Kdz Ereğli Haber - Eregli FM Gazetesi

AZ UYKU ÇOCUKLARDA OBEZİTEYE YOL AÇABİLİR

AZ UYKU ÇOCUKLARDA OBEZİTEYE YOL AÇABİLİR

UYKUDER Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zerrin Pelin, özellikle çocuklarda uyku süresinin azalmasının konsantrasyon güçlüğü, davranışsal ve hafıza problemleri ile obeziteye yol açtığını belirtti.

Uyku Derneği (UYKUDER) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zerrin Pelin, özellikle çocuklarda uyku süresinin azalmasının konsantrasyon güçlüğü, davranışsal ve hafıza problemleri ile obeziteye yol açtığını belirtti. 

Pelin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuklar için uykunun en az onların beslenme ve güvenli bir ortamda yaşamalarını sağlamak kadar önemli olduğunu söyledi.

Ebeveynlerin uzun çalışma saatleri, okul saatlerinin uzunluğu, okul sonrası aktivitelerin varlığı ile günlük hayatla ilişkili diğer birçok faktörün çocuklarda gündüz uykularının atlanmasına yol açtığına vurgu yapan Pelin, gece uyku saatlerinin ötelenmesinin sabah erken kalkışlara yol açtığını, bunun da çocukların yeterli sürede ve rahatlıkta uyumalarını engellediğine işaret etti.

Pelin, çocuklarda uykuyla ilgili sıkıntıların yüzde 20-40 arasında görüldüğünü, uykuya dalma ve sürdürme güçlüğü, gece terörü, kabus bozukluğu ve toplam uyku süresinde kısalma gibi problemlerin yer aldığını belirterek, "Bu problemlerin ortaya çıkması çocuklarda konsantrasyon güçlüğüne, davranışsal ve  hafıza problemleri ile obeziteye yol açtığı çalışmalarla gösterilmektedir" dedi.

Bilgisayar ve TV uykuya dalma güçlüğüne neden oluyor

Son yıllarda ailelerin çok küçük yaşlardan itibaren çocuklara cep telefonu, tablet, bilgisayarlar ve benzeri araçlardan çizgi film seyredilmesine izin verdiğine işaret eden Prof. Dr. Pelin, şöyle dedi:

"Özellikle hava karardıktan sonra bu cihazların kullanımı ve TV seyredilmesine izin vermek çocuklarda uykunun geç saatlere kaymasına neden olmakta, bu da ihtiyaçları olan süreden daha az süre uyumalarına yol açmaktadır. Bilgisayar ve televizyon gibi cihazlar akşam saatlerinde melatonin salınmasına engel olduğundan bu çocukların hem uykuya dalmaları hem de uykuyu kaliteli bir şekilde sürdürmeleri güçleşmektedir. Ayrıca çocukların seyrettikleri çizgi film içerikleri gece içerisinde korkuya zaman zaman da kabus bozukluğu adını verdiğimiz kötü rüyaların görülmesine neden olmaktadır." 

 

 

WHATSAPP İHBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • Ereğli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo