Kdz EreÄŸli Haber - Eregli FM Gazetesi

ARITMA SULARDA HİPERTANSİYON RİSKİ!..

ARITMA SULARDA HÄ°PERTANSÄ°YON RÄ°SKÄ°!..

Akdeniz Ãœniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda MühendisliÄŸi Bölümü Öğretim Ãœyesi Doç. Dr. Mustafa ErbaÅŸ, arıtma sistemlerinin filtrelerinin sodyum klorür (tuz) ile yıkanmasının suyun tuzlanmasına neden olduÄŸunu belirterek, "Özellikle sodyumlu hale gelen su, hipertansiyon riskini artıran nedenlerden biri" dedi.

ErbaÅŸ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların günlük mineral ihtiyacının yüzde 10’unu içme suyundan karşıladığını belirtti.

Hazır satılan suların mineral oranının yok denecek kadar az olduÄŸunu anlatan ErbaÅŸ, damacana su kullanan bir kiÅŸinin sudan alabileceÄŸi günlük mineral ihtiyacının yüzde 1’ini bile almasının mümkün olamayabileceÄŸini ifade etti.

ÇeÅŸme suyu kullanımının bu yüzden önemli olduÄŸunu ancak bu durumda baÅŸka risklerin bulunduÄŸuna iÅŸaret eden ErbaÅŸ, "İçme suyu olarak hazır sular içilebilir ama yemek ve çay hazırlama gibi ihtiyaçlarda Ã§eÅŸme suları tercih edilebilir" diye konuÅŸtu.

"Kireç arıtılırken mineraller de arıtılıyor" 

ErbaÅŸ, arıtma sistemlerinde de bazı sıkıntıların olduÄŸunu vurgulayarak, özellikle vücudun kalsiyum ve magnezyum ihtiyacının, arıtma sistemlerinde bu minerallerin de tutulması nedeniyle karşılanamayabileceÄŸini söyledi.

Temel olarak iki farklı arıtma sisteminin bulunduğunu anlatan Erbaş, şöyle devam etti:

"Biri reçinelerle diğeri ise ozmoz (Yalnızca su molekülünün geçebildiği) filtrelerle arıtma işlemini gerçekleştiriyor. Reçinelerde, aktif uçlar kalsiyumları tutuyor ve su minerallerinden arınıyor. Böylece içtiğimiz su kalsiyumdan ve başkaca bazı minerallerden arınmış olarak bardağımıza geliyor. Bununla ilgili başka bir risk de zamanla kalsiyum tutmaz hale gelen reçinelerin yıkanma aşaması. Arıtma sistemlerinin filtreleri sodyum klorür yani tuz ile yıkandığı için suyun tuzlanmasına sebep oluyor. Özellikle sodyumlu hale gelen su, hipertansiyon riskini artıran nedenlerden biri. Bunu bazen kullanan kişiler de suyun tadından ve kayganlığından fark edebilmektedir. Genellikle ilk temizlik işleminin ardından gelen ilk sularda tuz tadı hissedilebilmektedir."

Erbaş, sadece kalsiyumun değil, magnezyum gibi vücut için önemli pek çok mineralin suda yer aldığını ve arıtma nedeniyle bunlardan da faydalanılamadığını ifade ederek, "Suya tekrar bu mineralleri yüklemek için filtrelerin arkasına çeşitli kayaçlar ekleniyor ancak bir gıda ne kadar işlenirse o kadar riskli hale geliyor. Aynı şey, su için de geçerli" dedi.

WHATSAPP Ä°HBAR HATTI 24-12-2019

gülücük0
hayran0
şaşkın0
üzgün0
kızgın0
  • EreÄŸli FM Mobil Uygulamalarımız Yenilendi!
    Hemen Deneyin!
İlk Yorumu Siz Yazın!
Yorum Yazın

Canlı Radyo