Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Batı Karadeniz’i de tehdit ediyor!

Batı Karadeniz’i de tehdit ediyor!

Fındıkta külleme hastalığı, Batı Karadeniz’i de tehdit ediyor


Dünya fındık üretiminin yüzde 73’nü, ihracatının ise yüzde 75’sını elinde bulunduran Türkiye’de, son yıllarda görülen ‘külleme’ hastalığının, DoÄŸu Karadeniz’den Batı Karadeniz’e doÄŸru yayıldığı bildirildi.
Tarım Teknik Uzmanı Erol Yılmaz, Son 3 yıldır fındık bahçelerinde görülen ‘külleme’ hastalığı, üreticileri endiÅŸelendirdiÄŸini ve rekolteyi etkilediÄŸini söyledi.

Zonguldak Alaplı Ä°lçesinde Teknik Tarım üzerinde danışmanlık veren Erol Yılmaz, yaptığı açıklamada, bir mantar hastalığı olan küllemenin son günlerde Batı Karadeniz bölgesinde olduÄŸu gibi Alaplı bölgesinde etkili olan mevsimsel dengesizlik nedeniyle hızla yayılma gösterdiÄŸini belirtti. 
Hastalık Batı Karadeniz’e doÄŸru yayılıyor 
Ä°lk olarak DoÄŸu Karadeniz’de görülen ‘külleme’ hastalığının Batı Karadeniz’e doÄŸru yayıldığını, özellikle sahil kesimler baÅŸta olmak üzere Alaplı bölgesinde geçen sene olduÄŸu gibi yıl fındıkta külleme yaÅŸandığını ve bu durumun bahçelerin büyük kısmının hastalığın etkisi altında bulunduÄŸuna iÅŸaret eden Yılmaz, “Son günlerde fındıkta külleme ile ÅŸikayetleri çok almaya baÅŸladık. Özellikle birkaç gündür etkili olan yağışlar hastalığın yayılma hızını artırdı. Åžuanda bahçelerimizin büyük kısmı bu hastalığın etkisi altında” dedi. 
Hastalığın yeni mahsul fındıkta dökülmelere yol açtığını, bunun da kendilerini endiÅŸelendirdiÄŸini ifade eden Yıldırım, "Karadeniz Bölgesinde Son 3 yıldır hastalık fındık için en tehlikeli konu haline geldi. Özellikle iki yıldır baÅŸ gösteren külleme hastalığı üzerinde çok daha büyük etkiye yol açan bir türüyle mücadele ediyoruz. Külleme hastalığı nedeniyle fındık ürününde kayıplar baÅŸlamış. Hızla da artıyor.iyi bir ot mücadelesi ve zamanında külleme ilaçlama yapmazlarsa fındık bahcelerimizin geleceÄŸinden ümitli deÄŸilim.eÄŸer bu böyle devam edecekse ürettiÄŸimiz fındığın çoÄŸu çürüğe çıkacaktır. Ve tüccar tarafından randıman tarafından düşük olarak alınacaktır. Bu da gelir kaybına yol açacaktır" diye konuÅŸtu. 
GeçtiÄŸimiz yıl külleme hastalığının fındık rekoltesinde ciddi kayıplara neden olduÄŸunu kaydeden Yılmaz, “Hastalığın bu yıl da rekoltede kayıplara yol açmasından endiÅŸe ediyoruz. Ãœreticilerimizden külleme hastalığını mutlaka ciddiye almalarını ve acil olarak bahçelerde zirai ilaçlama yapmalarını istiyoruz” deÄŸerlendirmesinde bulundu. 
Fındık rekoltesinin yüksek olmasını bekliyoruz 
Bu yıl Alaplı bölgesinde ocaklardaki dallarda fındık, geçen yıla göre fazla olduÄŸunu ve fındık rekoltesinin yüksek olacağının beklendiÄŸini dile getiren Erol Yılmaz, fındık üreticilerinin bahçeleriyle ilgilenmelerinin önemi üzerinde durarak, gerekli bakım iÅŸlemleri ile birlikte, külleme baÅŸta olmak üzere hastalıklarla mücadele etmenin üreticilerin yüzünü güldüreceÄŸini ifade etti. 

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük4
şaşkın1
kızgın1
hayran0
üzgün0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo