Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

EKMEKTE ZAM KAPIDA!.

EKMEKTE ZAM KAPIDA!.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı,"Un fiyatları spekülatif bir şekilde yüzde 25-30 arttı. Bakanlığın en kısa süre içerisinde 15-20 gün içerisinde müdahale ederek bu suni artışın önüne geçmesini bekliyoruz." dedi.

Sözlerinin başında son günlerdeki terör olaylarına değinen Balcı, saldırılarda şehit olanlara rahmet, gazilere acil şifalar diledi.

Balcı, son 2 aydır ekmeÄŸin temel girdisi un fiyatlarında, bugüne kadar görülmemiÅŸ bir artışın söz konusu olduÄŸunu söyledi. Bundan 2 ay önce 62 liraya alınan unun 79-85 liraya yükseldiÄŸine dikkati çeken Balcı, "Un fiyatlarındaki yüzde 25-30’luk artışı, kesinlikle spekülatif bir artış olarak deÄŸerlendiriyoruz. 2015 yılının aralık ayına baktığımızda, aynı olayla karşı karşı kaldığımızı görüyoruz. 2016 yılı kasım ve aralık ayında ülkemizin içinde bulunduÄŸu hassas dönemde, yüzde 25-30 civarında gerçekleÅŸmiÅŸ olmasını, kesinlikle kabul etmek mümkün deÄŸil." diye konuÅŸtu.

Balcı, 2015 yılı aralık ayındaki fiyat artışının, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) gerçekleştirdiği çalışmayla gerilediğini hatırlatarak, konuyu Bakanlık yetkililerine ilettiklerini ve aynı çalışmanın tekrar yapılmasını beklediklerini dile getirdi.

Undaki fiyat artışının, yıllık enflasyonun çok üstünde olduğunu belirten Balcı, "Yani undaki artış, buğday sıkıntısı olmamasına rağmen yıllık enflasyonla paralel bir artış olsa biz bugün un fiyatlarını konuşmuyor olurduk." ifadesini kullandı.

"Buğday sıkıntısı bulunmuyor"

Balcı, Bakanlığın en kısa sürede, 15-20 gün içinde müdahale ederek bu suni artışın önüne geçmesini beklediklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Aksi takdirde fırıncı esnafımızın dayanacak gücü kalmadı. Bunun ekmeÄŸe yansımasının enflasyon oranının çok üzerinde olacağı için tüketici olan halkımızın da maÄŸdur olmaması için bu çalışmayı sabırsızlıkla bekleyeceÄŸiz. Bu makul seviyelere çekilmesi durumunda 3 yıldır deÄŸiÅŸmeyen ekmek fiyatının kesinlikle enflasyonun üzerinde olmaması konusunda odalarımıza genelge göndererek esnaflarımızı uyaracağımızı ifade etmek istiyorum. EÄŸer un fiyatları bu ÅŸekilde devam ederse bunun ekmeÄŸe yansıması yüzde 15-20’den aÅŸağı olmaz. Bu çalışmayı beklemek zorundayız. Çünkü bugünkü maliyet hesaplaması doÄŸruyu yansıtmaz. Bugünkü fiyatı ekmeÄŸe yansıttığımızda Bakanlığın yaptığı çalışma neticesinde un fiyatlarında gerileme olursa ekmeÄŸe bunun yansıması fazla olur, tüketiciyi maÄŸdur etmiÅŸ oluruz. Bunun izahını fırıncı esnafı olarak yapamayız. Bu çalışma yapılması durumunda netice alacağımıza inanıyoruz."

Ä°llere göre ekmek fiyatlarında deÄŸiÅŸiklikler olduÄŸunu ancak 1 kilogram ekmeÄŸin fiyatının un fiyatları böyle devam ederse 5 liranın altında olamayacağını belirten Balcı, "Ankara’da 1 liraya satılan 250 gram ekmeÄŸin fiyatı, eÄŸer un fiyatlarında iyileÅŸme olursa yüzde 10 artar, bu da aynı ekmeÄŸin fiyatının 1,10 lira olması anlamına gelir. Un fiyatları böyle devam ederse Ankara’da 250 gram ekmeÄŸin fiyatı 1,25 liradan aÅŸağı olmaz." dedi.

Balcı, 2016 yılında buğday üretiminin 20 milyon 600 bin ton olarak gerçekleştiğine dikkati çekerek, tüketimin 19 milyon ton olduğunu, buğday sıkıntısının bulunmadığını söyledi.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo