Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Bu sene dikkat!

Bu sene dikkat!

Kurban Bayramı’nda, gebe veya damızlık diÅŸi hayvan kesilmesinin yasaklandığı bildirildi.


Edinilen bilgiye göre, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, bu yıl Kurban Bayramı’nda büyükbaÅŸ veya küçükbaÅŸ diÅŸi hayvan kesiminin yasaklandığı belirtildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nce, Valilikler aracılığıyla Ä°l ve Ä°lçe Tarım Müdürlüklerine gönderilen yazıda, bu durumdaki diÅŸi hayvanların, hayvan satış yerlerine giriÅŸlerine ve kurbanlık olarak kesimlerine müsaade edilmemesi yönünde, Ä°l Hayvan SaÄŸlık Komisyonu’nca karar alınması ve alınan kararın titizlikle uygulanması istendi.
Kale, amacı açıkladı…
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Ereğli İlçe Müdürü Doğan Kale de, gazetecilere açıklamasında, amacın damızlık hayvanların kesiminin önüne geçmiş olduğunu söyledi. Ülkenin hayvancılık açısından sıkıntıya düşmemesi için Bakanlığın böyle bir karar aldığını anlatan Kale, şöyle dedi:
“Bakanlığımız, ülkemizin hayvancılık açısından sıkıntıya düşmemesi açısından damızlık deÄŸeri olan hayvanların kesimini bu Kurban Bayramı’nda yasakladı. Kesim ağırlığı erkek hayvanlara verildi. Ancak, damızlık deÄŸeri olmayan diÅŸi hayvanların kesilmesinde bir sakınca yok. Bölgemize de doÄŸu bölgelerinden kurbanlık hayvan getiriliyor. Dolayısıyla ülke genelinde diÅŸi hayvanları korumak amaçlı kurbanlık sevkini de kapattı. Gebe hayvan zaten dinimizce de kurbanlık olarak kesilmesi uygulanmıyor. Ancak genelgede bunun da belirtilmesi gerektiÄŸi için yer verildi.
Bakanlığımızın, damızlık değerlerinde bazı kriterleri var. Mesela 8 yaş üstü olan, ekonomik durumunu tamamlamış hayvanlarda da bir problem yok. Yani bir inekten 5-6 buzağı alındıktan sonra kesiminde bir problem yok. Onun dışında tohumlanan, döl tutmayan hayvanlar var. Bunlar da raporlandığı taktirde kurban olarak kesilebiliyor. Burada da Devlet, suistimallerin önüne geçebilmek için, verilecek raporun, resmi veteriner hekimlerce verilmesini uygun görüyor.
Artık Kurban hareketleri baÅŸlıyor, kurban pazarımız açılacak, komisyon toplantısı yapılacak. Bu toplantıda alınacak kararlara ekleteceklerimiz olacak. DiÅŸi hayvanların, damızlık olmadığına dair resmi raporu olmayan hayvanların ilçeye giriÅŸini engelleyeceÄŸiz.”

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo