Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

ÇALIŞTIRACAK ELEMAN BULAMAYAN ESNAF DERTLİ

ÇALIŞTIRACAK ELEMAN BULAMAYAN ESNAF DERTLİ

www.ereglifm.com.tr -BÖLGENİN NABZI-


Kastamonu'da garson, makineci ve kasiyer olarak çalıştıracak eleman bulamayan iÅŸverenler, teorik eÄŸitimden çok pratik eÄŸitimlerin yapılmasını istiyor. Bazı iÅŸverenler 6 ay önce astıkları 'elaman aranıyor' ilanlarının talep gelmediÄŸi için halen camda asılı kaldığını söylüyor. 
Ä°ÅžKUR Kastamonu Ä°l Müdürlüğü tarafından yapılan 2018 yılı Ä°ÅŸgücü Piyasası Analiz Sonuçlarına göre il bazında en çok eleman ihtiyacı duyulan mesleklerin garson, makineci ve kasiyer olduÄŸu belirlendi. Ä°lde hizmet veren tekstil, restoran ve market iÅŸletmecileri bu sorunun çözülmesi için teorik eÄŸitimden pratik eÄŸitime geçilmesi gerektiÄŸini ifade etti. 315 iÅŸ yeri ile yüz yüze yapılan analiz sonuçları ile eleman sorunları ortaya koyulan iÅŸverenlerden bazıları iÅŸ yerlerinin camlarına astıkları ilanlarını 6 ay geçmesine raÄŸmen kaldıramadıklarını söyledi. 

"EĞİTİM SİSTEMİNİN MUTLAKA UYGULAMALI
SİSTEME GEÇMESİ LAZIM"
 
10 yılı aÅŸkın süredir tekstil sektörü ile uÄŸraÅŸan Abidin Dilek, eleman azlığının önlenmesi için eÄŸitim sisteminde deÄŸiÅŸikliÄŸe gidilmesi gerektiÄŸini söyledi. Dilek, "eÄŸitim sisteminin mutlaka uygulamalı sisteme geçmesi lazım. Kız meslek liselerindeki ustaları oraya alarak bunu iyi bir ÅŸekilde meraklı olan öğrenciler, fırında ekmek piÅŸirmek istiyorsa lokantaya gitsin. Benim gibi tekstilde çalışmak istiyorsa oraya. Kendi sevdiÄŸi yöne yönlendirerek bu ara elaman boÅŸluÄŸunu bu ÅŸekilde kapatabiliriz. Yoksa ara elemanı baÅŸka türlü çözme ÅŸansımız yok" ÅŸeklinde konuÅŸtu. 

"6 AYDAN BERÄ° 'GARSON ARANIYOR'
DİYE YAZDIK AMA BİR TÜRLÜ BULAMADIK"
 
Restoranının camından “garson aranıyor” yazısını 6 ay boyunca indirmediÄŸini belirten restoran iÅŸletmecisi Ä°brahim BulanıkoÄŸlu, "garson talebimiz çok var bizim. 6 aydan beri 'garson aranıyor' diye yazdık ama bir türlü garson bulamadık. Eleman yetiÅŸmiyor, eleman yok. Garson bulamıyoruz, vatandaÅŸ dışarıda geziyor. Ama çalışmaya geldiÄŸinde 'iÅŸ yok' diyor. Gocunuyorlar, bu ÅŸekilde bir ÅŸikayet var. 6 aydan beri ben garson arıyorum bulamıyorum. Garson yok. VatandaÅŸ 16 yaşından 20 yaşına kadar okuyor. 20 yaşına kadar okuduktan sonra askerliÄŸi geliyor. Askerlikten sonra belli bir yaşı geldiÄŸinde meslek sahibi olamıyor. Bu çocuk ne yapıyor okuldan çıktıktan sonra askerden geliyor boÅŸ geziyor. Elinde bir mesleÄŸi yok herhangi bir iÅŸten anlamaz" ifadelerini kullandı. 

"ÜNİVERSİTE OKUDUKLARI İÇİN
 Ä°ÅžLERÄ°MÄ°ZÄ° BEÄžENMÄ°YORLAR"
 
Üniversite mezunlarının iş beğenmediklerini ifade eden 15 yıllık market işletmecisi Cemal Kebeci ise şu sözlerle konuştu:
"Bizim işimiz okulu olmayan daha önce eğitimi olmayan teoride değil de pratikte öğrenilmesi gereken bir meslek kasiyerlik konusunda dönem dönem problemlerimiz oluyor. En büyük problemimiz şudur; gelen arkadaşların birçoğu lisans veya ön lisans mezunu yani üniversite mezunu iki yıllık ya da dört yıllık tabi şimdi farklı beklentiler içindeler. Üniversite okudukları için bizim işlerimizi beğenmiyorlar. Yani öncelikle bu egonun kırılması gerekiyor. Yani olabilir lisans, ön lisans okumuş olabilir ama sonuç itibariyle bizim işimiz de kutsal bir meslek biz burada insanlara hizmet ediyoruz. Alnımızın teri ile para kazanıyoruz. Mesela daha önceden bir sınava girmiş kazanamamış bekleyip bir daha hazırlanan çalışarak gerçek hayatı anlayan yaşayıp başarılı olan bir sürü personelimiz var. Şimdi öğretmen ve hakim olanlar var. Bu da bizi mutlu ediyor."

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

şaşkın2
gülücük0
hayran0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo