Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

CHP’Lİ VEKİLDEN ‘ORTAK TAVIR’ ÇAĞRISI

CHP’Lİ VEKİLDEN ‘ORTAK TAVIR’ ÇAĞRISI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Deniz Yavuzyılmaz, maden ocaklarındaki iş kazalarında hayatlarını kaybeden maden şehitlerinin yakınlarına tanınan `kamuda istihdam` hakkının sadece 2003-2014 yılları arasında ölen işçilerin yakınlarına değil tüm maden şehitlerinin yakınlarına verilmesi için TBMM`ye kanun teklifi verdiğini bildirdi.


2018 yılının ilk çeyreÄŸinde TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen torba kanun tasarısının 73'üncü maddesiyle “10 Haziran 2003 tarihi ile 13 Mayıs 2014 tarihi arasında kömür ve linyit madenlerinin yer altı iÅŸlerinde meydana gelen iÅŸ kazası sonucunda ölen sigortalının eÅŸ ve çocuklarından birisi, eÅŸi ve çocuÄŸu yoksa kardeÅŸlerinden birisi olmak üzere toplam bir kiÅŸinin kamu kurum ve kuruluÅŸlarında istihdam edilebilmelerine” imkan saÄŸlandı. Kömür madenleriyle bilinen Zonguldak'ta yasaya getirilen tarih sınırlandırılması, yasadan yararlanamayan maden ÅŸehidi yakınları tarafından tepkiyle karşılanmış, uygulamanın deÄŸiÅŸtirilmesi ile ilgili davalar açılmıştı.
Yazılı açıklama yapan Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, TBMM Başkanlığı'na bu adaletsizliğin düzeltilmesi ve maden şehitleri arasında ayrım olarak kabul edilebilecek, yasadaki tarih sınırlandırılmasının kaldırılması için 'Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına ilişkin' kanun teklifi verdiğini belirtti.
CHP’li vekil, daha önce TTK’nın planlamasının ve bütçesinin denetlendiÄŸi KÄ°T Komisyonu’nda ve TBMM Genel Kurulu’nda konuyu gündeme getirmiÅŸ, “2003 Öncesi maden kazalarında yitirdiÄŸimiz canlar ÅŸehit midir deÄŸil midir? Åžehit deÄŸil diyen varsa çıksın kürsüden söylesin! Arkada, kuliste herkes sorduÄŸumuzda bu sorunu çözelim diyor, iÅŸ sorunu çözmeye gelince hükümet bir adım atmıyor” demiÅŸti.
Yavuzyılmaz, verdiği kanun teklifi ile birlikte sosyal devlet ve eşitlik ilkeleriyle bağdaşmayan ve maden şehidi yakınlarını arasında yapılan ayrımın ortadan kaldırılacağını söyledi. Mevcut yasanın Zonguldak'ta ki maden şehidi yakınları arasında ciddi eşitsizlik yarattığına dikkat çeken Yavuzyılmaz, kanun teklifinin gerekçesinde şu ifadeleri kullandı:

ORTAK TAVIR
"İlgili madde, maden şehitlerimiz arasında ayrımcılığa neden olarak, bu tarih aralığında şehit olmayan maden işçilerimizin yakınlarının hakkını açıkça ihlal etmektedir. Ülkemizde siyaset üstü bir şekilde ele alınan 'maden şehitlerimizin haklarının korunması konusu' farklı siyasi partilerdeki tüm milletvekillerinin ortak hassasiyetidir. Kamuda istihdam edilmeyen maden şehidi ailelerinin itibarının teslimi anlamına da gelecek olan bu düzenlemeye hiç şüphesiz Gazi Meclisimizde temsil edilen tüm siyasi partilerin mensupları destek vererek bu haksızlığın giderilmesi noktasında ortak tavır sergileyecektir."

BENZER HABERİ GÖRMEK İÇİN AŞAĞIDA VERİLEN LİNKİ TIKLAYIN...

https://ereglifm.com.tr/haber/bu-yetimlerin-sesini-turkiyede-duyan-yok-mu/15740?fbclid=IwAR2mMn5mO_aXz-Jt7tMlCH5MFEcUJ6dOd9zKD8KdROhRU8L5v3vSXPZxY_w

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

üzgün1
gülücük0
hayran0
şaşkın0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo