Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

BACAK BACAK ÜSTÜNE ATMAK TEHLİKELİ!.

BACAK BACAK ÃœSTÃœNE ATMAK TEHLÄ°KELÄ°!.

RADÄ°KAL - ÇoÄŸumuz, hele ki Ã§alışırken oturanlar sık sık bacak bacak üstüne atarak belirlediÄŸi bir pozisyonda oturur. Peki bacak bacak üstünde oturmak saÄŸlığımızı nasıl etkiliyor? BBC  Dergi’den Claudia Hammond bu konuda bir makale kaleme aldı. BBC Türkçe’den paylaşıyoruz: 

Uzun süre aynı pozisyonda oturmak bacak ve ayaklarda uyuÅŸmaya neden olabilir. Çünkü bacak bacak üstüne atıldığında dizin arkasında bulunan ve bacakların alt kısmı ile ayaklarda hissi saÄŸlayan peroneal sinir üzerine baskı uygulanır. Fakat bu ÅŸekildeki uyuÅŸma geçicidir. Belli bir pozisyonda saatlerce sabit durmak peroneal sinir paralizine yol açabilir. Bu durumda ayağın ön kısmı ile ayak parmakları hareket ettirilemez. Güney Kore’de bu hastalarla ilgili notlar incelendiÄŸinde nedenler arasında bacak bacak üstüne atmak görülmemiÅŸ, ancak uzun saatler yerde baÄŸdaÅŸ kurarak oturmak görülmüştü. Herhangi bir rahatsızlık hissedildiÄŸinde pozisyon deÄŸiÅŸtirme söz konusu olacağı için uzun süreli uyuÅŸmaların bacak bacak üstüne atmaktan kaynaklanması pek de mümkün deÄŸildir.

 

YÃœKSEK TANSÄ°YON RÄ°SKÄ°


Peki tansiyon üzerinde etkisi var mıdır? SaÄŸlık görevlileri tansiyonunuzu ölçerken kolunuzu masa üzerine koyarak serbest bırakmanızı, bacak bacak üstüne atmadan tabanlarınızı yere koymanızı ister. Çünkü bacak bacak üstüne atmak tansiyonun geçici olarak biraz yükselmesine neden olabilir. 
2010’da yapılan yedi araÅŸtırmada bacak bacak üstüne atmanın tansiyonu yükselttiÄŸi görüldü; ancak baÅŸka bir araÅŸtırmada ise bunun herhangi bir etkisine rastlanmadı. Fakat bunlar küçük araÅŸtırmalar olup bir kez tansiyon ölçümüne dayanıyordu. Oysa 
Ä°stanbul ’da yapılan daha geniÅŸ çaplı bir araÅŸtırmada bacak bacak üstüne atılmışken alınan ölçümlerin daha yüksek çıktığı, normal oturma pozisyonuna geçtikten sonra tansiyonun eski haline döndüğü görüldü. En fazla artış ise yüksek tansiyon tedavisi gören insanlarda olmuÅŸtu.

 


PIHTILAÅžMA RÄ°SKÄ°


Buna dair iki açıklama öne sürülüyor. Birincisi, bir dizi diÄŸerinin üzerine atma sonucu bacaklardaki kan göğse yönelerek kalpten daha fazla kan pompalanmasına, bu ise tansiyonun yükselmesine neden olur. Ä°kincisi ise bu artışı, eklemleri hareket ettirmeden bacak kaslarının hareket etmesi nedeniyle damarlardan geçen kanın damar üzerindeki baskısını artırmasına baÄŸlıyor. 
Hollanda’da yapılan bir deneyde birinci açıklamayı doÄŸrulayan sonuçlar elde edildi. Yani bacak bacak üstüne atıldığında daha fazla kanın kalbe gitmesi nedeniyle tansiyon yükseliyordu.
Fakat bu artış geçici oluyor, uzun dönemli bir sonuca yol açmıyordu. Ancak kan pıhtılaşması riski olanlara bacak bacak üstüne atılı halde uzun süre oturmamaları, aksi halde pıhtılaşma riskinin artacağı uyarısı yapılıyor.

VARİSE YOL AÇAR MI?
Bacak bacak üstüne atmak varise yol açar mı? Kan damarlarındaki minik kapakçıklar kanın yanlış yönde geri akmasını önler. Fakat bunlar zayıflayıp gerildiğinde kan birikmesi ve damar genişlemesi sonucu oluşan varisler ortaya çıkar. Bacak bacak üstüne atmanın önemli bir etken olduğu kanıtlanmış değildir. Varis oluşumunda genetik faktörün de kısmen etkili olduğu sanılıyor.

EKLEMLERE ETKÄ°SÄ°
Bacak bacak üstüne atmak damarları, tansiyonu ve sinirleri uzun vadeli olarak etkilemiyorsa eklemler üzerinde olumsuz etkileri var mı? 
Bir araÅŸtırma, bu ÅŸekilde üç saatten fazla oturanların öne eÄŸilip omuzlarını içe doÄŸru bükme eÄŸilimi göstereceÄŸi sonucuna varmıştı. Fakat burada kiÅŸilerin kendi tahminleri esas alınmıştı. Ã‡oÄŸu insan bacak bacak üstüne atarken saÄŸ bacağını sol dizinin üstüne atarak oturur. Rotterdam’da yapılan bir araÅŸtırmada ise bacak bacak üstüne atılıyken pelvisin aldığı pozisyona göre, kalça ekleminin arkasındaki piriformis kasının uzadığı, bunun ise karın kaslarının sıkılmasıyla aynı etkiyi yaratarak pelvik eklemlerin istikrarını artırdığı gözlendi.
Kısacası, bacak bacak üstüne atarak oturmayı rahat buluyorsanız, uzun süre bu pozisyonda kalmamak kaydıyla size zararı olmayacağını bilerek gönül rahatlığıyla oturabilirsiniz. (BBC) 

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo