Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

DEPRESYONA DİKKAT EDİN!.

DEPRESYONA DÄ°KKAT EDÄ°N!.

Doç. Dr. Yazıcı, gebelik ve doğum sonrası dönemde görülen depresyonun özellikle çocukları olumsuz etkilediğini söyledi.

Sakarya Ãœniversitesi (SAÃœ) Tıp Fakültesi Ruh SaÄŸlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Ãœyesi Doç. Dr. Esra Yazıcı, kadınlarda depresyonun erkeklere göre iki kat daha fazla görülebildiÄŸini söyledi. 

Bu depresyonun en sık doÄŸurganlık çağında görüldüğüne iÅŸaret eden Yazıcı, "Yani gebelik ve doÄŸum sonrasını içeren bir dönem. Böyle olunca gebe olmayan kadınlar nasıl ki risk altındaysa gebe kadınlar da depresyon açısından risk altında ama tam da sorunu burada yaşıyoruz. Gebe kadınlar tedaviye çok da baÅŸvurmuyorlar. Toplumumuzda genel olarak psikiyatrik tedaviye baÅŸvuruda sıkıntı var. ’Acaba olumsuz deÄŸerlendirilir miyim, ön yargılarla karşılaşır mıyım?’ diye etiketlenmekten korkuyorlar." diye konuÅŸtu.

Yazıcı, gebelik ve doÄŸum sonrası dönemde görülen depresyonun özellikle çocukları olumsuz etkilediÄŸini vurgulayarak, ÅŸunları kaydetti: 

"Biz hep ilaçların olumsuz etkilerinden ya da diğer özelliklerden söz ediyoruz ama depresyon bizzat çocukta gelişme geriliğine, erken doğuma, ilerleyen dönemde yine zekayla ilgili gelişimde, anneyle bağlanma, o sıcak ilişkinin oluşumunda engelleyici bir özellik gösterebiliyor. Yine depresyon, özellikle doğum sonrası anneyle bebek arasında olması gereken yakınlık, bağlanma, o sıcak ilişkiyi engelleyen bir şeye dönüşüyor. Anne ve bebeği etkilediği gibi babayla çevreyle iletişimi de olumsuz etkileyebiliyor."

Yazıcı, "SaÄŸlıklı bir anne olmadan saÄŸlıklı bir bebeÄŸin olması mümkün deÄŸil. Haliyle önce kendi tedavimize bakmak zorundayız." dedi.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo