Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

ÇOK OTURMAK HASTA EDİYOR !.

ÇOK OTURMAK HASTA EDİYOR !.

www.ereglifm.com.tr -BÖLGENİN NABZI-


Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ali ÅžahabettinoÄŸlu, 30 dakikadan fazla oturmanın sırt ve bel bölgesi rahatsızlıklarını tetiklediÄŸini söyledi.

Ä°nsanların hareket halinde olmalarının büyük faydasının olduÄŸunu belirten Dr. Ali ÅžahabettinoÄŸlu, ancak çalışan kiÅŸilerin zamanlarının çoÄŸunu oturarak geçirdiÄŸine dikkat çekti. Hareketsizlikle ilgili yapılan araÅŸtırmalara göre, oturmanın salgın bir hastalık haline geldiÄŸini ve bunun ‘oturma epidemisi’ olarak tarif edildiÄŸini ifade eden ÅžahabettinoÄŸlu, “Uzun müddet oturmanın çeÅŸitli kanser türleri, kalp hastalıkları ve tip-2 diyabet gibi kronik hastalıkların geliÅŸme riskini arttırdığı söyleniyor. Ayrıca 7 saat oturan ve fiziksel aktivite yapmayan kadınların diÄŸer kadınlara nazaran depresyona girme ihtimalinin 3 kat daha fazla olduÄŸu ispatlanmıştır. Bilgisayar önünde günde 5 saat ya da daha fazla oturan insanlarda ise depresyon ve uykusuzluk riskinin arttığı gözlenmiÅŸtir. Ä°nsanların iÅŸ veya baÅŸka sebeplerle günde 8 saat bilgisayar önünde durduÄŸu ve akıllı telefonlara 2 ile 4 saatten daha fazla zaman ayırdığı günümüzde, bel ve boyun bölgesinde oluÅŸabilecek kas-iskelet rahatsızlıklarına karşı da dikkatli olunması gerekir” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"Oturma şekliniz fıtığı kaçınılmaz hale getiriyor"

Ä°nsanların oturma süresi uzadıkça sırt ve bel bölgesinde öne eÄŸilme (kamburluk) oluÅŸtuÄŸunu ifade eden ÅžahabettinoÄŸlu, “Bu durum, boyundaki omurga hizalanmasının da ileriye doÄŸru kayması ile boyun düzleÅŸmesine zemin hazırlamaktadır. Normalde omurga otururken yandan bakıldığında hafif bir S harfi ÅŸeklindedir. Fakat bu durumda C harfi olup omurlar arası disklere binen yük artar, dolayısıyla boyun ve bel fıtıkları kaçınılmaz hale gelmektedir” diye konuÅŸtu.

"1-2 dakikalık yürüyüş omurganızı koruyor"

EÄŸer mesleÄŸi uzun oturmayı gerektiriyorsa 20-30 dakikada bir 1-2 dakika hareketlenme ve cep telefon konuÅŸmaları esnasında yürümenin büyük faydasının olacağını belirten ÅžahabettinoÄŸlu, “Hareketlilik beden saÄŸlığını koruyacağı gibi zihnî performans, duygu durumu ve verimliliÄŸi de arttıracaktır. Ancak omurgadaki hizalanma bozulursa ya da boyun düzleÅŸmesi, bel-boyun fıtıkları oluÅŸmuÅŸ ise bu rahatsızlıkların tedavisinin manuel (elle) tedavisi mümkün” dedi.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük6
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo