Siyaset 6 yıl 5 ay 10 gün 20 saat 59 dakika önce 615
Cumhuriyet Halk Partisi’nin Zonguldak 1’inci sıra adayı Ünal Demirtaş, yıllar önce babasının çalıştığı maden ocağına ziyarette bulunduğunu bildirdi.
Aynı zamanda 27. Dönem CHP Zonguldak Milletvekili 1’inci sıra adayı Demirtaş, yazılı açıklamasında, Kdz. Ereğli CHP İlçe Başkanı Sertan Ocakçı, ilçe yönetimi ve partililer, Şehit Madenciler Derneği Başkanı Çetin Yiğit, Kandilli Belediye Meclis Üyesi Mustafa Erdem, GMİS eski yöneticilerinden Rahmi Aygün ile birlikte TTK’nın Kandilli Beldesi, Armutçuk Taşkömürü İşletmesi’ni ziyaret ettiğini belirtti.
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ve beraberindekileri karşılayan GMİS Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez, CHP’li vekil ile ilgili olarak “Kdz. Ereğli’nin öz evladı, madenci çocuğu, 6 Kasım’da yeraltı eyleminde madencilere destek vermek için gelen ilk isim olan Ünal Demirtaş’a bir kez daha teşekkür ediyoruz” dedi.
Kdz. Ereğli CHP İlçe Başkanı Sertan Ocakçı yaptığı konuşmada şimdiye kadar maden işçilerinin her zaman yanında olduklarını belirtti ve seçimlerde de madencilerden destek beklediklerini ifade etti.
MADENCİYE SAHİP ÇIKAN CHP’DİR
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ise madencilerin sorunlarını çözmeye CHP’nin talip olduğuna dikkat çekerek “AKP’nin niyeti madenleri özelleştirmek. Bu iktidar devam ederse TTK küçülmeye devam edecek ve madenlerimiz özelleştirilecek. Özelleştirme demek ölüm demektir. Özelleştirme demek açlık demektir, daha az ücrete razı olmak demektir. Biz bunu kabul etmiyoruz. Maden işçisi hak ettiği ücreti kamuda alır. Özel sektörde hak ettiği ücreti alma şansı yok” dedi.
MADENCİ BARETİ İLE BUGÜNLERE GELDİM
Konuşmasına maden işçilerinin bayramını kutlayarak başlayan Ünal Demirtaş, şunları ifade etti: “Ben Ballıca köyündenim. Burada birçok arkadaşımız var bizim köyden, sizlerden birisiyim. Benim babam da bu işletmede çalıştı yıllarca. Bir maden işçisinin parası ile okuduk. Biliyorsunuz eskiden buraya iç bölgelerden Kandilli’ye pasolar gelirdi. Ortaokul dönemim o pasolarda geçti. Hep maden işçileri ile hep yan yanaydık. Kömürün kokusunu, alın terini hep hissettik içimizde. Maden işçisinin maaşı ile alın teri ile bu sarı baretle bugünlere geldik.”
TTK’NIN İŞÇİ AÇIĞI ARTIYOR
Parlamentodaki 3 yıllık görev süresi boyunca madencilerle ve Genel Maden İş Sendikası ile sürekli irtibat halinde olduğunu söyleyen Ünal Demirtaş sözlerine şöyle devam etti:
“3 yıl boyunca sürekli sendikacı arkadaşlarımızla madenci arkadaşlarımızla irtibat halinde olduk. Genel Maden İş Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci, İsa Mutlu ve yönetimi, Ali Bey diğer arkadaşlarımızla sürekli irtibat halinde olduk. Üzülerek ifade ediyorum ki madenlerdeki sorunlar 3 yıl önce de aynıydı. Şimdi de aynı. Hatta TTK’nın işçi açığı sürekli artıyor ancak bir türlü işçi alımı yapılmıyor. Zonguldak’ın en büyük sorunu işsizlik. Her evde bir ya da iki genç işsiz var. TTK’ya yeterli işçi alımı yapılmadığı için bu işsizlik ortaya çıkıyor. TTK’ya işçi alımı yapılmadığı için bu işsizlikler ortaya çıkıyor. TTK’nın 2011’de norm kadro açığı 3 bin 500 iken bu sayı 2015’ te 5 bine çıktı. Şimdi de 6 bin 500 açık var. En büyük sorun işsizlik. Kömüre de ihtiyacımız var. Türkiye’nin şu anda yıllık 6 milyon ton koklaşabilme özelliğine sahip yüksek kalorili kömür ihtiyacı var. İşte bizim Zonguldak’ın kömürünün özelliği de bu. Yüksek kalorili, koklaşabilme özelliğine sahip kömürdür. Bu nedenle kara elmastır kömürümüz. Bu kömürü buradan çıkartmıyoruz. Yüzlerce metre aşağıda tonlarca kömür var, her köyde, kentte işsiz var. Ama bu kömürü çıkartmıyoruz. Ne yapıyoruz? İşte Erdemir en fazla koklaşabilme özelliğine sahip kömür ihtiyacı olan tesislerden birisi. Eren Enerji’de, Çatalağzı’nda kömüre ihtiyaç var. Bütün kurumlara Güney Afrika’dan, Kolombiya’dan, Rusya’dan kömür geliyor. Erdemir, Eren Enerji Zonguldak’ın kömürünü kullanmıyor. Kömür memleketine kömür ithal ediyoruz. Her yıl 5 milyar dolar taş kömürüne para ödüyoruz. Kurum zarar ediyor deniyor. Bu 5 milyar dolar niye Kolombiya’yadaki üreticiye işçiye gitsin. Biz bu kaynağı kendi içimizde kullanalım. TTK’yı yeniden yapılandıralım, ayağa kaldıralım. 6 bin500 değil 16 bin 500 işçi alalım.
MADEN İŞÇİSİ BOLLUK, BEREKET DEMEKTİR
Maden işçisi demek bolluk demektir. Bereket demektir. Çocukluğumdan hatırlıyorum babam bizi sıkıntıda bırakmadı. Maden işçisi kazandığı parayı Antalya’da, Paris’te harcamıyor, burada Zonguldak’ta, Kdz. Ereğli’de harcıyor. Buranın esnafı, manavı, bakkalı bundan yararlanıyor. Zonguldak ekonomisini ayakta tutan sizlersiniz. Madencilerimizdir. Zonguldak’ta TTK ne kadar küçüldüyse, ekonomi de o kadar daralmıştır. Çarşıda esnaf sıkıntı içinde neden çünkü işçi sayısı azaldı. Sizler oradan elbise alıyordunuz. Orada yemek yiyordunuz. 2002’de burada 1600 işçi vardı. Şimdi 800 işçi kalmış. Yarı yarıya azalmış. Alacaağzı/HEMA’da bin işçi işten çıkarıldı. 4 yıldır ihale yapılamadı. Bunlar yanlış işler. Biz bunları söylemek zorundayız. Ve söyleyeceğiz de.
MADEN İŞÇİSİ ÇOK GÜÇLÜDÜR
Bir başka konu ruhsatların bölünmesi meselesidir. Bu madenlerin özelleştirilmesi demektir. Özelleştirme buraya uymaz. Özelleştirme demek ölüm demektir. Özelleştirme demek açlık demektir, daha az ücrete razı olmak demektir. Biz bunu kabul etmiyoruz. Maden işçisi hak ettiği ücreti kamuda alır. Özel sektörde hak ettiği ücreti alma şansı yok. Çünkü zaten madenler özelliklidir. Buraya kamu elini atmazsa yürütme şansı yoktur bu sistem içinde. Biz Plan Bütçe Komisyonu’nda çok ciddi mücadeleler yaptık. İsa Başkan ile Ali Başkan biliyor. Onları konuşturmuyorlardı. Biz konuşturduk. CHP olarak sizlerin temsilcilerini biz konuşturduk. Ancak iş çözülmedi. Maden işçisi yerin altına bir girdi. Yarım günde Türkiye sallandı. İnsanlar heyecanlandı. Sizler yerin altında belki net olarak hissedemediniz ama yerin üzerinde Türkiye heyecanlandı. İktidar da sallandı. Biz buraya geldik. Ali Başkan ile açıklama yaptık. Netice itibariyle iktidar kendine geldi. O yasayı geri çekmek zorunda kaldı.
Siz güçlüsünüz aslında. Çok güçlüsünüz. Bu gücü hissettirmeniz lazım. O zaman istediğiniz sonucu alıyorsunuz. Şimdilik bu durdu. Ama ben eminim bu iktidar devam ederse hem TTK küçülmeye devam edecek hem de özelleştirme yapılacak. Bakanla konuştuk. Soru önergesi verdik. Niyeti özelleştirmeden yana. Bunu kabul etmiyorum. Siz de kabul etmeyin. Yeter artık. Bizim ekmeğimizle aşımızla oynamayın deyin. Benim kardeşim, benim komşum işsizken buraya işçi alın deyin. Bir şey mi istiyoruz. Kömür üretmek istiyoruz. Alın terimizle kömür üretmek, Türkiye ekonomisini ayağa kaldırmak istiyoruz. Bundan daha doğal bir şey olabilir mi?
MADEN ŞEHİTLERİNİ AYIRDILAR
Bir başka mesele biliyorsunuz maden şehitlerimiz var. 5 binin üzerinde maden şehidimiz var. Zonguldak’ın maalesef kaderi diyorlar ama kader değil. İş kazaları engellenebilir. Ama olmadı geçmişte birçok kaza yaşandı ve dayımı amcamı bu kazalarda kaybettim. Alacaağzı’nda Bu acıları biliriz. Burada mağdur olan aileler var Süre sınırı gözetmeden ailelerinde birisini kamuda işe alalım dedik. Maden Şehitleri Derneği Başkanı Çetin Yiğit Başkan ile çalışmalar yaptık. Kanun teklifi verdik. Uğraştık. Sonra getirdiler bir kanun teklifi, içeriğine bir baktık. Süre sınırlaması koymuşlar. Şehitler arasında ayrım yapılmaz ki! CHP olarak o gün konuşmamızı yaptık. Önergemizi verdik. Dedik ki süre sınırlandırması olmaksızın tüm maden şehitlerine sadece Zonguldak’taki değil, Türkiye’deki tüm maden şehitlerinin yakınlarına kamuda bir istihdam olanağı sağlayın dedik. Plan bütçe komisyonunda tamam dediler süreyi kaldıracağız dediler. Genel kurula geldi yasa. Süreyi yine koymuşlar. Bir şekilde çıktı ama eksik oldu. Ailelerin önemli bir kısmı hala mağdur. Biz bunu değiştireceğiz. Bu ayrımı ortadan kaldıracağız.
HER KÖYDEN 15-20 EVE MADENCİ MAAŞI
6 bin 500 norm kadro açığını gidereceğiz. Bizim köylümüzün, bizim Zonguldaklımızın Kandilli’nin, Kdz.Ereğli’nin, Alaplı’nın işe ihtiyacı var. TTK ‘yı yeniden yapılandıracağız. Bu da, her köyden 15- 20 işçi demektir. Her köyden 15-20 eve madenci maaşı girmesi demektir. Geçen akşam Dağlıca’ya gittim. Muhtarımıza sordum. 2 yılda 98 gencimiz köyden ayrılmak zorunda kaldı. HEMA’da çalışıyordu işsiz kaldı. Buraya girmek istedi, olmadı. Geçimini başka yerlerde aramaya başladılar. Dolayısıyla bu sefer daha güçlü destek verin. Hem cumhurbaşkanı adayımız Muharrem İnce’ye hem de CHP’ye. Sayın Muharrem İnce Kdz. Ereğli’nin, Zonguldak’ın sorunlarını en iyi bilen adaydır. Çünkü kendisi sık sık gelip gider. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu da buranın sorunu en iyi bilen lider. Biliyorsunuz buraya da geldi. Sorunları birinci ağızdan dinledi. Biz sorunların tamamını çözeceğiz. TTK’yı da ayağa kaldıracağız. İşçi de alacağız. Maden şehitler aileleri arasındaki ayrımı kaldırıp onları da bir nebze olsun rahatlatacağız. İktidar Ereğli-Alaplı bölgesini unuttu. Buradan aday bile göstermediler. Oysa CHP birinci sırayı Ereğli-Alaplı’ya ayırmıştır. Buranın sorunlarını çözmeye CHP taliptir. Bu şahsıma değil, Kdz. Ereğli’ye-Alaplı’ya verilmiş bir sıradır.
ARALIKSIZ ÇALIŞMAYA DEVAM
TTK Armutçuk Müessesesi’ni ziyaretinin ardından CHP’li Demirtaş, Kdz Ereğli’de köy minibüsleri bölgesinde, iftar sonrasında ise Yalı Caddesi’nde ilçe yöneticileri ve belediye meclis üyeleri ile çalışmaya devam etti.