Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

ÇÜRÜK DİŞ VÜCUT SAĞLIĞINI BOZUYOR!..

ÇÜRÜK DİŞ VÜCUT SAĞLIĞINI BOZUYOR!..

AİBÜ Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Cebe, diş çürüklerinin pek çok hastalığa yol açabileceğini belirtti.

Abant Ä°zzet Baysal Ãœniversitesi (AÄ°BÃœ) DiÅŸ HekimliÄŸi Fakültesi Restoratif DiÅŸ Tedavisi Anabilim Dalı BaÅŸkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ata Cebe, diÅŸ çürüğünün, özelikle kalp, mide ve faranjit gibi üst solunum hastalıklarında çok etkili olduÄŸunu ifade etti. 

Cebe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların en çok ÅŸikayet ettiÄŸi konulardan biri olan diÅŸ çürümelerine karşı alınması gereken tedbirleri sıraladı.

DiÅŸ çürüğünün sadece aÄŸza deÄŸil insan saÄŸlığına da ciddi zararları olduÄŸunu söyleyen Cebe, "Bakterilerin asıl giriÅŸ yeri ağızdır. Bu nedenle ilk olarak çürük diÅŸle etkileÅŸim içine girerler. DiÅŸ çürüğünü sadece ağız olarak düşünmemek gerekiyor. Bu durumda vücudun diÄŸer bölgelerini de düşünmeliyiz. DiÅŸ çürüğü, özelikle kalp, mide ve faranjit gibi üst solunum hastalıklarında çok etkili oluyor" diye konuÅŸtu.

Cebe, diÅŸ çürümesinin en büyük nedeninin ÅŸeker olduÄŸuna dikkati çekerek, bunu, beslenme alışkanlıkları, diÅŸleri fırçalamamak ve ağız saÄŸlığına dikkat etmemek gibi faktörlerin izlediÄŸini belirtti.

Önce mideyi etkiliyor

Cebe, diÅŸ çürüğünün etkilediÄŸi hastalıklar hakkında da bilgiler vererek, çürüklerin özelikle beslenmeyi etkilediÄŸi için, çiÄŸneme fonksiyonunun yerine getirilememesi nedeniyle ilk önce mideyi etkilediÄŸini vurguladı.

Besinleri tam çiÄŸnenmemesi durumunda mideye daha fazla yük bineceÄŸine iÅŸaret eden Cebe, "Mide hastalıklarına sebep olacaktır. Bir sonraki etkileri, üst solunum yolları, faranjit gibi hastalıklar oluÅŸabiliyor. Kalp üzerine direkt olarak bir etkisi yok ama sebep olduÄŸu diÄŸer hastalıklar nedeniyle dolaylı yoldan kalp hastalıklarına sebep olabiliyor" dedi.

Cebe, "çay diÅŸleri çürütür" algısının yanlış olduÄŸunu, Ã§ayın diÅŸlerde sadece renklenmeye sebep olduÄŸunu belirterek, onun dışında saÄŸlık sıkıntısına yol açmadığını söyledi.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo