Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

ÜZÜLÜP İÇ ÇEKMEK YERİNE!.

ÜZÜLÜP İÇ ÇEKMEK YERİNE!.

10 yaşındaki Boran Tekin, annesinin eğitime olan hassasiyeti sayesinde okul sıralarında teneffüs edemediği atmosferi sınıfa çevrilen odasında yaşıyor.

 

Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde yaÅŸayan serebral palsi hastasıYasin ve Eda Kerim Tekin çiftçinin tek çocuÄŸu olan, 1 yaşındayken serebral palsi (beyin felci) tanısı konulan küçük Boran, ailesinin özverisi ve Milli EÄŸitim Bakanlığınca (MEB) uygulanan "evde eÄŸitim hizmeti" sayesinde zihinsel ve fiziksel aktivitelerde geliÅŸme gösteriyor. Anne ve babasının gayretiyle sınıf ortamına çevrilen odasında haftada 5 gün toplam 20 saat eÄŸitim gören Boran, odasında harf ve sayı çalışmalarının yanı sıra fiziksel etkinlik uygulamaları da yapıyor.

- "Üzülüp, iç çekmenin hiç kimseye faydası yok"

Anne Eda Kerim Tekin, yaptığı açıklamada, 3 yıldır evde eğitim hizmeti aldıklarını söyledi.

Ebeveyn olarak ellerinden geldiğince çocuklarına destek olmaya çalıştıklarını anlatan Tekin, "Oğlumun yürüme, konuşma ve tutma hareketlerinde sıkıntısı var. Fizik tedaviye, özel eğitime gidiyor. Her şeyi göstererek, ufak tefek kelimeler çıkararak yapabiliyoruz. Sayıları biliyor. Artık farkındalığı arttı. Her şeyi takip edebiliyor. Gördüğü her şeyi gösterebilir." diye konuştu.

Anne Tekin, öğretmeniyle okula da giden Boran’ın diÄŸer öğrencilerle vakit geçirdiÄŸini ve bunun da kendisini özel hissettirdiÄŸini ifade etti.

Oğlunun odasını sınıf gibi hazırladıklarını ifade eden Tekin, şöyle konuştu:

"Boran harfleri, sayıları, görsel bütün her ÅŸeyi, müzik dinlemeyi çok seviyor. Öyle olunca, eve de öğretmen gelince biz onları özgür bıraktık. Åžartlarımız da uygundu. Atatürk köşemizi oluÅŸturduk. Daha sonra resimler; 23 Nisan’ı, 29 Ekim’i hatırlatacak afiÅŸler yaptık. Öğretmenlerimiz sayıları, günleri, haftaları gösterecek etkinlikler yaptı. Ne yapmak istiyorlarsa biz ortam yarattık, iÅŸ eÄŸitimcilerimize kaldı. Çok şükür güzel oldu. Umarım diÄŸer çocukların da böyle fırsatları ve ÅŸansları olur." 

Tekin, bu durumu yaşayan ailelerin çok büyük desteğe ihtiyaçları olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

"Farkındalıklar artıyor ve giderek iyiye gidiÅŸ var. Etraftakilerin ’Ne olmuÅŸ?’ demesinin hiç kimseye bir faydası yok. Sadece destek olunmalı. Bu konuda yardımcı olunması gerekiyor ama üzülüp, iç çekmenin hiç kimseye, hiçbir ÅŸekilde faydası yok. Bu çocuklarımızın sadece hem fiziksel hem de ruhsal anlamda desteÄŸe ihtiyaçları var. Zaten gerekeni yetkililer düşünüyorlar, yapıyorlar."

Öğretmenini ailesi gibi görmeye başladı

Boran’ın öğretmeni Sibel Can Kocadayı, birlikte hem fiziki etkinlikler yaptıklarını hem de harf ve sayıları tanımaya çalıştıklarını dile getirerek şöyle devam etti:

"ÇoÄŸu harfi tanıyor. Sadece katıştırma kısmında sıkıntımız olduÄŸu için zaman zaman ona dair ÅŸeyler yapıyoruz. Bunun dışında dinleme ve izletmeyi de kavratmaya çalışıyorum. 5 veya 10 dakika boyunca bir ÅŸeyleri izleyebilmesini saÄŸlamaya çalışıyorum. Geçen sene dikkatli bir ÅŸekilde dinlememiz bizim için zordu. Bu sene bunu kitaplarla pekiÅŸtiriyorum ve dinlemesini saÄŸlayabiliyorum. Harflerini hepsini tanıttık. Ä°stediÄŸi nesneyi kavrayıp tutabiliyor. Bunun dışında Boran’a güven verici ortamlar hazırlamaya çalışıyoruz."

 

Kocadayı, evde eğitim uygulamasının öğrenci açısından çok büyük faydaları olduğuna işaret ederek şunları kaydetti:

"Onun sevdiÄŸi, bildiÄŸi ortamlarda ona faydalı olabilecek ÅŸeyleri öğretmeye çalışıyoruz. Faydası, Boran’ın öğretmenini ailesi gibi görmeye baÅŸlaması. Bu ortamda evde kapalı kalmadan hem eÄŸlenip hem de öğrenmeyi teÅŸvik etmiÅŸ oluyoruz. Burası bizim için mükemmel bir kaynak. Boran’ın ailesinin saÄŸladığı imkanlar güzel olduÄŸu için güzel çalışmalar yapabiliyoruz. Ä°lk baÅŸladığımızda sadece kitapların resimlerine bakma alışkanlığımız vardı. Artık kitapların sadece resimlerine bakmıyoruz, bol bol kitap okuyoruz."

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo