Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Bildiklerinizi unutun, Ereğli’nin tarihi yeniden yazılacak (mı)

Bildiklerinizi unutun, EreÄŸli’nin tarihi yeniden yazılacak (mı)

 Arkeolog Yardımcı Doç. Dr. Hamza Ekmen:
*Karadeniz EreÄŸli’nin sadece Antik ÇaÄŸda’ki Heraclea Pontica kenti ile kalmadığını, EreÄŸli ilçesinin geçmiÅŸinin ve yerleÅŸim izlerinin en azından Geç Kalkolitik ÇaÄŸ’a kadar uzandığını görmüş durumdayız.
*Åžuana kadar, Batı Karadeniz Bölgesi’ndeki en erken, en eski yerleÅŸimlerden birisi ile karşı karşıyayız.
*Çok zengin bulgularla karşılaştığımızı söyleyebiliriz. Çanak, çömlek, akıtacaklı kaplar, kemik ve taş aletler gibi çok çeşitli malzemelerden yapılmış buluntularla karşılaştık.

Karadeniz Ereğli Tarih ve Doğa Derneği üyesi Recep Samuncu:
*Büyük ihtimalle, Ereğli tarihi ile bilinenler unutulacak yeniden yazılacak. Öyle düşünüyoruz.
*Bu olay o kadar büyük ki; Türklerin ilk geldiÄŸi yer zannedildiÄŸi gibi Orta Asya deÄŸildir. Karadeniz’in kuzeyinden Hunlar ile beraber Trakya’dan girdiler. Büyük ihtimalle burada bulunan kalıntılar, buna ışık tutacaktır.

 

                                           EREÄžLÄ°
Zonguldak’ın EreÄŸli ilçesindeki bir maÄŸarada 25 gün önce baÅŸlatılan arkeolojik kazı çalışmaları kapsamında, Karadeniz EreÄŸli’nin sadece Antik ÇaÄŸda’ki Heraclea Pontica kenti ile kalmadığı, EreÄŸli’nin geçmiÅŸi ve yerleÅŸim izlerinin Geç Kalkolitik ÇaÄŸ’a kadar uzandığını bildirildi.
EreÄŸli Müzesi Müdürü Ahmet Mercan’ın baÅŸkanlığında Yrd. Doç. Dr. Hamza Ekme’nin bilimsel danışmanlığında yürütülen kazı çalışmalarının en az 5 yıl süreceÄŸi belirtildi.

Alınan bilgiye göre, Bülent Ecevit Ãœniversitesi (BEÃœ) Arkeoloji Bölümü ve EreÄŸli Müze Müdürlüğü, Bakanlık oluru aldıktan sonra, ilçenin ÇaylıoÄŸlu ve Alacabük Köyleri arasında kalan Ä°nderesi mevkisindeki “Ä°nönü MaÄŸarası’nda” kazı çalışması baÅŸlattı. Çalışmadan haberdar olan EreÄŸli Belediyesi ise BaÅŸkan Hüseyin Uysal’ın talimatı ile tüm imkanlarını arkeologlar için seferber etti. Yürütülen kazılarda, kısa sürede önemli bulgulara rastlandı.
Ä°LK KEZ, EREÄžLÄ° FM’E KONUÅžTU
Bülent Ecevit Ãœniversitesi (BEÃœ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Ãœyesi Yardımcı Doçent Doktor Hamza Ekmen, ÇaylıoÄŸlu Orman Ä°ÅŸletme ÅžefliÄŸi’nde EreÄŸli FM muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz EreÄŸli’nin sadece Antik ÇaÄŸda’ki Heraclea Pontica kenti ile kalmadığını, ilçe geçmiÅŸi ve yerleÅŸim izlerinin en azından Geç Kalkolitik ÇaÄŸ’a kadar uzandığını söyledi. Çok önemli bulgulara rastlandığını, kazı çalışmalarının ise 5 yıl sürebileceÄŸini anlatan Ekmen, şöyle dedi:
“Biz, 2017 yılı sezonunda Ä°nönü MaÄŸarası’nda ilk sezon kazılarını gerçekleÅŸtirmek için buradayız. Ä°nönü MaÄŸarası’nı, geçtiÄŸimiz yıl Heraclea Pontica yüzey araÅŸtırması sırasında ziyaret ettik. Ä°nönü MaÄŸarası, daha önceki yıllarda Selçuk Ãœniversitesi Hititoloji hocalarından Güngör KaraoÄŸuzun çalışmalarında keÅŸfedilmiÅŸ bir maÄŸaradır. O’nun yayınlarındaki bilgilerden hareketle bu maÄŸarayı geçen yıl tekrardan ziyaret etmiÅŸtik. MaÄŸara yüzeyindeki elde ettiÄŸimiz seramik kalıntıları ve diÄŸer objelerden hareketle maÄŸaranın önemini bir kez daha anladık.
Bölgedeki birkaç daha maÄŸara ile birlikte daha önceki yıllarda kazısı yapılan Yassı Kaya MaÄŸarası, Ä°nönü MaÄŸarası, 4 Ä°nler ve Sarmaşık maÄŸaraları düşünüldüğünde Ä°nönü MaÄŸarası’nın Geç Kalkolitik Çağı, Erken Tunç Çağı kültürleri düşünüldüğünde bölgedeki merkez yerleÅŸim olabileceÄŸi kanaatine vardık. MaÄŸaranın bu önemi ve maÄŸaralardaki arkeolojik kazı çalışmalarının azlığı nedeniyle definecilik faaliyetlerini yoÄŸun bir ÅŸekilde gerçekleÅŸmesi nedeniyle EreÄŸli Müzesi ile birlikte Bülent Ecevit Ãœniversitesi olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Ä°nönü MaÄŸarasında bir kazı gerçekleÅŸtirilmesi üzerine baÅŸvuru yaptık. BaÅŸvurumuzun olumlu deÄŸerlendirilmesi neticesinde üniversite Rektörlüğümüz, Karadeniz EreÄŸli Belediyesi ve bilhassa Belediye BaÅŸkanı Dr. Hüseyin Uysal’ın bizzat konuyla yakından ilgilenmiÅŸ olması bize büyük kolaylıklar saÄŸladı.
25 KİŞİLİK EKİP ÇALIŞIYOR
Biz, bu çalışmayı yürütebilmek için Arkeoloji Bölümü öğretimi üyelerinin tamamı projeye dahil oldular. Ãœniversiten 17 arkadaşımızdan oluÅŸan ekibimiz çok çalışıyor. Ayrıca ÇaylıoÄŸlu Köyü’nden de anlaÅŸtığımız işçilerle yaklaşık 25 gündür kazı çalışmalarımızı yürütüyoruz. GeçtiÄŸimiz yıl ulaÅŸtığımız ilk izler ve üzerinde düşündüğümüz sonuçları, bu yıl neredeyse teyit etmiÅŸ durumdayız. Bu baÄŸlamda düşünüldüğünde Karadeniz EreÄŸli’nin, sadece Antik ÇaÄŸda’ki Heraclea Pontica kenti ile kalmadığını ve EreÄŸli ilçesinin geçmiÅŸinin ve yerleÅŸim izlerinin en azından Geç Kalkolitik ÇaÄŸ’a kadar uzandığını görmüş durumdayız. Bu anlamda düşünüldüğünde de ÅŸuana kadar, Batı Karadeniz Bölgesi’ndeki en erken, en eski yerleÅŸimlerden birisi ile karşı karşıyayız. Fakat daha ilk sezonunu geçiren bu ekibin çalışmaları burada en az 5 yıl daha devam edeceÄŸini planlıyoruz. Kazılar ilerledikçe de sonuçlarımız daha kesinleÅŸecek.”
KEMİKLER, ÇANAKLAR, TAŞ ALETLER BULUNDU
Kazılarda çok önemli bulgulara rastladıklarını ifade eden Arkeolog Doç. Dr. Hamza Ekmen, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
EreÄŸli’nin tarihi yeniden yazılacak söyleminden ziyade Karadeniz kültürlerinin çok erken tarihlere ulaÅŸmadığı düşüncesinin bir kenara bırakılıp Karadeniz Bölgesi’nin çok zengin bir arkeolojik potansiyelinin olduÄŸunu, özellikle Batı Karadeniz’in bu anlamda Balkan kültürleri ile çok yakın iliÅŸkiler içinde olduÄŸunu ve bu iliÅŸkinin çok erken tarihlerden itibaren baÅŸlamış olabileceÄŸini düşünmemiz gerekir.
Bugüne kadar çalışmalarımızdaki bulgular ise mağara yaşamı düşünüldüğünde çok zengin bulgularla karşılaştığımızı söyleyebiliriz. Çanak, çömlek, akıtacaklı kaplar, kemik ve taş aletler gibi çok çeşitli malzemelerden yapılmış buluntularla karşılaştık. Bu bulgular bize şunu gösteriyor; İnönü Mağarasında yaşayan sakinlerin yoğun olarak küçükbaş hayvancılıkla uğraştıklarını. Buna bağlı olarak ta büyük ihtimalle mandıracılık faaliyetleri ile geçimlerini sağladıklarını, tarımı bildiklerini anladığımız bulgular var. Öğütme taşları, ezgi taşları, bize bunu net olarak gösteriyor.
Ayrıca kemik işçiliÄŸinde de son derece giriÅŸken olduklarını gösteren kesilmiÅŸ, üretilmek üzere hazırlanmış kemikler bulduk. Kemikten boncuklar, kolye taneleri de böyle bir üretim yaptıklarını bize gösteriyor.”
Ä°nönü Kazısı Bilimsel BaÅŸkanı Yrd. Doç. Dr. Hamza Ekmen, çalışmalara verdiÄŸi destekten BEÃœ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer’e ve EreÄŸli Belediye BaÅŸkanı Dr. Hüseyin Uysal’a teÅŸekkür etiÄŸini sözlerine ekledi.

SAMUNCU: BU OLAY O KADAR BÃœYÃœK KÄ°…
Karadeniz Ereğli Tarih ve Doğa Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Recep Samuncu da, açıklamasında, yapılan kazı çalışmasının çok önemli olduğunu, ilçe tarihinin yeniden yazılabileceğini kaydetti. Samuncu, şu ifadeleri kullandı:
“Ä°nönü MaÄŸarası yüz yıllardır bilinen hatta ’ağıl’ olarak küçükbaÅŸ yetiÅŸtirilen bir maÄŸaradır. Köyler arasında dikkat çeken bir yer deÄŸildir. 2013 yılında, arkadaÅŸlarımızın tavsiyesiyle bu maÄŸaraya uÄŸramıştık. Dernek BaÅŸkanımız Gürdal Özçakır ile beraber ziyaret etmiÅŸtik. 2002 yılına kadar 2 bin senelik olarak bilinen EreÄŸli tarihi, Yassı Kaya MaÄŸarası ile 4 bin yıla (Erken Tunç Devri) çıkmıştı. Ä°nönü MaÄŸarası ile birlikte 4 bin yıldan daha da aÅŸağıya inebileceÄŸini düşünüyoruz. Hatta Türk tarihinden de birkaç kalıntı çıkması bekliyoruz.
Büyük ihtimalle, EreÄŸli tarihi ile bilinenler unutulacak yeniden yazılacak. Öyle düşünüyoruz. Bu olay o kadar büyük ki; Türklerin ilk geldiÄŸi yer zannedildiÄŸi gibi Orta Asya deÄŸildir. Karadeniz’in kuzeyinden Hunlar ile beraber Trakya’dan girdiler. Büyük ihtimalle burada bulunan kalıntılar, buna ışık tutacaktır.
Derneğin diğer yönetim kurulu üyesi Ahmet Turgut ise çalışmaları yakinen takip ettiklerini söyledi.

Bildiklerinizi unutun, EreÄŸli’nin tarihi yeniden yazılacak (mı)

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

hayran1
gülücük0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
Recep Güneş

25 Temmuz 2017 - 13:49

Şafak,ne güzel dile getiriyorsun ama yağmacılar duyarsa heme talana başla

Yorum Yazın

Canlı Radyo