Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

Doğa gönüllüleri Alaplı ormanları için harekete geçti

Doğa gönüllüleri Alaplı ormanları için harekete geçti

Zonguldak, Ereğli ve Alaplı da yaşayan bazı gönüller bir araya gelerek Alaplı ormanları için birlikte mücadele etme kararı aldı.


Zonguldak ili Alaplı ilçesi Aşağıdağ köyüne gelen Kanadalı bir şirketin ormanlarda altın aradığının ortaya çıkmasının ardından Karadeniz Ereğli’de sosyal medya üzerinden örgütlenen Yaşanabilir Bir Karadeniz Ereğli Platformu’nun geçtiğimiz günlerde bölgede yaptığı inceleme ve ilk tepkinin ardından il genelindeki doğa gönüllülerini de harekete geçti.

-SÜRECİN ÖZETİ-
Hali hazırda çok büyük bölümü orman olan bölgede, çok miktarda ağaç kesilmiş, orman içi yollar açılmış olup, geleceğe dönük birçok endişe verici bilinmezliklerle Şirket çalışmalarını sürdürmektedir.
Kanada kökenli CENTERRA GOLD A.Ş. Haziran 2015’te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan aldığı ruhsat ile Alaplı - Aşağıdağ Köyü - Çanakçıdere Mevkisi’nde maden (altın) arama hakkı elde etti.
2 bin hektar (20 milyon m2 veya 20 bin dönüm) alanda, belirlenecek 10 adet yerde sondaj yapılıp, alınacak onlarca ton numune analiz edilip, yer altındaki madenler belirlenecek. CENTERRA GOLD Şirketi, 2017 yılında analiz sonuçlarının bir bölümünü neticelendirip, paylaştı.

GÖNÜLLÜLER HAREKETE GEÇTİ
Alaplı’daki altın arama faaliyetlerine ilişkin gelişmelerden haberdar olan Karadeniz Ereğli’deki doğaseverlerin sosyal medya üzerinden örgütlenmesiyle kamuoyuna taşınan olay sonrası bölgeye bir inceleme gezisi yapıldı.
Doğaseverlerin raporlaştırarak kamuoyu ile paylaştığı gezi izlenimi sonrasında Zonguldak ve Alaplı’daki doğaseverlerinde müdahil olmasıyla yeni bir süreç başladı.

BÖLGEYE GİDECEKLER
Konuya ilişkin bir araya gelen doğaseverler bölgeye yeni bir gezi düzenleme kararı aldılar ve şu çağrıda bulundular:
“Yaşadığımız kentin akciğerleri ormanlarımız önümüzdeki birkaç yılda içinde altın için, Kaz Dağları’nda olduğu gibi bir katliam yaşaması tehdidi ile karşı karşıyadır.
Bir an önce bu projenin içeriğinin ne olduğu, hangi sonuçlarla karşılanacağı, kaç ağaca mal olacağı, çıkacak atıkların nasıl bertaraf edileceği, çıkacak hafriyat miktarı, projede siyanür kullanılıp/kullanılmayacağı, içme sularımızın etkilenip/etkilenmeyeceği vb net olarak belirlenmesi gerekmektedir.
28 Ağustos Çarşamba günü, saat 12.00'de Bozhane Kafede buluşup, Kanadalı firmanın altın araması için sondaj çalışmaları yaptığı Alaplı Aşağıdağ Köyü’ne ve sondajın yapıldığı ormanlık alana bir inceleme gezisi düzenlenecektir.”
CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz'ın da yer alacağı geziyi sivil toplum örgütü temsilcileri, doğa - çevre - vatan sevdalıları ile olabildiğince yüksek katılım ile gerçekleştirilmesi hedefleniyor.”

WHATSAPP İHBAR HATTI 24-12-2019

hayran2
gülücük1
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • Ereğli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo