Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

BİR DAHA DÜŞÜNÜN!..

BİR DAHA DÜŞÜNÜN!..

Okulların tatile girmesine sayılı günler kala karne konusunda anne babaları uyaran uzmanlar, tepkilerin ve ödüllerin dengeli olması gerektiğine dikkat çekiyor.

 

“Karnenin sonucu her ne olursa olsun anne ve babanın aşırı tepki vermemesi ve çocuÄŸunu ’Senden hiçbir ÅŸey olmaz, baÅŸarısız birisin’ ÅŸeklinde etiketlememesi gerekir. Ä°yi olarak nitelendirilen karnelerin karşılığında da aşırıya kaçmamak, pahalı hediyeler almamak önemlidir.” diye konuÅŸtu.

 

Ãœsküdar Ãœniversitesi NPÄ°STANBUL Hastanesi’nden Uzman Psikolog Duygu Barlas, çocuk ve gençler için yazın gelmesi tatilin habercisi olsa da karne faktörünün çoÄŸu kez kaygı ve strese neden olduÄŸunu söyledi.

 

Karneye bağlı stres ve kaygının çocukta değil, ailelerde de görüldüğünü vurgulayan Barlas, ailelere şu önerilerde bulundu:

 

“Anne ve babaların çocuklarının karnelerine bakarken en çok dikkat etmeleri gereken konu çocuklarını aşırı düzeyde eleÅŸtirmemek olmalıdır. BaÅŸarı odaklı ebeveynlerde sıklıkla gördüğümüz aşırı eleÅŸtiri ve aÅŸağılama çocukların ve gençlerin ruh saÄŸlıklarını olumsuz yönde etkilemektedir.

 

Özellikle “ergenlik” dönemi içerisindeki gençlerin ebeveynleri ile çatışma yaÅŸamalarına ve aile üyelerinin birbirlerinden uzaklaÅŸmasına sebebiyet verebilmektedir. Karnenin sonucu her ne olursa olsun anne ve babanın aşırı tepki vermemesi ve çocuÄŸunu ’Senden hiçbir ÅŸey olmaz, baÅŸarısız birisin’ ÅŸeklinde etiketlememesi gerekmektedir.

 

İyi karnede de denge önemli

Sadece yeterince iyi olmayan karneler karşısında aşırıya kaçılmaması deÄŸil, anne ve baba tarafından iyi olarak nitelendirilen karnelerin karşılığı olarak da aşırıya kaçmamak, pahalı hediyeler almamak önemlidir. Yüreklendirecek bir cümle, istemiÅŸ olduÄŸu ufak bir hediye yahut ailecek gidilecek bir gezinti de bireyin ödüllendirilmesinde yeterli olacaktır.”

 

BaÅŸarıya baÄŸlı sevgi zarar veriyor…

ÇocuÄŸun en büyük ihtiyacı olan ve yetiÅŸkinlik dönemindeki iliÅŸkilerini dahi etkileyebilen “sevilme” ihtiyacının anne ve babası tarafından doÄŸru ÅŸekilde karşılanması gerektiÄŸine de dikkat çeken Duygu Barlas, ÅŸunları söyledi:

 

“Annelerin ve babaların hiç bir koÅŸula baÄŸlı kalmaksızın çocuklarını sevmeleri ve bu sevgiyi aşırı olmayan bir dozda sözel veya davranışsal olarak göstermesi gerekmektedir. ÇocuÄŸu baÅŸarılı, becerikli veya yetenekli olduÄŸu için deÄŸil, sadece onu kendisi olduÄŸu için sevmeniz önemlidir. Sadece uslu ve baÅŸarılı olduÄŸu için sevilen bir çocuk baÅŸkaları tarafından sevilmenin tek koÅŸulunun baÅŸarıya baÄŸlı olduÄŸunu öğrenir. Bu durum ilerleyen yıllarda kiÅŸinin kendisini deÄŸersiz ve önemsiz hissetmesine ve birçok psikiyatrik hastalığa yol açmaktadır.”

 

Karneyi çocuğunuzla beraber değerlendirin

“Anne ve babalar sonucu yeterince iyi olmayan karnelere bakarken eleÅŸtirmek veya yargılamak yerine çocukları ile beraber nedenleri araÅŸtırmalıdır.” diyen Duygu Barlas, ÅŸu önerilerde bulundu:

 

“ÇocuÄŸun dikkat eksikliÄŸinin olması, sene içerisinde duygusal sıkıntılar, riskli arkadaÅŸ iliÅŸkileri, aile içi sıkıntılar yaÅŸaması yahut psikolojik bir rahatsızlığın olması bu duruma sebebiyet vermiÅŸ olabilir. Genellikle iyi ve kapsamlı bir klinik tarama sonucu ortaya çıkartılan dikkat eksikliÄŸi faktörü birçok öğrencinin beklenenin altında performans sergilemesine yol açmaktadır.

Ebeveynlerin karne sonuçlarına odaklanmak yerine çocuklarını yakından gözlemlemesi ve tüm öğrenim yılı içerisinde çocuğun ve ailenin geçirmiş olduğu süreçleri anlamaya çalışması gerekmektedir. Gerektiği noktada profesyonel yardım alınması da önem arz etmektedir.

Ebeveynlerin çocuklarını yakından gözlemlemeleri onları tanıma ve anlama açısından önem taşımaktadır. Her çocuk özeldir ve kendine özgü geliÅŸmiÅŸ becerilere sahip olabilir. Kimi çocuk matematik dersinde geliÅŸmiÅŸ becerilere sahip iken kimi çocuk atletizimde geliÅŸmiÅŸ becerilere sahip olabilir. Küçük yaÅŸlardan itibaren çocuÄŸun tüm becerileri gözlemlenmeli, desteklenmesi gereken becerilere yönelik ufak müdahaleler yapılmalıdır. Daha iyi geliÅŸmiÅŸ beceriler açısından da desteklenmelidir.”

 

KAYNAK:www.milliyet.com.tr

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo