Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Dünya’nın En güzel fotoğrafı

Dünya’nın En güzel fotoÄŸrafı

Yazar Gülsüm Cengiz, Karadeniz EreÄŸli’de, Kütüphaneler Haftası nedeniyle düzenlenen söyleÅŸiye katılarak, kitaplarını imzaladı.Yazar Cengiz, Ereylin Alış VeriÅŸ Merkezi’nde, Deniz Kitapevi tarafından gerçekleÅŸtirilen söyleÅŸi ve imza günü etkinliÄŸine baÅŸlamadan önce, etkinliÄŸe katılan Ä°zmirlioÄŸlu Ä°lkokulu öğrencilerinin ellerindeki kitaplara dikkat çekerek, “hepinizin elinde kitaplar var. Demek ki kitap okumayı seviyorsunuz. Çünkü kitap ve kitap okuma dünyanın en güzel ÅŸeyi” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Öğrencilerden, ellerindeki kitapları havaya kaldırmalarını isteyen Yazar Cengiz, “Ä°ÅŸte, bu da dünyanın en güzel fotoÄŸrafı” ifadesini kullandı.
 
“SINIFA GELEN YAZARDAN ETKÄ°LENDÄ°M”
 
KonuÅŸmasının başında Kütüphaneler Haftası’na deÄŸinen Cengiz, söyleÅŸisinde özetle ÅŸunları söyledi:
Sevgili çocuklar, bildiÄŸiniz gibi bu hafta Kütüphaneler Haftası. Kütüphanelerin ne olduÄŸunu biliyorsunuz. Ben kütüphanelere, kitapların evi diyorum. Kütüphaneler, kitaplıklar, kitapların evi, benim en yalın bulduÄŸum en sevdiÄŸim yerler. Beni bugün bir yazar olarak karşınızda görüyorsanız, bunu kitaplara borçluyum. 
Tam sizin yaşınızdayken öğretmenimiz sınıfa bir yazar getirmiÅŸti. O günden sonra yazar olmayı düşlemeye baÅŸladım. Düşlemekle kalmadım, çalıştım ve sonunda düşlerim gerçekleÅŸti. Birçok kitap yazdım. Sizin için, çocuklarla gençler için yüzün üzerinde kitabım var. Yine yetiÅŸkinler için 20’ye yakın kitabım var. 28 kitabım çok farklı dillere çevrildi. Yurt dışında farklı dillere çevrildi. Tıpkı sizin gibi onlarla da söyleÅŸiler yapıyoruz. Yazdığım kitaplarımdan ikisi yurt dışında olmak üzere 14 edebiyat ödülüm var. Ama önemli olan, sizlerin kitaplarımı seviyor olması. 
 
KİTABINDAN BÖLÜM OKUDU
 
Cengiz söyleÅŸisinde, bir yazarı tanımanın yolunun onun hayatını okumak deÄŸil, onun kitaplarını okumak ve anlamaktan geçtiÄŸini belirterek, AyÅŸe’nin Günleri adlı kitabından kısa bir bölüm okuyarak ÅŸunları söyledi:
“AyÅŸe içimizden biri. Belki sınıfımızdaki sıra arkadaşımız; belki de bizimle aynı kentte yaÅŸayan on binlerce çocuktan biri. YüreÄŸinde insan, hayvan, doÄŸa sevgisi bulunan; dostluk yardımlaÅŸma, dayanışma duyguları içinde... YaÅŸama karşı iyimserlikle ve umutla bakan bir çocuk. AyÅŸe’nin Günleri, iÅŸte bu küçük kızın öyküsünü anlatıyor bize. Romanda, onun yakın çevresinden yola çıkarak, köyden kente göç eden bir ailenin karşılaÅŸtığı sorunlar anlatılıyor. Annesinin çalışmak için Almanya’ya gitmesi nedeniyle, ondan uzak kalan AyÅŸe’nin yaÅŸadıklarına tanık oluyoruz. Olaylar karşısında bazen ÅŸaşırıyor, üzülüyor, bazen de öfkeleniyor AyÅŸe. Ama umudunu, direncini ve yaÅŸama sevincini hiç yitirmiyor. Küçücük bedeninde taşıdığı kocaman yüreÄŸiyle ve bütün gücüyle tutunuyor yaÅŸama. AyÅŸe bunu yaparken, kitaplarla kurduÄŸu arkadaÅŸlık ve okuma sevgisi en büyük yardımcısı oluyor.”
 
“ÖNEMLÄ° OLAN YAPTIÄžINIZ İŞİ SEVMEK”
 
Yazar Cengiz, soru cevaplarla devam ettiÄŸi söyleÅŸisinde, kitaplarını nasıl yazdığı sorusuna ise “bütün kitaplarımın konularını gerçek hayattan seçiyorum. Toplumdan, doÄŸadan seçiyorum. DoÄŸadaki hayvanların, toplumdaki iliÅŸkilerini anlatıyorum. Herkesin toplumda bir iÅŸi her canlının doÄŸada bir iÅŸi var. Ben de kitaplarımda doÄŸadaki iÅŸ bölümünü anlatıyorum. Solucan toprağı kabartıyor. AÄŸaçkakan aÄŸaçtaki böcekleri temizliyor. Sanatçı ÅŸarkı söylüyor. Herkes çalışıyor. Yani yaÅŸamda herkesin bir iÅŸi var. Önemli olan iÅŸinizi sevmek. Ä°ÅŸinizi güzel yapmak” ÅŸeklinde yanıt verdi.. 
Yazar Gülsüm Cengiz söyleÅŸinin sonunda Ä°zmirlioÄŸlu Ä°lkokulu öğrencilerine kitaplarını imzalayarak söyleÅŸiyi tamamladı. 
 
GÃœLSÃœM CENGÄ°Z KÄ°MDÄ°R?
 
Ä°stanbul Ä°lk Öğretmen Okulunu bitirdikten sonra 1966’da Balıkesir’in merkez bir köyünde baÅŸladığı öğretmenliÄŸini Ä°stanbul’da sürdürdü. 1980’de görevinden ayrıldı.
ÇeÅŸitli yayın kuruluÅŸlarında redaktörlük, editörlük, çocuk yayınları yönetmenliÄŸi, köşe yazarlığı yaptı. Radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. Ä°TÃœ’de Türk Dili okutmanı olarak çalıştı.
EskiÅŸehir Osmangazi Ãœniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi KarşılaÅŸtırmalı Edebiyat Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmayı sürdüren Gülsüm Cengiz, Hayat TV’de “YaÅŸamda Adım Adım” adıyla bir eÄŸitim ve kültür programını hazırlayıp sunmanın yanı sıra Evrensel gazetesinde de düzenli olarak yazmaktadır.
Ä°lk ÅŸiirleri Varlık dergisinde yayımlanan Gülsüm Cengiz edebiyat dünyasına ÅŸiirle girdi. Tiyatro oyunları yazdı. Pek çok çocuk ve gençlik yapıtına imza attı.Gülsüm Cengiz’in yapıtlarını ve yazar kimliÄŸini konu alan tez ve dosya çalışmaları yapıldı. EskiÅŸehir Osmangazi Ãœniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi KarşılaÅŸtırmalı Edebiyat Bölümü ile Türk Dili ve Edebiyatı Bölümleri tarafından 28-30 Nisan 2010 tarihinde Çocuk ve Gençlik Edebiyatında Gülsüm Cengiz Sempozyumu düzenlendi. Sempozyum bildirileri “Åžiirin Rüzgârında Masal KuÅŸunun Kanadında” adıyla kitaplaÅŸtırıldı.Yapıtları Almanca, Ä°ngilizce, Rusça, Azerice, Arapçaya çevrilen yazar pek çok kez ödüllendirildi.
WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo