ARMUTÇUK MADEN ŞEHİTLERİ ANILDI
103 madencinin hayatını kaybettiği grizu faciasının yıldönümünde maden şehitleri anıldı.
Genel maden İşçileri Sendikası (GMİS) basın bürosundan yapılan yazılı açıklamaya göre, 103 Madencinin yaşamını yitirdiği facianın meydana geldiği ocak önünde sabah saatlerinde düzenlenen törende, Saygı Duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, burada yaptığı konuşmada, bölge halkının 175 yıldır yerin yüzlerce metre altında kömür ürettiği madencilik sektörünün, dünyanın en riskli mesleklerinin başında geldiğini savundu.
Mutlu, maden şehitlerinin yakınlarının kamuda istihdam edilmesiyle ilgili düzenlemenin yürürlüğe girmesinden memnunluk duyduklarını,TTK’nın da üretimini artırarak ülke ekonomisine daha çok katkı sağlayabilmesi için işçi açıklarının bir an önce giderilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
YETERLİ İŞÇİ OLMADAN ÜRETİM ARTMAZ
“Bölgede 175 yıldır kömür üretimi süresinde büyük acılar yaşadık. Yaklaşık 5 bin maden şehidimiz var. Maden şehitlerimizi hiçbir zaman unutmadık ve asla unutmayacağız. Tüm maden şehitlerimizi rahmet, sevgi ve saygıyla anıyoruz. 3 Mart’ta maden şehitlerimizin yakınlarının kamuda istihdamıyla ilgili usul ve esasları belirleyen yönetmelik Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. TÜRK-İŞ Genel Başkanımız Atalay’a, siyasetçilerimize, destek ve katkı veren herkese teşekkür ediyoruz. Türkiye’nin kömüre ihtiyacı var, kömür de burada var. Ancak yeterli işçi olmadan kömür üretimini artıramayız. Kurumda yaşanan işçi açıklarının, işçi sağlığını ve iş güvenliğini tehdit eder noktaya geldiğini her platformda ısrarla söyledik, söylüyoruz.”
MADENCİNİN DEPREMDEKİ ÇALIŞMALARI
Gmis Genel Başkan Yardımcısı Mutlu, maden işçisinin sadece kömür üretmekle kalmadığını, yaşanan doğal felaketlerde de yardıma koştuklarını hatırlattığı konuşmasını, şöyle sürdürdü:
“Kahramanmaraş merkezli deprem bölgesinde Gönüllü 3800 maden ve 51 MTA işçisi arkadaşımız ile arama-kurtarma çalışmalarına katıldık. Biz de Genel Maden İşçileri Sendikası yönetim kurulları olarak deprem bölgesindeydik. Bu büyük felakette madenciler olarak enkaz altından duyduğumuz her nefese yetişmeye çalıştık. Girilemez denilen en riskli enkazlara büyük bir cesaret ve tecrübeyle girerek 350 insanımızı o enkazların altından sağ çıkararak sadece o insanlara değil ülkemize de bu acı günlerde umut olduk. Maden işçisi, yeraltında olduğu gibi yerüstünde de ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiştir. Deprem bölgesindeki üstün çalışmalarınız ve insani yaklaşımlarınızla ülkemizin kahramanları oldunuz. Sizlerle gurur duyuyoruz. Tüm kahramanlarımızın alınlarından öpüyorum. Deprem bölgesinde büyük özverilerle çalışan tüm arama-kurtarma ve yardım ekiplerine ayrıca teşekkür ediyoruz. Biz madenciler, ülkemizin bize ihtiyacı olduğu her yerde ve her an göreve hazırız.”
DUALARLA MADENE İNDİLER
Karadeniz Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Niyazi Uğur, AK Parti Ereğli İlçe Başkanı saffet Bozkurt, CHP Ereğli İlçe başkanı Hikmet Uzuner, MHP Ereğli İlçe Başkanı Rahman Demirtürk, İYİ Parti Ereğli İlçe Başkanı İzzet İyiol, Ereğli İlçe Jandarma Komutanı Ali Akca, İlçe Emniyet Müdürü Hasan Ünlü, TTK Armutçuk Müessese Müdürü Faik Alp, Amelebirliği Başkanı Şenol Yücel, Zonguldak Maden Şehitleri Aileleri Derneği Başkanı Çetin Yiğit, GMİs yöneticileri, bazı siyasi parti belde başkanları, sivil toplum kuruluş başkan ve temsilcileri, madenci yakınları ile madencilerin katıldığı programda, okunan Kur-an’ı Kerim ardından edilen dua sonrası maden işçileri ocağa indi.
İlk Yorumu Siz Yazın!