Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

’BULUŞUMUZ ÖNEMLİ’

’BULUÅžUMUZ ÖNEMLÄ°’

ABD’de iki Türk bilim adamının araÅŸtırması, yaÄŸlı beslenmenin kök hücreyi etkileyerek bağırsak kanseri riskini artırdığını ortaya çıkardı.

ABD’de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (Massachusetts Institute of Technology- MIT) Yılmaz Laboratuvarı’nı kuran Yrd. Doç. Dr. Ömer Yılmaz ile Harvard Ãœniversitesi Tıp Fakültesi’nin Ä°mmünoloji bölümünde doktorasını tamamlamak üzere olan Semir Beyaz, tıp dünyasında yankı uyandıran bir araÅŸtırma gerçekleÅŸtirdi.

Türk bilim adamları Yılmaz ve Beyaz, 9 ila 12 ay, saÄŸlıklı fareleri yüzde 60 yaÄŸlı bir diyetle besleyerek kök hücreler ve obezite baÄŸlantılı kanser arasındaki olası iliÅŸkiyi inceledi. Çalışma sonucunda, yaÄŸlı beslenmenin kök hücre üzerine etkisinin, yaÄŸlı beslenme ve obezite ile kanser arasında uzun zamandır düşünülen iliÅŸkinin sebebi olduÄŸu ortaya kondu.

Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Neden ÅŸiÅŸmanlıkbağırsak kanserini artırıyor?" sorusuna yanıt bulmak üzere yola çıktıklarını anlattı. AraÅŸtırma kapsamında fareleri yaÄŸlı gıdalarla beslediklerini ifade eden Yılmaz, şöyle konuÅŸtu:

"Şu ana kadar iki önemli buluşumuz oldu. Birincisi, şişmanlıkta bağırsakta yetişkin kök hücre sayısı artıyor. İkincisi, bağırsakta kök hücre olmayan hücre, kök hücre özelliklerini kazanıyor. Kök hücrenin önemi, bağırsaktaki bütün hücreleri üretebiliyor olması. Bu kök hücreler zamanla mutasyona uğruyor ve kansere yol açıyor. Şişmanlıkta kök hücre sayısı arttığı zaman kanser olma riski artıyor."

"Bağırsak kanserini önleme çalışmalarına ışık tutacak"

AraÅŸtırma sonucunda elde ettikleri bulguları Nature dergisinde yayınladıklarını ve araÅŸtırmalarının hem derginin hem de bilim dünyasının ilgisini çektiÄŸini belirten Yılmaz, "Çünkü ÅŸiÅŸmanlık ve bağırsak kanseri arasındaki iliÅŸkinin hem hücresel hem de moleküler mekanizmasını ortaya çıkarttık. BuluÅŸumuzun tıp dünyası açısından önemi, bağırsak kanserini önlemeye yönelik çalışmalara ışık tutmasıdır." dedi. 

 

 

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo