üretime yönelik yatırımlarımızı artırıyoruz.”

SÃœRDÃœRÃœLEBÄ°LÄ°RLÄ°K KOÅžULLU YURT DIÅžI FÄ°NANSMAN

Erdemir ve Ä°sdemir’in yeÅŸil dönüşüm yolculuÄŸu kapsamında 3 milyar doların üzerinde yatırım planlandığını belirten OYAK Genel Müdürü Erdem, “Ãœlkemizin en deÄŸerli sanayi varlıklarından Erdemir ve Ä°sdemir, yeÅŸil dönüşüm konusunda yol haritasını baÅŸarıyla oluÅŸturdu. Kısa dönemli hedefimiz olan, üretilen ham çelik başına karbon emisyonlarımızı asgari yüzde 25 oranında azaltmak için Erdemir ve Ä°sdemir’de 3,2 milyar dolarlık bir dönüşüm yatırımını 2030 yıl sonuna kadar gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Bu projeler kapsamında yıllık 1 milyon 710 bin MWh elektrik üretimi kapasiteli GES kurulumu da bulunuyor. Projeler için ağırlıklı olarak sürdürülebilirlik koÅŸullu yurt dışı finansman kaynaklarını kullanmayı planlıyoruz. Åžirketlerimizin yeÅŸil dönüşüm için belirlediÄŸi plan ve net sıfır emisyon hedefi, hem ülkemiz demir çelik sektörüne rol model olacak hem de sektörün geleceÄŸine yön verecek. Binalar, otomobiller, beyaz eÅŸyalar, elektronik gereçler gibi neredeyse hayatın her alanında önemli yere sahip olan çeliÄŸin üretiminde yaÅŸanacak bu dönüşüm, tüm sektörlerin bu alandaki yolculuÄŸunun da öncüsü olacak. Erdemir ve Ä°sdemir’in ham çelik kapasitesi 2030’a kadar 13 milyon tona ulaÅŸacak. 2016 yılından bu yana yeÅŸil dönüşüm konusunda çalışan ve yatırımlar yapan Erdemir ve Ä°sdemir, atacağı adımlarla sektöre yol göstermeye devam edecek” diye konuÅŸtu.

YEŞİL DÖNÜŞÜMÜN ADIMLARI VE SÜREÇLERİ PLANLANDI

OYAK Maden Metalürji Finansal Yönetim ve Mali Ä°ÅŸler Grup BaÅŸkan Yardımcısı Serdar BaÅŸoÄŸlu, 58 yıldır tüm faaliyetlerinde sektörün lider oyuncusu olmanın verdiÄŸi sorumlulukla hareket ettiklerini söyledi. BaÅŸoÄŸlu, şöyle konuÅŸtu: “Ãœlkemiz ve bölgemiz için önemli bir ekonomik deÄŸer taşıyan ÅŸirketlerimiz Erdemir ve Ä°sdemir, yeÅŸil dönüşüm için üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye yönelik adımları atma konusunda kararlılığını ortaya koyarak yol haritasını oluÅŸturdu. Müşterilerimizin, yatırımcılarımızın ve diÄŸer paydaÅŸlarımızın beklentilerini karşılayacak ÅŸekilde ÅŸirketlerimizde yeÅŸil dönüşümü tamamlamaya yönelik kritik adımları ve bu adımların devreye gireceÄŸi süreçleri planlandık. OYAK Maden Metalürji Åžirketleri olarak, sera gazı emisyonlarımızı analiz ederek artışa neden olan emisyon kaynaklarını tespit ediyor ve iyileÅŸtirmeye yönelik aksiyonları planlıyoruz. Bu kapsamda ÅŸirketlerimizde bugüne kadar enerji verimliliÄŸi çalışmaları, üretimde hurda kullanımının artırılması ve HBI (sıcak briketlenmiÅŸ demir) kullanımı gibi faaliyetlerle emisyon azaltımı için ön çalışmalarımızı gerçekleÅŸtirdik. Bunların yanı sıra düşük emisyonlu çelik üretim teknolojilerinin geliÅŸimini takip ederek, fizibilite çalışmaları ile net sıfır yol haritamızı ÅŸekillendirdik. 2050 yılında net sıfır emisyona ulaÅŸmak hedefiyle baÅŸladığımız yeÅŸil dönüşüm yolculuÄŸumuzda karbon emisyonunu azaltıcı, enerji verimliliÄŸi saÄŸlayacak iyileÅŸtirme ve yatırım faaliyetlerimizle sürdürülebilir geleceÄŸe doÄŸru emin adımlarla ilerleyeceÄŸiz.”

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Serdar BaÅŸoÄŸlu 3,2 milyar dolarlık yatırımın yüzde 70-80’inin dış kaynaklardan saÄŸlanacağını kaydetti. BaÅŸoÄŸlu, yeÅŸil dönüşüm için eriÅŸimi kolay finans kaynaklarının kullanılacağını söyledi.

ERDEMÄ°R VE Ä°SDEMÄ°R’DEN EMÄ°SYONU AZALTACAK ADIMLAR

Sera gazı emisyonlarına yönelik analiz çalışmalarıyla proseslerde emisyon miktarında değişime neden olan kaynaklar tespit ediliyor ve azaltılmasına yönelik çözümler üretiliyor.

Enerji verimliliğini artıran teknolojik yenilikleri devreye alma, açığa çıkan yan ürün gazlardan ve atık ısılardan en üst düzeyde yararlanma, sistematik ölçüm ve izleme ile enerji kayıplarını en aza indirme odaklı çalışmalar yürütülüyor.

Yeni kurulacak hurda toplama/işleme merkezi ve pelet tesisi ile çelik üretiminde hurda ve pelet kullanımının artırılması ve bu sayede ton başına emisyonların azaltılması hedefleniyor.

Üretimin çeşitli süreçlerinde kullanılan kömürün yerine, emisyon faktörü sıfır olan biyokütlenin kullanılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştiriliyor.

Türkiye’nin en büyük lisanssız güneÅŸ enerji santralinin (GES) kurulumuna yönelik yatırımlar ile üretimde ihtiyaç duyulan enerjinin yenilenebilir kaynaklardan saÄŸlanması hedefleniyor.

Çeliğin yüzde 100 geri dönüştürülebilir olma özelliği ile Elektrikli Ark Ocağı teknolojisiyle de üretim yapılmasına yönelik yatırımlar planlanıyor.

Net sıfır hedefine ulaÅŸmak için orta vadede daha çevreci olan doÄŸal gaz bazlı DRI (doÄŸrudan indirgenmiÅŸ demir) teknolojisi ile üretim de Erdemir ve Ä°sdemir’in stratejileri arasında yer alıyor.

Gelecekte, yenilenebilir enerji kaynaklarının ve elektrolizörlerin yaygınlaşmasıyla birlikte DRI tesislerinin doğal gaz yerine yeşil hidrojen ile çalıştırılması hedefleniyor.

2050 yılında net sıfır emisyon hedefine ulaÅŸmak için Erdemir ve Ä°sdemir’in yeÅŸil dönüşüm stratejileri arasında Karbon Yakalama ve Depolama Teknolojileri de yer alıyor.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük2
kızgın2
üzgün1
hayran0
şaşkın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
Kenan dogru

13 Ocak 2024 - 08:49

Eregliyi bitirdiniz ereglinin genclerini bitirdiniz oypayi zaten bitirdiniz simdi sira hedeflerinizdemi hedefiniz batsin

Yorum Yazın

Canlı Radyo