Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

BİR HAFTADIR SALDIRILAR ARTTI

BÄ°R HAFTADIR SALDIRILAR ARTTI

BAKACAÄžINIZ FOTOÄžRAFLARDAN BAZILARI SÄ°ZÄ° RAHATSIZ EDEBÄ°LÄ°R!


Kastamonu’da son 1 haftada ayı saldırıları arttı. Kış uykusuna yatmaya hazırlanan ayıların saldırıları nedeniyle ÅŸehri korku sardı.
Kış uykusuna yatmaya hazırlanan ve kış uykusu öncesi gereken yiyecekleri depolamak için ormanlık alanda yiyecek bulamayan boz ayılar, yerleşim yerlerine kadar indi. Kastamonu genelinde ayıların saldırdığı 17 büyük hayvan telef olurken, hayvan otlattığı sırada ayının saldırdığı 2 kişi de yaralandı. Büyükbaş hayvanların yanı sıra ayrıca 4 köpek, 1 eşek ve 1 koyun da ayının saldırısı sonucunda telef oldu. Vatandaşların evlerine kadar gelen ayılar köylülerin sebze ve meyve bahçelerine de büyük zarar verirken, içerisinde bal var zannettiği arı kovanlarını parçaladı.

Hayvanlarını otlatmaya, hatta evlerinin önüne çıkmaya korkan vatandaÅŸlar, yetkililerden yardım istiyor. Ayı saldırılarının arttığı sadece son 1 haftada Kastamonu’nun AÄŸlı ilçesinde 3, Araç ilçesinde 2, Azdavay ilçesinde 1, Cide ilçesinde 3, Ä°nebolu ilçesinde 1, Çatalzeytin ilçesinde 3, Küre ilçesinde 1, Åženpazar ilçesinde 1, DoÄŸanyurt ilçesinde 2 olmak üzere 17 büyükbaÅŸ hayvan telef oldu. Sahipleri, kaybolan hayvanlarını ayı parçalarken buldu. Araç ilçesinde 1 ve Cide ilçesinde de 1 olmak üzere hayvanlarını otlatmak için meraya giden toplam 2 kiÅŸi de ayıların saldırısına uÄŸradı. Saldırıya uÄŸrayan 2 kiÅŸi, Kastamonu Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı.

Ayı popülasyonunun en fazla olduÄŸu Kastamonu’da 800 boz ayı bulunuyor
DoÄŸa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü verilerine göre, ayı popülasyonunun en fazla görüldüğü Kastamonu’da yaklaşık 800 boz ayının olduÄŸu tahmin ediliyor. Yüzde 67’si ormanlarla kaplı Kastamonu’da boz ayılar, en çok Küre DaÄŸları Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan AÄŸlı, Küre, Ä°nebolu, DoÄŸanyurt, Cide, Åženpazar, Azdavay ve Pınarbaşı ilçelerinde yoÄŸun olarak yaşıyor. Hemen hemen her gün ayıların saldırısına maruz kalan vatandaÅŸlar, geçimlerini tarım ve hayvancılık ile saÄŸladıklarını belirterek yetkililerden yardım istedi.

Vatandaş evinden dışarıya çıkmaya korkuyor
AÄŸlı ilçesinin geçimini hayvancılıkla saÄŸladığını belirten AÄŸlı Kabacı Köyü Muhtarı Ramazan Turan, “Bütün köylülerimizin önemli geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Arıcılık, seracılık bunlarla geçimini saÄŸlıyorlar. Son 4-5 seneden beri ayı istilasına uÄŸramış durumdayız. Bu sorunu 4-5 seneden beri çekiyoruz. Ayılar bundan 1-2 sene önce seramızı, bahçemizi, meyve aÄŸaçlarımızı mahvetti. Arılarımızın ballarını yiyor. BaÄŸ ve bahçeyi mahvediyor. En son olayda canlı bir tosunumuzu aldı götürdü. KöpeÄŸimiz tosunumuzu ormanda buluyor. Başında da ayı var, telef etmiÅŸ. Biz bunun bir çözümünü istiyoruz. Çok maÄŸduruz. Artık canlı hayvanlara saldırmaya baÅŸladı. Artık kapı önlerine gelmeye baÅŸladı. Hayvanlarımıza, çoluÄŸumuza çocuÄŸumuza sıkıntı oluÅŸturuyor. VatandaÅŸ evinden dışarı çıkmaya korkuyor. Kapımın önüne kadar geldi. Bir müddet sonra ayılar insanlara saldırmaya baÅŸlayacak. Åžu an bir canlı hayvana zarar verdiyse 2 gün sonra bu insana da zarar verebilir. Ä°nsanı da parçalayabilir. Ä°nsanı da telef edebilir. O zaman ne olacak? Önceden bunun önlemini alabilirsek sorunu çözeriz. Bir ÅŸey yapmamız gerekiyor. Yetkililerin burada bizi duyması gerekiyor” dedi.

Son haftalarda ayıların saldırıları arttı
Son günlerde ayıların saldırılarının arttığını söyleyen Veteriner Hekim Sedat Bal, “Bunun yanında sadece hayvanlara olan saldırı eÄŸiliminin deÄŸil ki bundan birkaç ay önce AÄŸlı ilçemizin Dikmen Mahallesi’nde insanların rehin aldığını izledik. Bunların baÅŸlıca nedenleri arasında doÄŸal gıda kaynaklarının azalması yatıyor. Bu yüzden insanların hayvanlarına dahi saldırıyor. Aslında bunların yanı sıra insan olarak bizim de yaptığımız hatalar var. Bunların baÅŸlıca nedenleri yol yapım çalışmaları, madencilik çalışmaları, kesim alanlarının geniÅŸletilmesi ayıların yaÅŸam alanlarını daraltmıştır. Buna baÄŸlı olarak aç kalan hayvanlar illa ki hayvanlara saldırıyor” diye konuÅŸtu.

Aç olan bir ayının önünde ölü taklidi yapmayın, kaçın
Ayıların aromalı yiyeceklerin kokusunu kilometrelerce uzaktan alabildiÄŸini belirten Bal, “Normal ÅŸartlar altında ayılar insanlara zarar verecek eÄŸilimde olan hayvanlar deÄŸildir. Ancak aç kaldıkları zaman tabii ne yapabileceklerini bilemeyiz. Mümkün mertebe ayılar insana zarar vermez. Ancak karşılaÅŸtıkları durumda normal prosedür hareketsiz kalınması ve ölü taklidi yapılmasını söyler. Bu en son noktaya kadar yapılmaması gereken bir ÅŸey. Mümkün mertebe kaçsınlar. Bunların önleminin alınması için bakanlığımızın geniÅŸ çaplı çalışma yürütmesi gerekiyor. Ayıların saldırılarının son günlerde artmasının nedenleri arasında artık malum önümüz kış, kış aylarına girmeden önce ayılar hiperfaji dediÄŸimiz bir döneme giriyor. Bunların aşırı beslenme eÄŸiliminin artması gerekiyor ki kış uykusuna yatacaklar. Bu aslında ayıların elinde olmayan bir neden. Psikolojilerine baktığımız zaman bu hayvan beslenecek. Neyle beslenecek? En yakın yerle beslenecek. En yakın yer dediÄŸimiz neresi? Bu hayvanların aşırı bir koku alma becerileri var. Bu koku alma becerileri arasında aromalı yiyecekler dediÄŸimiz yiyecekler var. Ve kilometrelerce öteden bu kokuyu alabiliyorlar. Ayılar atılan çöpteki aromanın kokusuna dahi gelebiliyorlar. Bu durum biz insanlarla ayıları karşı karşıya getiriyor. Bunların önlemi alınabilir ama yine insanların yapabileceÄŸi bir ÅŸey yok. Yine bakanlık tarafından önlem alınabilir” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"Çok korkuyoruz, can güvenliğimiz yok"
Hayvancılıkla uÄŸraÅŸtığını anlatan köy sakinlerinden 67 yaşındaki Mahide Turan, “ÇoluÄŸum çocuÄŸum için uÄŸraşıyorum. Benim aylığım yok. BaÅŸka çaremiz yok. Bahçeyi boÅŸ verelim, hayvanlarımıza ve bizlere de saldırıyor. Çok korkuyoruz, can güvenliÄŸimiz yok. Büyüklerimize sesleniyorum. Bize yardım etsinler. Kovanlarımızı dağıttı. Bahçemizi dağıttı. Åžimdi de hayvanlarımıza saldırdı. Korkuyoruz, ne yapacağız bilmiyoruz” dedi.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük3
şaşkın1
kızgın1
hayran0
üzgün0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo