Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Çinli profesör, deprem öncesi atmosferdeki değişimleri anlattı

Çinli profesör, deprem öncesi atmosferdeki değişimleri anlattı

- Çinli profesör, deprem öncesi atmosferdeki değişimleri anlattı


Zonguldak’ta depremler öncesi atmosferde yaÅŸanan deÄŸiÅŸimler anlatıldı. Çinli Profesör Prof. Dr. Shuangen Jin’in konuÅŸmacı olduÄŸu konferans öncesi açıklama yapan BEÃœ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan KutoÄŸlu, "Mutlulukla söylemek isterim ki Türkiye’de bu çalışmaları en ileri düzeyde gerçekleÅŸtirecek ekibe bizim üniversitemiz sahip" diye konuÅŸtu.


Bülent Ecevit Ãœniversitesi Prof. Dr. Arif Amirov Konferans Salonu’nda "Uydu Gözlemlerinden Sismik Kaynaklı Atmosferik DeÄŸiÅŸimlerin Ä°zlenmesi" konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuÅŸmacı olarak katılan BEÃœ Geomatik MühendisliÄŸi Bölümü Öğretim Ãœyesi Prof. Shuangen Jin, depremler öncesi atmosferde yaÅŸanan deÄŸiÅŸimlere dikkat çekti. Konferansın açılış konuÅŸmasını yapan BEÃœ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan KutoÄŸlu ise üniversitenin bu çalışmaları en ileri düzeyde gerçekleÅŸtirebilecek bir ekibe sahip olduÄŸunun altını çizdi.

AFAD ile ortak proje önerisi
Büyük depremler öncesinde atmosferdeki değişiklikler üzerinde hikayelerin yanı sıra bilimsel çalışmaların da olduğunu ifade eden Hakan Kutoğlu şöyle dedi:
"Depremler, büyük depremler öncesinde atmosferdeki deÄŸiÅŸiklikler gibi çok hikayesi anlatılır. Dünyada bunun üzerine bilimsel çalışmalar var. Yayınlanmış eserler de var. Zaman zaman bazı büyük depremler öncesi, tamamında deÄŸil ama bazı büyükler depremler öncesinde iyonosfer tabakasında bazı deÄŸiÅŸimler meydana gelebiliyor. Bunlar da uydular vasıtasıyla GPS dediÄŸimiz konumlama amacıyla üretilmiÅŸ uydu sisteminin elektro manyetik sistemleri üzerinden ileri hesaplamalar yardımıyla bu deÄŸiÅŸimler oluyorsa bunları yakalama ÅŸansı mümkün oluyor. Mutlulukla söylemek isterim ki Türkiye’de bu çalışmaları en ileri düzeyde gerçekleÅŸtirecek ekibe bizim üniversitemiz sahip. BaÅŸta öğretim üyemiz Sayın Shuangenn Jin ve onun ekibi Türkiye’de bu konudaki en ileri çalışmaları yapıyorlar. Hatta Çin’den bazı ileri araÅŸtırma enstitüleri ve NASA’daki arkadaÅŸları vasıtasıyla dünyadaki depremlerle ilgili bu yönde çalışmalar yapıyorlar. ÅŸunu söylemek isterim ki bu tür izlemeleri Türkiye’de de yapmak mümkün. Çünkü baÅŸta Tapu Kadastro Genel Müdürlüğümüzün iÅŸletiminde olan 150 civarında yer izleme istasyonu var. Bir de bazı belediyelerimizin kendi imkanlarıyla kurmuÅŸ olduÄŸu sabit GPS istasyonları var. Bu veriler bir merkez tarafnıdan iÅŸlenebilecek ÅŸekilde birleÅŸtirilirse AFAD ile bir ortak proje yaparak Türkiye’de bu çalışmaları yapabilecek noktadayız."

"Deprem sırasında değişimler çok şiddetli görülüyor"
Hangai Astronomi ve Gözlemevi ve NASA ile ortak çalışmaları bulunan Prof. Dr. Shuangen Jin, konferansta depremler öncesi atmosferde yaşanan değişimlerle ilgili en son gelişmeler hakkında bilgiler verdi. Jin, "Depremin merkezinin derinliği açısından 30 kilometreden daha düşük olduğu depremlerde iyonosferik değişimler çok belirgin şekilde görülüyor. Deprem öncesinde iyonosferdeki değişimler pozitif mi yoksa negatif anlamda mı incelendiğinde, çoğunlukla pozitif anlamda arttığı gözlemlendi. Özellikle depremden dört saat öncesinden itibaren iyonosferdeki anomali görülüyor, sonrasında bu iyonosferdeki değişim çok daha büyük şekilde görülüyor. Deprem sırası ve sonrasında anomaliler (değişim) çok daha şiddetli şekilde görülüyor" dedi.
Konferansa AFAD Zonguldak Ä°l Müdürü Ahmet Güngör’ün yanı sıra akademik ve idari personel ile öğrenciler de katıldı.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo