Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

Batı Karadeniz Bölgesi’nde ilk kez karaciğer nakli yapıldı

Batı Karadeniz Bölgesi’nde ilk kez karaciğer nakli yapıldı

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi bir ilke daha imza attı


Batı Karadeniz Bölgesi’ndeki ilk karaciÄŸer nakli Zonguldak Bülent Ecevit Ãœniversitesi SaÄŸlık Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi’nde 67 yaşındaki emekli maden işçisine gerçekleÅŸtirildi. 
Batı Karadeniz Bölgesi’nin saÄŸlık üssü konumundaki Zonguldak Bülent Ecevit Ãœniversitesi saÄŸlık alanında bölge genelinde yeni bir baÅŸarıya daha imza attı. Bu kapsamda Zonguldak ve Batı Karadeniz Bölgesi’ndeki ilk karaciÄŸer nakli gerçekleÅŸtirildi. 
Ãœniversite Hastanesi Organ Nakil Merkezi tarafından 22 AÄŸustos Cuma günü, SaÄŸlık Bakanlığı Ulusal Organ ve Doku Nakil Koordinasyon Merkezi bünyesinde kayıtlı ve hastanede karaciÄŸer yetmezliÄŸi nedeni ile takip edilen 67 yaşındaki Åžaban Özdemir’e beyin ölümü gerçekleÅŸen kadavradan alınan karaciÄŸer baÅŸarılı bir operasyonla nakil edildi. 
6,5 saatlik baÅŸarılı operasyon 
Zonguldak Bülent Ecevit Ãœniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Ãœyesi Dr. Yusuf Günay, Dr. Yücel Karadere, Dr. AktuÄŸ Buzkan, Dr. Emre Karadeniz ve Anesteziyoloji ve Reanimasyon Öğretim Ãœyesi Dr. Dilek Okyay, Dr. Duygu Kocakulak ve Dr. Bahar Say'dan oluÅŸan ekip, 6,5 saat süren baÅŸarılı bir operasyonla nakli gerçekleÅŸtirildi. 
Nakil sürecini aktaran Dr. Yusuf Günay, “Bu hastamız 67 yaşında erkek hasta, sarılığa baÄŸlı karaciÄŸer yetmezliÄŸi vardı. Biz 4 gün önce beyin ölümü gerçekleÅŸen bir kiÅŸiden aldığımız organı naklettik. Bugün dördüncü gündeyiz. Hastamızın genel durumu oldukça iyi. Nakli yaptığımız karaciÄŸer çalışıyor. Fonksiyoneldir. Åžu an hastamızın herhangi bir sıkıntısı yok. Her ÅŸey böyle giderse bir hafta sonra hastamızı taburcu edeceÄŸiz. Merkezimiz karaciÄŸer ve böbrek nakline baÅŸlamıştır. Bu konuda baÅŸta Valimiz, Rektörümüz ve baÅŸhekimimiz olmak üzere herkese teÅŸekkür ediyorum” dedi. 
Genel Cerrahi Bölümü Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Selim Aydemir de “Aslında ciddi boyutta bir hizmet veriyoruz. KaraciÄŸer yetmezliÄŸinde ciddi medikal tedavilerimiz var artık. Pek çok konuda da baÅŸarılıyız. Ama belirli bir noktaya geldikten sonra artık medikal tedavide fayda saÄŸlayamıyoruz. Bu noktada artık son evreye geldikten sonra cerrahi nakil gerekiyor” diye ifade etti. 
KaraciÄŸer yetmezliÄŸi yaÅŸayanlara umut oldu 
ZBEÃœ SaÄŸlık Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ali Borazan yaptığı açıklamada, uzun zamandır organ nakliyle ilgili çalışmalar yaptıklarını belirterek, karaciÄŸer nakliyle ilgili tüm çalışmaları tamamlayarak bu konuda ruhsatı aldıklarını söyledi. Prof. Dr. Borazan, nakil merkezinin, ülkemizde karaciÄŸer yetmezliÄŸi olan hastalara büyük umut olduÄŸunu söyledi. Borazan, “Bölgemizde saÄŸlık alanında hizmet bekleyen, organ yetmezliÄŸi geliÅŸen hastalarımızın naklini gerçekleÅŸtirerek normal saÄŸlıklı bireyler gibi yaÅŸamlarına devam edecektir. Bunun da ötesinde nakil merkezimizde olmasından dolayı diÄŸer nakil merkezlerinde olan hastaların takibi artık nakil merkezimizde yapılabilecektir. Bu süreç uzun bir süreç. Rektörümüz göreve baÅŸladığından beri bizzat yakın takip ve ilgileriyle süreci hızlandırdık. Nakil bekleyen diÄŸer hastalarımızın da nakil için sıraya girmelerini bekliyoruz. Emin ve güvenli bir ÅŸekilde diÄŸer illerdeki hastalarımız rahatlıkla buraya sıralarını aldırabilirler” ÅŸeklinde konuÅŸtu. 
“Bölgemiz için çok önemli bir geliÅŸme” 
Zonguldak Bülent Ecevit Ãœniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı da ilk kez gerçekleÅŸtirilen karaciÄŸer nakli ile hastanenin birçok hizmette olduÄŸu gibi organ naklinde de öncü olduÄŸunu ve bölgede halkın saÄŸlığına ciddi katkılar saÄŸlayacağını belirterek nitelikli saÄŸlık hizmeti sunma gayretlerini sürdüreceklerini söyledi. 
Prof. Dr. Çufalı, “Hastanemizde organ nakil merkezimiz, ilk defa olarak Batı Karadeniz Bölgesi içerisinde karaciÄŸer nakli gerçekleÅŸtirdi. Bu nakil merkezimizin açılması için yoÄŸun bir çaba gösterdik. Ekip arkadaÅŸlarımızla beraber açıldıktan sonra da ruhsatlandırdıktan sonra da organ verebilecek yakınları bekledik. Geçen hafta bu da gerçekleÅŸti. Bütün ekibimiz ilk defa bu bölgede karaciÄŸer nakli gerçekleÅŸtirdi. Çok önemli bir geliÅŸme, hastanemiz için de öyle. Hastanemiz birçok açıdan ilkleri gerçekleÅŸtiriyor. Bundan sonra da gerçekleÅŸtirmeye devam edecektir” dedi. 
SaÄŸlık Uygulama ve AraÅŸtırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Åženay Özdolap yaptığı açıklamada, ‘‘Organ ve doku bağışı bilincinin geliÅŸtirilmesi, halkın bilinçlendirilmesi ve organ bağışı konusundaki önyargılarının yıkılması, hem organ ve doku temini seviyesinde hem de organ ve doku nakli hizmetinin sürdürülebilmesinde son derece önemli rol oynamaktadır. Merkezimiz organ nakli konusunda ileri düzey bilgi ve teknoloji gerektiren bir alt yapıya sahiptir. Bugün de bu birikimin haklı gururunu sizlerle paylaÅŸmanın sevincini yaşıyoruz. Åžunu bilmek gerekir ki, bağışlanan her organ yeni bir hayata verilen candır’’ dedi. 
“Bölgemiz ve insanımız için gurur vesilesidir” 
Organ nakli yapılan hastayı ziyaret ederek ‘geçmiÅŸ olsun’ dileÄŸini ileten Zonguldak Valisi ErdoÄŸan BektaÅŸ da gazetecilere ÅŸu açıklamalarda bulundu: 
“Batı Karadeniz Bölgesi’nde tek organ nakli yapılan hastane bizim üniversitemizin tıp fakültesinin hastanesi. Genişçe bir ekip var. Rektörlüğümüz ve baÅŸhekimimizin katkılarıyla ilk karaciÄŸer nakli gerçekleÅŸmiÅŸ oldu. KaraciÄŸer nakli benim dışarıdan bilgilerime göre oldukça zor bir nakildir. Organ nakilleri içerisinde zor olanlardan birisidir. Ekibi kutluyoruz. Bu iÅŸin birkaç yönü var. Åžehrimize ait bir kurumda böyle bir baÅŸarının ortaya çıkartılması bölgemiz için, ÅŸehrimiz ve insanımız için bir gurur vesilesidir. Organ bekleyen insanlarımız var. Onlara yeni bir çözüm kapısı açılmış olması da önemli. Hep Ankara, Ä°stanbul gibi yerlerde bu iÅŸleri kovalıyorken artık böbrek ve karaciÄŸer nakli bekleyen hastalarımızın bir gözü bir kulağı da bu saatten sonra Zonguldak’ta olacak.” 
Organ nakli yapılan hastanın önümüzdeki hafta taburcu edileceÄŸi öğrenildi. 

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük6
hayran1
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo