Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Beynimizi Mutlu Olmak İçin Eğitmenin 3 Yolu

Beynimizi Mutlu Olmak İçin Eğitmenin 3 Yolu

Bilimsel yöntemleri kullanarak, zihninizi mutlu veya mutsuz olmak için eğitebilirsiniz. Bunun için herkesin kolayca uygulayabileceği 3 yöntem var.

Bütün gün hata kollayan ve zihnini tamamen olumsuzluklara yönelten insanlar, yalnızca iÅŸ hayatında deÄŸil, özel yaÅŸamında da sadece olumsuzlukları görüyor. Psikiyatrist Martin Seligman’a göre örneÄŸin vergi müfettiÅŸleri günlerini evraklar arasında hata arayarak geçirdiklerinden, evlerine dönünce de özel hayatlarında hata aramaya baÅŸlıyorlar. Avukatlar da diÄŸer meslek gruplarına oranla yüzde 3 oranında daha fazla depresyon yaşıyor. Devamlı bir açık kollamak için tetikte olmaları, özel hayatlarında felakete yol açabiliyor. Peki zihnimizi bu karamsar bakış açısından kurtarmanın bir yolu yok mu? Seligman’a göre çok basit 3 yolu var:

BUGÃœN NE YAÅžADIM?

AraÅŸtırmalar gösteriyor ki, her gün ’yolunda giden 3 iÅŸi’ not etmek, uzun vadede hayatta büyük farklılıklara yol açabiliyor. Seligman öneriyor: "Önümüzdeki hafta boyunca her akÅŸam 10 dakikanızı bu egzersize ayırmanızı tavsiye ediyorum. O gün ’iyi olan’ 3 ÅŸeyi not edin. Düşünmeniz yetmez; mutlaka yazmanız gerekiyor. Bu 3 ÅŸeyin hayatınızı derinden etkilemesi gerekmiyor. ’Kocam bugün bana dondurma aldı’ bile olabilir. Tek kriter; sizin için gerçekten önemli olması! Yazdıktan sonra kendinize ÅŸu soruyu sorun: ’Bu niçin yaÅŸandı?’ Bu soruyu kendinize tekrar tekrar sorun ve cevaplar bulun. Unutmayın ki yaÅŸlı insanların gençlere oranla daha mutlu olmasının sebebi; hayatlarında sadece iyi ÅŸeylere odaklanmaları ve kötüleri önemsememeleridir."

"BEN ONDAN DAHA Ä°YÄ° DURUMDAYIM"

Bugüne kadar muhtemelen pek çok kez, "Kendini baÅŸkalarıyla kıyaslama" nasihatını duymuÅŸsunuzdur. Ancak bunun insana kendini kötü hissettireceÄŸi inanışı tamamen yalan. AraÅŸtırmalara göre, kendinizden daha kötü durumda olan kiÅŸilerin hayatlarına bakıp "Benim hayatım daha iyi" demek, gerçekten iyi hissettiriyor. Toronto Ãœniversitesi’nden Psikiyatrist Philip Bauer: "Bizden daha iyi durumdaki insanlarla kendimizi karşılaÅŸtırmaya eÄŸilimliyizdir; halbuki tam tersini yapmak kiÅŸiyi daha iyi hissettirir" diyor. 

KENDİNİZE GERÇEKLERİ SÖYLEYİN

GeçmiÅŸinize bakış açınız doÄŸru deÄŸilse, büyük ihtimalle depresyondasınız. Psikoterapistler bu durumdaki insanlara, hayat öykülerini yargılamadan deÄŸerlendirmelerini öneriyor. Objektif bir bakış açısıyla tekrar düşünmek, çoÄŸunlukla medikal tedaviden iyi sonuç veren bir yöntem. Psikiyatrist Michele Crossley’e göre depresyonun sebebi çoÄŸunlukla ’hayatımız hakkında yalan yanlış inanışlarımızdan’ kaynaklanıyor. Kendimizle ilgili uydurduÄŸumuz, uydurmakla da kalmayıp düpedüz inandığımız yalanlar, psikolojik sorunlara yol açıyor. Psikoterapi bilimi, mutsuz insanlara kendi hayatlarındaki ’doÄŸruları’ göstermekle yükümlü. Ve bu yıllardır iÅŸe yarayan bir yöntem... Peki nasıl yapacağız? Çok basit: GeçmiÅŸte yaÅŸanan olayları objektif olarak tekrar düşünüp yeniden deÄŸerlendirerek ve bize olumlu görünen yönlerine daha çok odaklanarak... Bir süre sonra bu iÅŸi hayatınızın bir parçası haline getirip ’farkında olmadan’ yapmaya baÅŸladığınızda, saygınlığınızın arttığını da göreceksiniz. 

 

 
Kaynak: Haber Kaynağı
WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo