Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

ARTIK BEKAR YAZMAYACAK!..

ARTIK BEKAR YAZMAYACAK!..

Nüfus ve VatandaÅŸlık Ä°ÅŸleri Genel Müdürlüğünün kararı doÄŸrultusunda, artık evli olmayanların nüfus cüzdanlarının medeni hali bölümüne "bekar" yerine "bekâr" yazılıyor.

Uygulama doÄŸrultusunda 30 Haziran’dan bu yana bu kiÅŸilere medeni hali bölümünde "bekâr" yazan nüfus cüzdanları verilmeye baÅŸlandı.

Uygulamayı AA muhabirine deÄŸerlendiren Selçuk Ãœniversitesi Türk Dili Okutmanı Åžakir Tuncay UyaroÄŸlu, 32 yıldır Türkçe’nin doÄŸru kullanımı konusunda çalışmalar yürüttüğünü anlattı. 

AraÅŸtırmaları sırasında, nüfus cüzdanlarına "ÅŸapkasız a" ile yazılan "bekar" kelimesinin anlamı üzerinde de durduÄŸunu belirten UyaroÄŸlu, şöyle devam etti:

"Bu kelime maalesef telaffuzuna ve anlamına uygun ÅŸekilde yazılmıyordu. Bekâr kelimesinin manası ’evlenmemiÅŸ kimse’. Bekar ise bir müzik terimi. Kelime anlamı itibarıyla ’müzikte daha önceden diyezli veya bemollü olarak yazılan bir notanın daha sonra eski durumuna getirildiÄŸini gösteren nota iÅŸareti’ne müzik dilinde ’bekar’ deniliyor."

Bekar ile bekârın en ufak bir organik bağı olmadığını vurgulayan UyaroÄŸlu, şöyle devam etti:

"Haziran ayından itibaren nüfus cüzdanlarına ’bekâr’ yazılmaya baÅŸlandı. Bu tarihten sonra dünyaya gelen tüm çocukların nüfus cüzdanlarına artık bekâr yazılıyor, ayrıca nüfus cüzdanını yenileyenlere de ’bekâr’ yazan kimlikler veriliyor. Ayrıca ÅŸapka eksikliÄŸi nedeniyle telaffuz ve anlamından farklı ÅŸekilde yazılan isimler de aslına uygun ÅŸekilde yazılıyor. Ã–rneÄŸin Kamil deÄŸil Kâmil, Kamuran deÄŸil Kâmuran, Nazım yerine Nâzım yazılıyor."

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo