Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

“Dumanın içinde öldük"

“Dumanın içinde öldük"

Zonguldak’ta, termik santraller nedeniyle kanser vakalarının arttığını öne sürenler sağlıklarını da yitirdiklerini iddia ediyor.


Kilimli ilçesine bağlı 7 bin 500 nüfusun yaşadığı Çatalağzı beldesinde 7 üniteden oluşan toplam 3 bin 90 megavat enerjili 3 termik santrale ilave yeni bir termik santral kurulmak istenmesi tepkilere neden oldu.
Edinilen bilgiye göre; 1946 yılında faaliyete geçen iki üniteden oluşan 300 megavat gücündeki ÇATES’in yanı sıra Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş., toplam 2 bin 790 megavat gücünde iki termik santral daha kurdu. Belde sakinleri 7. ünitenin çalıştığı beldenin hava kalitesinin bozulduğunu hatta sağlıklarını kaybettiklerini belirterek yeni santrallere izin verilmemesini istediler.

30 kilometre çapta alana yayılıyor
Aynı zamanda maden mühendisi de olan Çatalağzı Belde Belediye Başkanı Adnan Akgün ise mevcuttaki santrallerin dahi problemi olduğu süreçte yeni santrale izin çıktığını söyledi. Termik santrallerin insan sağlığına etkisinin herkesçe bilindiğini belirten Akgün, “Yeni bir santral yapılmasın. Termik santrallerin çevre ve insan sağlığı üzerindeki zararları bilinen bir gerçek. Bunu anlatmak için bilim adamı, profesör olmaya gerek yok. Bu bilinen bir gerçek. Bu bilinmesine rağmen 7 ünitenin burada olmasına rağmen tekrar santral yapılması saçmalık. Son izin verilen santral yerli kömür ile çalışacak diye söyleniliyor. Yerli kömüre değer verdiklerini söylüyorlar. Unuttukları bir şey var. Bunu söyleyenler Zonguldak kömürünü tanımıyorlar” ifadelerine yer verdi.

Çatalağzı ölüyor!!!
Merkez Mahallesi sakinlerinden 69 yaşındaki Nihat Albas, akciğer kanseri hastalığı sebebiyle tedavi gördüğünü ifade etti. Hastanede tedavi gördüğü süre boyunca sıklıkla yöre halkıyla karşılaştığını anlatan Albas, sağlığını yitirdiğini söyledi.
Döndü Albas ise yaşadıklarını gözyaşlarıyla anlatarak şöyle dedi:
“Burada çok kötü bir durumda yaşıyoruz. Yaşamak da istemiyoruz. Kanser ile mücadele ediyoruz. Burada durmak istemiyoruz. Bize ev parası versinler yerlerimizi alsınlar. Asla burada yaşamak istemiyoruz. Hastaneden bu tarafa gelemiyorum. Eşim kanser, eltim de akciğer kanseri. Dumanın içinde öldük. Hasta çocuğum var. Hiçbir maddi durumumuz yok. Ne olacak durumumuz bilmiyorum. Bağ bahçe yapıyoruz. Ne lahana, ne marul hiçbir şeyimiz yok. Biz böyle yaşamak istemiyoruz.”
Öte yandan belediye yetkilileri dar mesafede 7 ünitenin çalışması sebebiyle Guinness Rekorlar Kitabı’na resmi başvuruda bulunacaklarını hatırlattılar.

WHATSAPP İHBAR HATTI 24-12-2019

kızgın9
üzgün2
gülücük0
hayran0
şaşkın0
  • Ereğli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo