Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

EREĞLİ FM'E KONUŞTU !

EREĞLİ FM'E KONUŞTU !

Ünlü söz yazarı, besteci şair Aşkın Tuna`dan Ereğli FM`e özel açıklamalar.


Devlerin aşkı, beraber yürüdük biz bu yollarda, sen sevgini bana sakla, fırtınalar, böyle kutlanırmış hep ayrılıklar, kutupta yaz gibi, gülü susuz seni aşksız bırakmam..

Türk müziğine kazandırdığı binlerce eserle, Türkiye’nin en önemli söz yazarı ve bestecilerinden Aşkın Tuna, gönlümüze aldığımız unutulmayan şarkılarının hikayeleri ile; Ereğli FM Yayın Müdürü Arzu Tekin’in hazırlayıp sunduğu Arzu’yla Devri Alem programının canlı telefon bağlantısı konuğu oldu.

 

Arzu Tekin : Merhabalar Aşkın bey, hoş geldiniz.

Aşkın Tuna: Merhabalar, buradan İstanbul’dan Ereğli’ye sonsuz sevgilerimi gönderiyorum. Bizi dinleyen herkese yüreklerince bir gün geçirmelerini diliyorum. Sizin programınıza konuk olmaktan mutluluk duyuyorum. Herkese sevgiler.

Arzu Tekin: Aşkın bey  ne güzel sizi dinleyicilerimizle buluşturmak. Her şeyden önce çok teşekkür ediyorum size. Ereğli FM adına, programım ve tüm dinleyicilerimiz adına. Nasıl güzel bir enerjiyle geldiniz..

Öncelikle nasılsınız? İyi misiniz? Aşkın bey.

Aşkın Tuna: Ben bizi seven insanlarla bir arada olduğum zaman, onlara seslendiğim zaman zaten hep iyi oluyorum. Sizlerin sayesinde de biz, bizi sevenlerle bir araya geliyoruz. Sesimizle ruhumuzla bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz.

Arzu Tekin:  Bazı şarkılar vardır, hiç fark etmeden koşulsuz, şartsız gönlümüze aldığımız. Aslında gold şarkılar olarak da tabir edebiliriz biz bu şarkıları. Aşkın Tuna, Türk müziğine  kazandırdığı binlerce eserle bu şarkıların majör ismi. Sizi kısaca tanıyabilir miyiz? İlk şarkı sözünüzü ne zaman yazdınız?

Aşkın Tuna: Ben yaşantı olarak herkes gibiyim. Sanatçı gibi yaşamayan sizlerden biriyim. Bir de özel hayatım var. Özel hayatımda yalnız kaldığımda sanatçı gibi yaşayan birisiyim. İstanbul’da doğdum ve büyüdüm. Yüksekokulu Ankara Teknik Öğretmen Okulunda okudum. Benim şarkı sözü yazma hikâyem, yıl 1975 Ankara’da her dönemin dev ismi Erol Sayan’la tanıştım. Benim hikâyem Erol Sayan’la tanıştıktan sonra başladı. Elimdeki şiirlerle bir gün kendisine gittim. Ben şarkı sözü yazıyorum dedim. Sağ olsun ilgilendi. Bana sen şarkı sözü falan yazmıyorsun, şarkı sözünün kuralları var. İlk başta bu kuralları öğreniceksin. Hece vezniyle yazman gerekiyor, durakların olması gerekiyor. Ve bana hayatım boyunca hep aklımda olan bir söz söylemiştir. Benim için çok önemlidir. Dedi ki; Aşkın öyle şeyler yaz ki, herkes ilk okuduğunda bunları ben yazarım desin. Ama hiç kimse yazmamış olsun. En çok etkilendiğim şair Orhan Veli. Şairane olmadan şiir yazan bir isimdir. Benim ortaya ilk çıkma dönemlerimde hep şunu savundum. Ben şarkı sözünün Orhan Veli’siyim. İnsanların yabancı olmadığı kelimeleri seçiyorum. Mesela; Öptüm yanaklarından. Bir konuşma sırasında arkadaşım öptüm yanaklarından diye telefonu kapatıyor sürekli. Ve o birisi de sevgili Turhan Taşan’dı. Ben öptüm yanaklarından diye bir şarkı yapacağım dedim. Turhan Taşan’da şarkının bestesini yaptı.

Mesela bir gün Kadıköy’de bir arkadaşımı bekliyorum. Baktım, gecikti. Ya dedim biraz geç kalmadın mı? Ve hemen biraz geç kalmadın mıyı yazdım. Dikkat ederseniz bu şarkıların hepsi konuşur havasındadır. Ne kadar sevdiğimin farkına varmadın mı? Ben de sevdim demeye biraz geç kalmadın mı? Benim en büyük avantajım şair olmaktı. Ben aşk şairiyim, iyi ki de aşk şairi olmuşum. Ben Allah’ın insanları görevlendirdiğine inanıyorum. Ben bazen gece yarıları yazarım şiirlerimi ve sözlerimi. Hep Allaha şükrederim. Bunu bana nasip ettin diye. Ben oturduğum zaman şiir kendiliğinden akıyor ve bu çok güzel, özel bir şey. Bunu hak etmek için de o duygulara layık yaşamak gerekiyor.  İyi bir insan olmak  ve insan gibi yaşamak lazım. Hepimizin birbirimize sevgiden başka vereceğimiz hiç bir şey yoktur. Ben iyi insanları seviyorum. Birbirimize iyilik verelim. Ben başka hiç bir şey istemiyorum.(Mutluluğunu hiç bir zaman başkalarının mutsuzluğu üzerine kurma)bu cümle gençliğimden bu yana benim bir nevi hayat felsefem olmuştur.

Arzu Tekin: Hep yaşanmışlık diyeceğim ama,1500 ü aşkın eser. Adeta okyanus gibi. Eserleriniz yaşanmışlıkların yanı sıra gözlemlere dayalı mı? Ve Türk Sanat Müziği günümüzde sizce eski değerini koruyor mu?

Aşkın Tuna: Yaşamadığınızı yazamazsınız. Aşkı yaşamadan anlatmanız imkansızdır. Ben aşkı şöyle tanımlarım; İlk başta heyecan vardır aşkta. Heyecan daha sonra mutluluğa dönüşür, yavaş yavaş olaylarda yıpranmalar başlar. Büyük aşkların yüzde doksanı en büyük noktasında biter. İnsanlar aslında hayallerine aşık olurlar. Ve sonra onu tanıdıkça hayalindeki insan olmadığını anlarlar. Aşkın sevincini ve acısını yaşamayan bir insanın aşkı anlatması imkânsızdır. Ben bir çok insandan şunu duyarım. Benim duygularımı o kadar güzel anlatmışsınız ki. Ben sizin duygularınızı anlattığım için sizler benim şarkılarımı sevdiniz.

Arzu Tekin: Türkiye’nin en önemli starları; Zeki Müren, Bülent Ersoy, Muazzez Abacı, Emel Sayın, Muazzez Ersoy, Ebru Gündeş, Sibel Can, Cengiz Kurtoğlu, Serdar Ortaç ve bir çok isim, Aşkın Tuna şarkılarını söyledi. Çok özel bir soru belki ama, Aşkın Tuna şarkılarını sizce en iyi kim yorumluyor?

Aşkın Tuna: Türkiye’de bazı sanatçılar şarkıya çok büyük destek veriyor. Mesela Cengiz Kurtoğlu 31 tane şarkımı okumuş.  Cengiz Kurtoğlu şarkıları aşkın başlangıcını ve bitişini anlatan şarkılardır.

Türk Sanat Müziğinin modası geçmez. Müziğe çeşitli zamanlarda bazı akımlar gelmiştir. Gençler rap ve trap gibi tarzlarda daha başarılı. Mesela biz Türkiye’de Kibariye’nin sesini tartışamayız çok büyük sestir. Fakat Kibariye, benim Gülü Soldurmam isimli eserimi okuduğunda o kadar büyük ses getirmedi. Sonrasında Tuğçe Kandemir okudu ve Türkiye’de bu şarkı istediğim yere geldi. Gençlere yeni aranjelerle şarkılarınızı sevdirebilirsiniz .Yine Aşkın şarkıları diye bir albüm çıkardım ve bu albümde çoğunlukla gençlere yer verdim. Bir müzik firması kurdum ve benim eski şarkılarımı genç arkadaşların yorumlarıyla tekrar müzikseverlerin beğenisine sunacağız.

Arzu Tekin: Aşkın Tuna’nın en sevdiği eseri hangisidir?

Aşkın Tuna: “Gülü Soldurmam” canım eşime Pınar’a yazdığım bir sözdür. Ben de yeri ayrıdır. Bunun yanında, Devlerin Aşkı Büyük Olur. İlk defa sizin aracılığınızla paylaşıyorum. Bu şarkım her tarzda yorumlandı. Sadece rock tarzı okunmamıştı. Altan Dalgakıran yorumuyla önümüzdeki aylarda tekrar müzikseverlerle şarkımı buluşturacağız. İlk kez sizinle paylaşıyorum. Ve Emel Sayın’ın sesinden dinlediğimiz, Böyle Kutlanırmış Hep Ayrılıklar .Benim için en özel şarkılardır.

Arzu Tekin: Bence Aşkın Tuna’nın hayatı belgesel tadında beyaz perdeye uyarlanmalı.

Aşkın Tuna: Genelde hep bu tarz projeler yaşarken değil de maalesef daha sonra yapılır.Türkiye’de ve Yurtdışında Aşkın’ın Geceleri adı altında bir program yapıyoruz. Benim şarkılarım söylenirken ben şarkıların ve Aşkın Tuna’nın hikayesinden bahsederim. Mayıs ayında tekrar başlayacağız ve sizleri de görmek isteriz Arzu hanım.

Arzu Tekin: “Kutupta yaz gibi ”isimli şarkınızın hikayesini sizden dinleyebilir miyiz?

Aşkın Tuna : Yedi yıl boyunca bir kıza çıkma teklifinde bulundum. Israrla sürekli soruyordum. Hep hayır dedi.

Ve sonra; Bir güneşe bir de sana bakamam, bir ateşi bir elini tutamam. Bir nefessiz bir de sensiz kalamam. Çöllerde su gibi özledim seni. Kutupta yaz gibi özledim seni..

Arzu Tekin: Sohbetimizi bitirmeden önce, Tunacan Tuna’dan (oğlunuzdan)bahsetmek istiyorum. Türk pop müziğinin genç yeteneklerinden. Suni teneffüs,klarnet,fena karıştım  şarkıları çok sevildi.

Aşkın Tuna: Tunacan şarkı söylemeyi çok seviyor.15 Mart’ta Ahsen Ertosun’la birlikte güzel bir düetle müzikseverlerle buluşacak. Çok çalışıyor ve emek veriyor. Ereğli FM olarak Tunacan’ın şarkılarını Ereğli’ye sevdirdiğiniz için ayrıca teşekkür ederiz.

Arzu Tekin: Aşkın bey Ereğli FM adına, şahsım ve dinleyicilerimiz adına çok teşekkür ederim. Onur duydum sizi ağırlamaktan. Ereğli’ye de bekleriz sizleri inşallah.

Aşkın Tuna: Kdz.Ereğli’ye daha önce gelmedim. Belki benim için bir kayıptı. O kaybımı da gidermiş olurum inşallah sayenizde. Çok mutlu oldum. Benim için çok güzel bir yayındı. Her şeyden önce program boyunca beni çok güzel ağırladınız. Bu sohbeti inşallah karşışıklı, yan yana yapmak dileğiyle. Biz de sizleri İstanbul’a bekleriz. Ereğli’ye bizi dinleyen herkese sevgilerimi gönderiyorum. Ereğli FM e ve size çok teşekkür ederim..

WHATSAPP İHBAR HATTI 24-12-2019

hayran16
gülücük2
şaşkın1
üzgün1
kızgın0
  • Ereğli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
Eda Tunç

01 Mart 2022 - 14:34

Aracımda iken denk geldim ve sohbet bitene kadar dolandım durdum. Tebrikler

Yorum Yazın

Canlı Radyo