Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

BORÇLANMA YAPACAKLAR ACELE ETSİN

BORÇLANMA YAPACAKLAR ACELE ETSİN

1 Ocak’tan geçerli olmak üzere asgari ücretin 1.300 TL’ye çıkması, borçlanma için ödenecek rakamı % 30 artıracak. Bu nedenle, geçmiÅŸ süreleri borçlanacakların elini çabuk tutması önemli.

 

Asgari ücretin 1 Ocak 2016 itibarıyla 1.300 TL olacak olması çalışanlar tarafından sevinçle karşılandı. Sosyal güvenlik sistemi açısından asgari ücret çok önemli bir parametre. Dolayısıyla 1 Ocak’tan itibaren sosyal güvenlik sisteminde bu çok önemli parametrede yaklaşık yüzde 30’luk bir artış olacağı için borçlanma yapacakların da elini çabuk tutmasında fayda var. Avukatlık stajı, ücretsiz izin süreleri, kadın sigortalıların doÄŸum sonrası çalışılmayan günleri, erkek sigortalıların ise askerlik süreleri borçlanılabilmektedir.

DOÄžUM YAPANLAR DÄ°KKAT!

Åžartları saÄŸlayan bir kadın sigortalının her bir doÄŸum için en fazla 720 gün borçlanma yapma hakkı vardır. Bugün itibarıyla bir günlük doÄŸum borçlanması yapmak isteyen sigortalı 13,58 TL ödemek zorundadır. 2 yıllık borçlanma yapacak kadın sigortalının ödemesi gereken rakam 9 bin 777 TL’dir. Bu rakam Ocak 2016 itibarıyla günlük 17,5 TL’ye yükselecek. Dolayısıyla 2 yıllık borçlanma yapmak isteyen kadın sigortalı 12 bin 639 TL ödemek durumunda kalacak.

HAK, ÜÇ ÇOCUĞA ÇIKARILDI

SGK geçtiÄŸimiz dönemde doÄŸum borçlanması hakkını üçe çıkardı. Buna göre, gerekli ÅŸartları saÄŸlayan bir kadın sigortalı üç doÄŸum için toplamda altı yıllık borçlanma hakkına sahiptir. DiÄŸer yandan evlat edinilmesi halinde de doÄŸum borçlanması yapmak mümkündür. DiÄŸer yandan geçmiÅŸte staj giriÅŸi olan kadın sigortalılar, staj giriÅŸi ile ilk kez uzun vadeli sigorta kollarına tabi olarak çalıştıkları süre içerisindeki doÄŸumlarını borçlanma hakkına sahiptirler. Sigortalılık tarihini öne çeker DoÄŸum borçlanmasında yalnızca prim ödeme gün sayısı artmaktadır. Askerlik borçlanması yapan bir kiÅŸi ise hem prim ödeme gün sayısını artırmakta, hem de sigortalılık tarihini öne çekmektedir. 1111 sayılı Askerlik Kanunu gereÄŸince, askerlik hizmetini er veya erbaÅŸ olarak ifa edenler askerlik sürelerinin tamamını veya bir kısmını, yedek subay olarak askerlik yapanlar ise yedek subay okulu süresini borçlanabilmektedirler. 1.800 liralık avantaj 15 aylık askerliÄŸini borçlanacak bir kiÅŸi bugün 6 bin 112 TL ödemek durumundayken borçlanmanın Ocak 2016 ve sonrasında yapılması halinde bu rakam 7 bin 899 TL’ye yükselecek. Yaklaşık 1.800 TL fazla ödeyecek. 
Gurbetçi için 126 bin lira

BU arada borçlanma uygulaması yurtdışında çalışanlar için de büyük önem taşıyor. Emekli olmak için 20 yıllık borçlanma yapması gereken bir vatandaşımız Ocak 2016 itibarıyla 126 bin TL ödemek durumunda kalacak. Bu kiÅŸinin borçlanmayı bugün yapması halinde ise 97 bin 700 TL ödemesi yeterli olacak. 

 

www.sabah.com.tr

 

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo