Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

En çok gençlerde görülen Skolyoz hastalığının tedavisi...

En çok gençlerde görülen Skolyoz hastalığının tedavisi...

19 yaşındaki Onur 10 saatlik skolyoz ameliyatıyla sağlığına kavuştu


Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, skolyoz hastalığının tedavisiyle bölge halkının büyük eksikliğini gideriyor
Zonguldak'ta ileri derecede skolyoz hastası olan 19 yaşındaki Onur Düzlüoğlu, 10 saatlik ameliyatla sağlığına kavuştu.
Her 100 çocuktan 2-3’ünü etkileyen sırt ve bel ÅŸekil bozukluÄŸu olarak da bilinen “skolyoz” hastalığı, tedavi edilmediÄŸinde yaÅŸam kalitesi ve iÅŸ-güç kaybına neden olabilen bir hastalık olarak ciddi bir halk saÄŸlığı sorununu oluÅŸturuyor. Hastalığın erken dönemlerinde korse, fizik tedavi gibi uygulamalarla baÅŸarılı sonuç alınabilen bu hastalıkta ilerlemiÅŸ olgularda ise cerrahi müdahale kaçınılmaz hale geliyor. Normal ÅŸartlarda özel saÄŸlık kuruluÅŸlarında oldukça yüksek meblaÄŸlara mal olan cerrahi tedavi yöntemleri, yaklaşık 5 yıldır Zonguldak Bülent Ecevit Ãœniversitesi SaÄŸlık Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı bünyesinde baÅŸarı ile saÄŸlanıyor.
OMUZ DÜŞÜKLÜĞÜ NEDENİYLE BAŞVURDU
SKOLYOZ OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

19 yaşındaki Onur DüzlüoÄŸlu da, bir süredir arkadaÅŸlarının omzunun düşük olduÄŸunu söylemelerine aldırmadı ancak annesinin de fark etmesi üzerine Zonguldak Bülent Ãœniversitesi Ecevit SaÄŸlık Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezine baÅŸvurdu. Gencin ileri derecede skolyoz hastası olduÄŸu tespit edildi. Aile ile görüşen doktorlar ameliyata karar verilince yaklaşık 10 saatlik baÅŸarılı bir operasyon gerçekleÅŸtirdi. Yeniden saÄŸlıklı bir ÅŸekilde ayaÄŸa kalkan DüzlüoÄŸlu’nun mutluluÄŸu ise gözlerinden okundu. Taburcu olduktan sonra eÄŸitim hayatına kaldığı yerden devam edecek olan DüzlüoÄŸlu, baÅŸarılı geçen ameliyat için hastane doktorlarına teÅŸekkür etti.
Ameliyat sonrası Düzlüoğlu, "Ağrım falan olmuyordu ama şekil bozukluğu vardı. Beni etkiliyordu. Arkadaşlarım omzumun birinin düşük olduğunu söylüyordu. Daha sonra annem evdeyken tesadüfen fark etti. Ameliyat çok güzel geçti. Umduğumdan çok daha güzel geçti. İlk günler ağrı oldu ama şu an gayet iyi" diye konuştu.
BAŞARILI AMELİYATLAR GERÇEKLEŞTİRDİLER
Yakın tarihte otuzuncu baÅŸarılı skolyoz ameliyatını gerçekleÅŸtiren hastane doktorlarından Doç. Dr. Murat Songür, “Ameliyat sonrası dördüncü gündeyiz. DeÄŸerlerimiz gayet iyi. Hastamız bize yakın tarihte omzunda ÅŸekil bozukluÄŸu ÅŸikayetiyle baÅŸvurdu. Yaptığımız tetkiklerle omurga ÅŸekil bozukluÄŸu ÅŸikayetiyle bize geldi. Yaptığımız tetkiklerde hastalığının cerrahi sınırlarda tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık olduÄŸunu kendisine bildirdik. Kendisine bunun ameliyat edilmesi gerektiÄŸini anlattılar. Düşündüler taşındılar ameliyat olma kararı verdiler. Biz de gerekli tetkikleri tamamladıktan sonra ameliyatı gerçekleÅŸtirdik. Ağır bir ameliyattı. Ameliyat sorunsuz bir ÅŸekilde gerçekleÅŸti. Kendisi bağımsız bir ÅŸekilde ayaÄŸa kalkabiliyor. Hastamızı birkaç gün içerisinde taburcu edip eÄŸitim ve öğretim sezonuna yetiÅŸtirmeye çalışacağız” diye konuÅŸtu.
DİĞER BÖLÜMLERLE KOORDİNELİ ÇALIŞIYORLAR
Skolyoz tedavisinin ciddi bir ekip ve koordinasyon gerektirdiÄŸini belirten Doç. Dr. Songür, “Merkezimizde ameliyat dışı tedavide Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü ve korse uygulamalarının yapıldığı ortez birimi ile birlikte koordineli bir ÅŸekilde çalışmaktayız. Benzer ÅŸekilde cerrahi tedavide ise Anestezi ve Reanimasyon Bölümü ile Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü ile birlikte koordineli çalışarak hastalarımızın hak etmiÅŸ olduÄŸu en optimal ve hasta güvenliÄŸini göz önünde bulunduran bir yaklaşım sergilemeye çalışıyoruz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
OLDUKÇA ZOR VE MEŞAKKATLİ BİR AMELİYAT
BEÃœ SaÄŸlık Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi BaÅŸhekimi Prof. Dr. Åženay Özdolap da, "Skolyoz özellikle gençlerde görülen ortopedik bir hastalıktır. Hayatı tehdit edici bir hastalık olmamasına raÄŸmen hayat kalitesini düşüren bir durumdur. Ortopedik bir hastalıktır. Ä°leri derecede skolyozlar hayatı tehdit edebilir. Özellikle solunum hastalıklarında problem oluÅŸtururlar. Skolyozun tedavilerinden bir tanesi de cerrahidir. Bölgemizde uzun zamandır skolyoz cerrahisi Ortopedi'den öğretim üyesi hocamız Murat hoca sayesinde otuzuncu vakasını gerçekleÅŸtirmiÅŸ bulunuyor. Bu özellikle gurur verici bir sayı ve baÅŸarı. Son vakamızda yaklaşık 10 saat süren oldukça zor ve meÅŸakkatli bir ameliyat baÅŸarıyla sonuçlandırılmıştır. Hastamızda ameliyat sonrası dönemde oldukça saÄŸlıklı ve mutlu. Takibi devam ediyor. Bir süre daha hem de takip açısından hastanemize gelecektir. Skolyoz cerrahisi özellikle son zamanlarda ortopedinin oldukça zor ameliyatlarındandır. Murat hocamız da bölgemizde yaklaşık 4-5 yıldır bu ameliyatları çok büyük baÅŸarıyla gerçekleÅŸtirmektedir” dedi.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük4
hayran2
şaşkın1
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo