Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

BU İLAÇLARI ATIN!..

BU İLAÇLARI ATIN!..

Ecza dolabınızı kontrol edin evinizde bu ilaçlar varsa tehlikedesiniz, Dünya SaÄŸlık Örgütü (WHO) uyarıyor bileÅŸiminde ’Dekstrometorfan’ bulunan öksürük ÅŸuruplarınız varsa çöpe atın, Ä°ÅŸte o ilaçlar

Ecza dolabınızı kontrol edin evinizde bu ilaçlar varsa tehlikedesiniz, Dünya SaÄŸlık Örgütü (WHO) uyarıyor bileÅŸiminde ’Dekstrometorfan’ bulunan öksürük ÅŸuruplarınız varsa çöpe atın. BileÅŸiminde ’Dekstrometorfan’ bulunan öksürük ÅŸuruplarının toplatılmasına karar verildiÄŸi haberleri üzerine SaÄŸlık Bakanlığı’ndan açıklama geldi. 

Dekstrometorfan içeren ilaçlar;

ACTIDEM (Åžurup)

BENAFED (Åžurup)

BENICAL (Åžurup)

BENICAL COLD (Lak Tablet)

BRONKAR-A (Åžurup)

DEFEKS (Åžurup)

DEKSAN (Åžurup)

DORFAN (Åžurup)

METORFAN (Draje)

RHINOTUSSAL Mikropellet Kapsül

RHINOTUSSAL Süspansiyon

TRÄ°ATÃœS (Åžurup)

TYLOL Cold (Åžurup)

VICKS Medinait (Åžurup)

VICKS Vapodry (Åžurup)

WÄ°NTUS (Draje)

SaÄŸlık Bakanlığı Türkiye Ä°laç ve Tıbbi Cihaz Kurumu BaÅŸkanlığı’ndan ilgili yerlere ’çok acele’ koduyla gönderilen resmi yazıya göre; Dünya SaÄŸlık Örgütü’nün (WHO) resmi web sitesinde ’dekstrometorfan’ içeren öksürük ÅŸuruplarının kullanımına baÄŸlı olduÄŸu düşünülen ölümlerle ve ciddi advers etkilerle sonuçlanan olaylar görüldü. SaÄŸlık Bakanlığı, ’dekstrometorfan’ içeren öksürük ÅŸuruplarının kullanılmaması gerektiÄŸini açıkladı. Dünya SaÄŸlık Örgütü’nün (DSÖ) resmi internet sitesinde ’dekstrometorfan’ içeren öksürük ÅŸuruplarının kullanımına baÄŸlı olduÄŸu düşünülen ölümler ve ciddi rahatsızlıklar yaÅŸandığı bilgilerinin yer aldığına dikkat çeken bakanlık, 81 ildeki tüm eczacılara ’çok acele’ koduyla bir yazı gönderdi. Yazıda ’dekstrometorfan’ adlı etken madden yer alan yerli ya da ithal tüm ilaçların piyasadan geri çekilmesi gerektiÄŸi ifade edildi.

Dünya Sağlık Örgütü bu ilaçları yasakladı

SaÄŸlık Bakanlığı Türkiye Ä°laç ve Tıbbi Cihaz Kurumu BaÅŸkanlığı’ndan Ä°laç Endüstrisi Ä°ÅŸverenleri Sendikası, Türkiye Ä°laç Sanayicileri DerneÄŸi, Türk Eczacılar BirliÄŸi, AraÅŸtırmacı Ä°laç Firmaları DerneÄŸi, Ecza Depocuları DerneÄŸi, GeliÅŸimci Ä°laç Firmaları DerneÄŸi ve Tüm Eczacı Kooperatifleri BirliÄŸi’ne ’çok acele’ koduyla resmi bir yazı gönderdi. Ä°laç ve Tıbbi Cihaz Kurumu BaÅŸkan Yardımcısı Güven Artıran imzalı yazıda, Dünya SaÄŸlık Örgütü’nün resmi internet sitesinde ’dekstrometorfan’ içeren öksürük ÅŸuruplarının kullanımına baÄŸlı olduÄŸu düşünülen ölümlerle ve ciddi advers etkilerle sonuçlanan olayların yaÅŸandığı kaydedildi. Konuyla ilgili yapılan araÅŸtırmaların sonucunda olaylara ’levometorfan ile kontamine dekstrometorfan’ içeren öksürük ÅŸuruplarının kullanımının sebep olduÄŸunun düşünüldüğü vurgulandı.        

Dekstrometorfan adlı etken maddenin Konduskar Laboratories Private Limited, Kolhapur, Hindistan’da üretildiÄŸi, buradan ithal edilen dekstrametorfan adlı etken maddenin spesifikasyonlarına uygunluÄŸunun kontrol edilmesi gerektiÄŸi konulu alarm yayınlandığı hatırlatıldı.

Adı geçen üretim yerinden Türkiye’ye dekstrometorfan adlı etken maddenin ithal edilip- edilmediÄŸinin bildirilerek, ediliyor ise ithalatının durdurulması gerektiÄŸinin altı çizilen yazıda ÅŸu ifadelere yer verildi: "Adı geçen üretim yerinden ithal edilen söz konusu etken madde kullanılarak üretilen ürün olup- olmadığının ve/veya adı geçen üretim yerinde üretilmiÅŸ ürünlerinin ithal edilip edilmediÄŸinin bildirilmesi ve varsa kullanılmamasının gerektiÄŸinin, adı geçen üretim yerinde üretilmiÅŸ dekstrometorfan adlı etken madde yer alan yerli ya da ithal tüm müstahzarlarının ithalatının/üretiminin durdurularak, stoklarda bulunanlarının ülkemiz piyasasına verilmemesi ve piyasada mevcut tüm partilerinin, ilgili mevzuat doÄŸrultusunda piyasadan geri çekilmesi ve kurumumuz ile irtibata geçilmesi gerekmektedir."

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo