Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

DİKKAT!.

 DÄ°KKAT!.

Uzmanlar, sağlık problemi bulunmayan kişilerin, bayram süresince günlük 90- 120 gramı geçmemek kaydıyla et tüketmesini önerdi.

Kurban Bayramı’nda ÅŸeker ve ÅŸekerli besin tüketiminin yanı sıra et tüketiminin arttığını; ÅŸiÅŸmanlık, yüksek tansiyon, kalp- damar, mide ve ÅŸeker hastalığı olan kiÅŸilerin beslenmelerine dikkat etmesi gerektiÄŸini söylüyor.

 Kurban Bayramı’nda beslenme düzeninde büyük deÄŸiÅŸiklik meydana geldiÄŸine deÄŸinen Uzmanlar, "Kırmızı et, toplumumuzda sık tüketilen bir besin olmadığından bayramda aşırıya kaçmak, saÄŸlık problemlerine yol açabilir. Bayram süresince kırmızı et tüketim miktar ve sıklığındaki artışa baÄŸlı olarak günlük almamız gereken miktardan fazla doymuÅŸ yaÄŸ, kolesterol ve protein alırız. Bu durum özellikle kalp- damar hastaları, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastaları için risk oluÅŸturmaktadır" ifadelerini kullanıyor.

 

KURBAN ETÄ° HEMEN TÃœKETÄ°LMEMELÄ°

SaÄŸlık problemi bulunmayan kiÅŸilerin bayram süresince günlük 90- 120 gramı geçmemek kaydıyla et tüketmesini öneren Diyetisyen Hülya Kamarlı, "Kurban Bayramı’nda yapılan yanlışlıkların başında etin kesildikten hemen sonra tüketilmesi gelmektedir. Kurbanlık hayvan ilk kesildiÄŸinde ölüm sertliÄŸi olarak adlandırdığımız sertlik oluÅŸur. Bu sertlik hem etin piÅŸirilmesinde hem de sindiriminde zorluk yaratır. Midede ÅŸiÅŸkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olacağı için et soÄŸuk ortamda en az 24 saat bekletildikten sonra tüketilmeli" dedi.

NASIL PİŞİRMELİYİZ

Etin tüketilen miktarları kadar pişirilme yöntemlerinin de önemine dikkat diyetisyen Hülya Kamarlı, "Et pişirilirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, buğulama, ızgara ya da fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Et mangalda pişirilecekse de direkt ateşe maruz bırakılmamalı. Ateşe maruz kalarak kömürleşen ette kanserojen madde oluşmakta. Ayrıca etin ateşe yakın olması B1, B12 ve folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açar. Bu nedenle pişirilen et ile ateş arasında 15 santim mesafe bırakılmalı" diye konuştu.

KURBAN ETÄ° NASIL TÃœKETÄ°LMELÄ°

Etin E ve C vitamini içermediÄŸini de kaydeden Kamarlı, bu nedenle mutlaka sebzeyle birlikte piÅŸirilmesi ya da yanında C vitamin yönünden zengin taze sıkılmış meyve suyu, salata veya sebzeler tüketilmesini önerdi. Etle yapılan yemeklerin kendi yağıyla piÅŸirilmesini ve ilave yaÄŸ eklenmemesi gerektiÄŸine deÄŸinen diyetisyen Kamarlı, "Kurban Bayramı’nın geleneksel yemeÄŸi kavurmanın içersine piÅŸirilirken tereyağı ya da kuyruk yağı eklenmemeli, kısık ateÅŸte kendi suyuyla piÅŸirilmeli" dedi.

ETLERÄ° NASIL SAKLAMALIYIZ

Diyetisyen Kamarlı, etin sağlıklı şekilde muhafaza edilmesi için de şu önerilerde bulundu:

"Mikroorganizma üremesini engellemek için etler mutlaka uygun koşullarda saklanmalı. Et büyük parçalar halinde değil, kıyma ya da kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetlerinde tek kullanımlık olarak ayrı ayrı poşetlenip -2 derecede 1- 2 hafta, derin dondurucuda -18 derecede de daha uzun süre saklanabilir. Pişirmek için buzluktan çıkarılan et, oda sıcaklığında değil mutlaka buzdolabının alt raflarında çözdürülmeli ve hemen pişirilmelidir. Çözdürülen et kesinlikle tekrar dondurulmamalı."

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo