Gündem 8 yıl 10 ay 1 gün 14 saat 17 dakika önce 1480
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Bayezid, ani olan her şeyin kalp krizini tetiklediğini ifade ederek, "Enfeksiyonlarda ateşin yükselmesi, kalbin hızlanması, tansiyonun yükselmesi bunların hepsi kalp krizini tetikler. Hızlı kilo vermek de sakıncalı, bu da kalp krizini tetikliyor. Kontrollü olarak doktorun takibinde, kalbin durumunu bilerek kilo vermek gerekiyor" dedi.
Bayezid, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalp hastalıklarının dünyada birinci ölüm nedeni olduğuna dikkati çekerek, özellikle erişkinlerin en çok kalp hastalığından hayatını kaybettiğini dile getirdi.
Kalp damar hastalarının düzenli yürüyüşler yapması gerektiğinin altını çizen Bayezid, şunları söyledi:
"Ama mutlaka her spordan önce bilinmesi gereken iki önemli şey vardır. Kalp kasları uygun mu, kontrol ettirmeli. Kalp kapaklarından veya kalp kaslarından dolayı spor yapmasına engel olacak veya spor yapmasında risk getirecek bir şey var mı? Kalp damarları, yani koroner arterler. Kalp damarlarını bilmeden spor yapmaya kalkanlar veya kalp kası zayıf olanlar ani ölümle karşılaşabiliyor. Onun için risk faktörü olan kişiler düzenli kontroller yaptırmalı."
"Obezite kalp krizini tetikler"
Bayezid, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetmesinin Türkiye için de büyük bir kayıp olduğunu dile getirerek, şöyle dedi:
"Ani olan her şeyin kalp krizini tetikler. Birden gelişen, vücudun metabolizmasının etkilenmesi, kan şekerinin etkilenmesi, oksijen şartlarının azalması, gribal enfeksiyonlar, kronik hastalıklar başta olmak üzere birçok faktör kalp krizinde rol oynuyor. Enfeksiyonlarda ateşin yükselmesi, kalbin hızlanması, tansiyonun yükselmesi bunların hepsi tetikler."
Göğüs ağrısı bulunanların dikkatli olmasını öneren Bayezid, göğsün orta noktasına, boyna, çeneye, sol kola veya her iki kola yayılabilen, eforla ortaya çıkan göğüs ağrılarının kalp damar hastalığının habercisi olabildiğini söyledi.