BU YETİMLERİN SESİNİ TÜRKİYE’DE DUYAN YOK MU?
BU YETÄ°MLERÄ°N SESÄ°NÄ° TÃœRKÄ°YE’DE DUYAN YOK MU?
Merkezi Karadeniz EreÄŸli’de olan Zonguldak Maden Åžehitleri Aileleri YardımlaÅŸma DerneÄŸi BaÅŸkanı Çetin YiÄŸit, “bu yasa bu ÅŸekilde onaylanırsa, ben bunu Anayasa’nın 10’uncu maddesinde belirtilen EÅŸitlik Ä°lkesine Aykırı ÅŸekline güvenerek bu durumu yargı önüne çıkartacağım. Hukukçular ile de görüştük, yargı yolumuzu sonuna kadar kullanacağız. Hukuk yolunda hakkımızı arayacağız” dedi.
ORTADA TUTANAK VAR!
YiÄŸit, EreÄŸli FM’e özel süreci deÄŸerlendirdiÄŸi açıklamasında, kendilerine Bakanlık ile Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından verilen sözlerin olduÄŸunu söyledi. Yasanın, tüm maden ÅŸehidi ailelerini kapsaması yönünde ön karar alındığını, bu kararın ise tutanak ile sabitlendiÄŸini belirten YiÄŸit, “Torba Yasa’da, maden ÅŸehitleri yakınlarının kamuda istihdam edilmesi konusu vardı. Bu konu Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edilmiÅŸti. Komisyon görüşmelerinin yapıldığı 22 Åžubat’ta Ankara’ya gidip yerinde takip ettik. CHP Zonguldak Milletvekilleri Åžerafettin Turpçu ve Ãœnal DemirtaÅŸ ’önerge’ sunmuÅŸlardı, kendilerini çok teÅŸekkür ediyorum. Plan ve Bütçe Komisyonu BaÅŸkanı Süreyya Bilgiç ve Maliye Bakanımız, önergenin mantıklı olduÄŸunu, bu durumun Meclis Gelen Kurulu’nda düzeltilmek üzere bu ÅŸekilde geçelim diye AK Parti ve CHP milletvekilleri ile tüm muhalefet partileri ile beraber ortam mutabakata vardılar. Maddeyi geçirerek Plan ve Bütçe Komisyonu’na ki tutanaÄŸa da geçildi” diye konuÅŸtu.
“KIRGINIZ. CENABI ALLAH BÄ°ZE YETÄ°M VE KUL HAKKI Ä°LE BÄ°ZE GELMEYÄ°N DÄ°YOR”
Kendilerine verilen sözden dolayı umutlandıklarını, ancak sonunda yine üzülenlerin yine kendileri olduklarını anlatan Yiğit, şu sözlerle konuştu:
“Bize verilen bu sözden dolayı kendilerine teÅŸekkür ettik. O zaman umutlu ÅŸekilde Zonguldak’a dönmüştük. Ancak en son olarak Torba Yasa maddelerinin görüşülmesine gelindiÄŸinde, bizi ilgilendiren 73’üncü maddeye Salı günü sıra gelecekti. Salı sıra gelmedi oma o günün akÅŸamında aldığım bir bilgide bu maddenin düzeltilmeyeceÄŸini öğrendim. Bunun üzerine ÇarÅŸamba sabahı Ankara’ya gittik, vekillerimiz ile tekrar bir araya geldik. KonuÅŸtular, tarih sınırlamasını kaldıramıyoruz dediler ve bunun bu ÅŸekilde geçeceÄŸini söylediler. Çok üzüldük. Åžunu belirtmeliyim; yasa 10 Haziran 2003 ile 31 Mayıs 2014 arasındaki kazalarda ölen madencilerin aileleri kapsadığı için tabi ki mutluyum. Ama bu tamamı ile bütün ailelerimizi kapsasaydı daha mutlu olacaktım. Kapsam dışı ailelerimiz için gerçekten çok üzüntülüyüm. Çok büyük bir maÄŸduriyet var ve maÄŸduriyeti en fazla 1983 Armutçuk Grizusu, 1992 Kozlu Grizusu facialarında var. Plan Bütçe Komisyonu BaÅŸkanı Süreyya Bilgiç ve Maliye Bakanımız bize söz verdiler, sözlerinde durmadılar. O kararlarından dolayı kırgınız. Cenabı Allah bize yetim ve kul hakkı ile bize gelmeyin diyor. Takdiri kendilerine bırakıyorum.”
İŞE GİRECEKLER AMA ARALARINDA REŞİT OLMAYANLAR VAR!!!
Çetin YiÄŸit, 2003 sonrası zamanı kapsayan yasadan kamuda istihdam edilme hakkını yaklaşık 120 ailenin elde edeceÄŸini, bu ailelerin içinde de yaşı reÅŸit olmayan çocukların bulunduÄŸuna dikkat çekerek, “yasaya, 2003’den bu yana maden iÅŸ kazalarında ölen yaklaşık 120 kiÅŸinin aileyi kapsıyor. Bun ailelerin içinde de reÅŸit olmayan çocuklar var. Bu yasa çıktığında 60 gün içinde sınırlı kalacak. Bu süre içinde müracaatınızı yapabiliyorsunuz. Bu gececi madde olduÄŸu için sonrasında hükmünü yitiriyor. O çocukların da hakları kaybolmuÅŸ oluyor. Yasa dışı kalan 2003’den önceki kısımda ise yaklaşık 500 kiÅŸi maÄŸdur olacak” ifadelerini kullandı.
ONLAR İÇİN SON UMUT CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN!
Umutlarını CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’a baÄŸladıklarını belirten, 500 ailelin maÄŸdur edilmemesi için ErdoÄŸan’a seslenen YiÄŸit, sözlerin ÅŸu cümlelerle sürdürdü:
“Bir tek yol daha var. Bu yasa onay için CumhurbaÅŸkanımıza gidecek. O’nun, bu zamana kadar yetimlere sahip çıktığına inanıyorum. Ä°nÅŸallah bu yetimlere de sahip çıkacak. Sayın CumhurbaÅŸkanımızın bu yasayı düzeltmeleri için Meclis’e yeniden göndereceÄŸine inanıyorum. Sayın CumhurbaÅŸkanımızdan rica ediyorum, bu yasayı tekrar geri göndersin ve 500 aile maÄŸdur edilmesin. Her biri çok üzgün. Ben onlardan daha fazla üzgünüm. Åžu anda bile kelimeleri dahi konuÅŸacak durumda deÄŸilim. Bu acıları bu zamana kadar yaÅŸadık. Benim babamda maden ÅŸehididir. Babam öldüğümde 11 yaşındaydım, kardeÅŸim daha 5 günlüktü. Bazı ÅŸehitlerin çocukları, annelerinin karnındaydı. DoÄŸduklarını babalarını göremediler bugün onlar 40 yaşındalar. Son bir hakkımız daha var, oda CumhurbaÅŸkanımız da bitiyor.”
BU DA OLMAZSA, DURUMU YARGIYA TAÅžIYACAK
Zonguldak Maden Åžehitleri Aileleri YardımlaÅŸma DerneÄŸi BaÅŸkanı Çetin YiÄŸit, en son çare olarak yargıya gideceklerini öne sürerek, “bu yasa bu ÅŸekilde onaylanırsa, ben bunu Anayasa’nın 10’uncu maddesinde belirtilen EÅŸitlik Ä°lkesine Aykırı ÅŸekline güvenerek bu durumu yargı önüne çıkartacağım. Hukukçular ile de görüştük, yargı yolumuzu sonuna kadar kullanacağız. Hukuk yolunda hakkımızı arayacağız” dedi.
BU YETÄ°MLERÄ°N SESÄ°NÄ° TÃœRKÄ°YE’DE DUYAN YOK MU?
Can BaÅŸoÄŸlu
23 Mart 2018 - 11:12
Avrupa insan hakları mahkemesine en çok davanın hangi ülkeden gönderildiği belli oldu . Umarım bize gülmez oradaki hakimler tarih aralığıyla şehitlik hakkı veriliyor . Eşek şakası gibi kararlar. Bu yazıyı tum herkes paylaşsın herkes gerçeği görsün . 2003-2014 bundan önceki ölümlü kazalarda ölenler şehit değil mis. Bu gün bir polis memuru Trabzonda kaza sonucu şehit olmuştur . Allah ailesine ve yakınlarına sabırlar versin . Mekanı cennet olsun . Umarım ilerde de şöyle bir kanun çıkmaz. Kursun yarası olmayan şehit değildir diye. Bazen insan şaşırıyor . Şehitlik mertebelerini bilenler kaç kişi diye.
Nevzat Ayan
23 Mart 2018 - 11:11
Başkanım gerçekten söylenecek bir söz bulamıyorum helal olsun size hiç bir menfaat olmadan bu işe gönül veriyorsunuz sizin gibi birisi bırakın Türkiye de Dünyada yoktur bu işe gönül vermiş dava adamısınız helal olsun size BAŞKANIM
Recep òzbaş
22 Mart 2018 - 22:10
Ben babamı kaybettiğinde 6 yaşındaydım bu adaletsizlik düzeltilmeli dir sayın büyüklerden
Recep Ozbas
23 Mart 2018 - 11:13
Bu tarih yasasını degiş girecek kimse yokmu