Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

DOLANDIRICILARA DİKKAT...

DOLANDIRICILARA DÄ°KKAT...

Bilgisayar korsanları, Ä°nternet kullanıcılarını yanıltarak e-posta, sosyal medya, kiÅŸisel ve banka hesap bilgilerini ele geçirmek için farklı yöntemler kullanmaya baÅŸladı. 

Tüketicilerin sıkça kullandığı, banka veya GSM ÅŸirketleri ile Facebook ve Twitter gibi sosyal medya organlarından gönderilmiÅŸ gibi gösterilen elektronik posta ve linkler aracılığıyla tüketicilerin bilgileri çalınabiliyor ve hesapları boÅŸaltılabiliyor.

Tüketici Sorunları DerneÄŸi (TÃœSODER) BiliÅŸim Komisyonu Ãœyesi Kerem AteÅŸ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde yeniden bilgisayar korsanlarının Ä°nternet kullanıcılarını yanıltarak elektronik posta ile sosyal medya hesaplarını, kiÅŸisel ve hesap bilgilerini ele geçirmek için farklı yöntemler kullanmaya baÅŸladığını söyledi.

AteÅŸ, son dönemde "Facebook adına, birisi ÅŸifre deÄŸiÅŸikliÄŸi talebinde bulundu" ya da Twitter üzerinden "Sayın Kullanıcı, bu mesajı hesabınız güvenlik riski taşıdığı için alıyorsunuz. AÅŸağıdaki baÄŸlantıya tıklayarak kullanıcı adınız ile güvenlik panelimize kayıt yaptırarak hesabınızı güvenli hale getirmeniz gerekmektedir. Aksi taktirde hesabınız kapatılacaktır. Twitte Inc. Turkiye"  ÅŸeklinde mesaj veya e-posta atıldığını aktardı.

Bankalardan gönderilmiş gibi gösterilen maillerle dolandırıcılık

AteÅŸ, bir baÅŸka aldatma ÅŸeklinin de bankalardan gönderilmiÅŸ gibi gösterilen e-postalar olduÄŸunu dile getirdi.

Bu elektronik postalarda, vatandaÅŸların bankacılık ÅŸifresini deÄŸiÅŸtirmesi gibi farklı isteklerin yer aldığını anlatan AteÅŸ, "Bu ÅŸekilde vatandaşın hesap numarası hatta bankacılıkla alakalı ÅŸifreleri bile ele geçirilebiliyor" diye konuÅŸtu.

"Yüksek fatura iddiasıyla gönderilen maillerle bilgiler çalınabiliyor"

AteÅŸ, son dönemde çok geniÅŸ tüketici kitlelerine hizmet sunan GSM ÅŸirketlerinden geliyormuÅŸ izlenimi verilen e-postaların da çoÄŸaldığına deÄŸinerek, "Cep telefonu abonelerine de yüksek tutarlı elektronik fatura görüntüsü ile virüslü iletiler gönderilmektedir. Bilerek yüksek rakam yazılıyor ki vatandaÅŸ merak edip hemen tıklasın" bilgisini paylaÅŸtı.

AteÅŸ, "Bazıları da bilgilerini kurtarmak isteyen kurbanına virüslü programın ÅŸifre anahtarını 15 bin dolara varan bedellerle satmayı önermekte" dedi.

"HTTPS’ye dikkat edin"

Hiçbir banka veya güvenli içerik barındıran kurumun elektronik posta yoluyla herhangi bir davet göndermeyeceÄŸini anımsatan AteÅŸ, "Bu tür güvenlik iÅŸlemlerini kurumların kendi resmi Ä°nternet sitesinden, linki HTTPS ile baÅŸlayan sayfalardan yapıyor olduÄŸunuza dikkat edin" dedi.

AteÅŸ, HTTPS’nin manasının "Türkçe, güvenli hiper metin aktarım iletiÅŸim kuralı" olduÄŸunu belirterek, ÅŸunları da kaydetti:

"Klasik http adrese güvenlik protokolü eklenerek HTTPS oluÅŸturulur. Bu sistemle veriler ’baÅŸkaları okumadan’ aktarılır. Özellikle bankaların Ä°nternet ÅŸubelerinde ya da kredi kartıyla ödeme yapılan sistemlerde kredi kartı bilgileriniz doÄŸrulanırken, tarayıcınızdaki adres çubuÄŸunun başında ’http’ yerine ’https’ yazdığını görürsünüz. Bu ÅŸekilde bilgiler ÅŸifrelenir ve ilgili taraflar dışında kimsenin okuyamayacağı hale getirilir. Bu nedenle tüketiciler, bu ve benzeri siber saldırılardan zarar görmemek için özellikle akıllı telefonlarına ve bilgisayarlarına, güvenilirliÄŸinden emin olmadıkları uygulamaları indirmemeli ve şüpheli gönderileri, mail, web sitesi gibi ekleri kesinlikle açmamalıdır."

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo