Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

EĞER YÜKSEK SESLE TV İZLİYORSA...

EÄžER YÃœKSEK SESLE TV Ä°ZLÄ°YORSA...

Uzmanlar uyarıyor: "Çocuğunuz yüksek sesle televizyon izliyor ve yakınları tarafından arkasından seslenildiğinde duymuyorsa işitme kaybı yaşıyor olabilir"

Çocuklardaki iÅŸitme kayıplarının birden fazla nedeni olabileceÄŸini belirten Kulak Burun BoÄŸaz Uzmanı Tuncay KodaÅŸ, çocuklarda yenidoÄŸan döneminde yapılan iÅŸitme testlerinin çok önemli olduÄŸunu vurguladı.

Ä°ÅŸitme tarama testlerinin mutlaka erken yaÅŸta yapılması gerektiÄŸini belirten Dr. KodaÅŸ, "Bu test yapıldıktan sonra eÄŸer çocukta iÅŸitme kaybıyla ilgili bir şüphemiz varsa Bera Testi yapıyoruz. Bu test ile çocuÄŸun hangi kulağında ne ölçüde iÅŸitme kaybı olduÄŸunu görebiliyoruz. Ä°ÅŸitme kayıpları doÄŸuÅŸtan da olabilir. Ä°ki kulakta da doÄŸuÅŸtan iÅŸitme kaybı varsa halk arasında biyonik kulak(koklear implant) olarak bilinen ameliyat gerçekleÅŸtirilir. Uygun yaÅŸta yapılan bu operasyon ile çocuÄŸun iÅŸitmesi saÄŸlanır. Bu tip iÅŸitme kaybı olan çocukların ameliyat gününe kadar iÅŸitme cihazı kullanması lazım. ÇocuÄŸun sesi unutmaması için iÅŸitme cihazı mutlaka kullanılmalıdır" dedi.

 

"TEDAVÄ° EDÄ°LMEZSE KALICI İŞİTME KAYBI OLUÅžUR"  

Orta kulakta sıvı birikmesine bağlı olarak işitme kaybı oluşabileceğine de dikkat çeken Kodaş, şunları söyledi:

"Bu rahatsızlığın ana nedenlerinden biri burun tıkanıklığıdır. Viral enfeksiyona baÄŸlı rinit, alerji, geniz eti burun tıkanıklığına sebep olabilir. Bu rahatsızlıkta erken tedavi çok önemlidir. Medikal tedavi ile sıvı birikiminin ortadan kaldırmaya çalışırız. EÄŸer tedavide baÅŸarı saÄŸlanamazsa ameliyat seçeneÄŸi gündeme gelir. Ameliyatta kulak zarına küçük bir pencere açıyoruz. Orta kulaktaki sıvıyı boÅŸaltıyoruz.  Daha sonra içerideki basıncı dengelemek için bir havalandırma tüpü yerleÅŸtiriyoruz. Tüp içeride 6 ay veya 1 yıl kalır. Kulak iyileÅŸince tüpü kendiliÄŸinden atar. Bu ameliyatı yapmadığımız takdirde kalıcı iÅŸitme kaybı oluÅŸur."

 

BUNLARA DÄ°KKAT!

İşitme kaybı olan çocukların televizyonu yüksek sesle dinlediklerini, arkalarından bir yakını seslendiğinde dönüp bakmadıklarını ifade eden Dr. Kodaş, "Bu iki durum işitme kaybı açısından şüphelenilmesi gerektiğini gösterir. Böyle bir durumda mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına gidip muayene olunmalıdır" diye konuştu.

 

 

kaynak:posta.com.tr

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo