Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

DEPRESYONDA OLABİLİRSİNİZ!..

DEPRESYONDA OLABİLİRSİNİZ!..

Depresyon kişinin mutlu olma ve hayattan zevk alma yetisini geçici olarak kaybettiği, duygu durumu, düşünceleri, bedeni ve zihni hastalandıran bir psikiyatrik bozukluk olarak tanımlanmaktadır.Fakat her çökkünlük hali depresyon değildir. Depresyon diyebilmek için belirtilerin her gün ya da son iki haftadır devam etmesi gerekir.

 

DEPRESYONUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

1 - UMUTSUZ, DEĞERSİZ YA DA ÇARESİZ HİSSETMEK

Depresyondaki bir insan her şeyin kötü gittiğini düşünür ve problemler ortaya çıktığında suçu kendine yükler. Şiddetli bir depresyonun en yaygın belirtisi budur. Orta düzey depresyonda bu belirti daha nadir görülür. Yani olayların pozitif taraflarını görememe, olaylarda ve seçimlerde kontrole sahip olmadığını hissetme, geçmişteki hataları hatırlayıp kendini suçlama gibi durumlar depresyon belirtileridir.

 

2 - HAYATIN YAŞAMAYA DEĞER OLMADIĞI DÜŞÜNCESİ

Renkli bir sosyal yaşantınız, iyi ilişkileriniz ve başarılı bir işiniz olabilir ancak depresyondaysanız bunların hayatınıza değer kattığını görmeden yaşamanın bir anlamı olmadığı düşünebilirsiniz. 

 

3 - ÇOK UYUMAK YA DA YETERİNCE UYUYAMAMAK

Düzensiz uyku ve depresyon yakından ilgilidir. Depresyon bazı kişilerde uyuyamamaya, bazılarında ise tam tersine sürekli uyuma isteğine yol açar.Bu durumun işaretleri,uyku düzeninin kaybolması, çok geç kalkmak ya da alışılmadık derecede erken kalkmak, zamanında uyanamamak, uykuyu alamamak, dinlenmemiş hissetmek olabilir.

 

4 - ENDİŞE, KORKU

Depresyondaki kişi endişelidir ve çok kolay kaygılanır. Ya­kınlarının başına kötü bir şey geleceğinden korkar, depremden korkar, yola giden eşinin kaza geçireceğinden korkar, çocukları­nın merdivenden düşeceğinden korkar, depremden korkar, has­talıktan korkar, ölümden korkar, cehennemden korkar, vb. Aklı hep kötü ihtimallerle doludur. Felaket senaryoları yazar durur.

 

5 -  GERGİNLİK VE HAREKETLİLİK

Depresyondaki insan için, her şey büyür. Küçük değişiklikler ya da rahatsızlıklar çakıl taşları gibi değil, kocaman sınırlar gibi görünür. Bunların normal yaşamını ciddi şekilde etkileyeceğini düşünür.Bundan dolayı Depresyondaki bazı insanlar aşırı uçta davranışlar sergilerken, bazıları da tam tersine çok durgun olurlar.

 

6 - ÖLÜM VE İNTİHAR DÜŞÜNCELERİ

Depresyon geçiren kişi intiharı düşünmese bile aklına sık sık ölüm gelir. Bazıları intiharı düşünmezler, ama "Keşke öl­müş olsaydım" derler. "Dini inançlarım olmasaydı veya ailemi üzmeyeceğini bilsem şimdiye kadar bin kere intihar etmiştim" diyen hastalarla da devamlı karşılaşılır. Ancak depresyon ağır­sa dini inançlar bile intiharı önleyemeyebilir.

 

7 - YORGUNLUK
Çoğu bedensel hastalık gibi pek çok ruhsal hastalık da yorgunluğa yol açar. Ancak depresyon, yorgunluğun en yay­gın sebeplerinden biridir. Bedensel hastalıklara bağlı yorgun­luklarda kişi iş yapmak ister, ama yorgunluğu buna engel olur. Depresyonda ise kişi hem isteksiz hem yorgundur.

WHATSAPP İHBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • Ereğli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo